Wie gaf opdracht partner Greenwald in Londen te ondervragen?

Update: Vele commentaren zijn uiterst kritisch over de detentie van Miranda die niet volgens de richtlijnen wordt gezien. Michelle Stanistreet ziet er namens de National Union of Journalists grof wetsmisbruik in. Ook Amnesty International is afwijzend omdat de detentie van Miranda onwettig en ongerechtvaardigd was. Hier een update van reacties. Onder wie David Anderson, de Britse toezichthouder op de terrorismebestrijding. 

Onder het mom van terrorisme doen overheden wat ze willen. Zo werd gisteren de Braziliaanse partner David Miranda van de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald die de onthullingen van Edward Snowden naar buiten bracht op een vlucht van Berlijn naar Rio de Janeiro in transit op het Londense Heathrow bijna negen uur ondervraagd door Britse veiligheidsbeambten. Onder verwijzing naar de Terrorism Act van 2000. Miranda’s laptop, telefoon en DVD’s werden ingenomen. Onduidelijk is of en wanneer hij deze bezittingen terugkrijgt.

Op geen enkele manier is Miranda ooit met terrorisme in verband gebracht. Volgens Glenn Greenwald werden Miranda ook geen vragen gesteld over zijn terroristische activiteiten waarvoor-ie formeel ondervraagd werd, maar over de activiteiten van Greenwald en andere Guardian-journalisten. Dit is in strijd met de persvrijheid. Nog onduidelijk is wie de opdracht gaf om Miranda te ondervragen. Dat wordt nog uitgezocht.

Greenwald werd in Rio de Janeiro door een Britse veiligheidsbeambte gebeld toen Miranda’s ondervraging drie uur aan de gang was. Hij schakelde vervolgens advocaten van The Guardian in en de Braziliaanse ambassade. Deze protesteerden, maar kregen geen toegang tot David Miranda. Zelfs de Braziliaanse ambassadeur niet.

Greenwald ziet er in zijn Guardian-column pure intimidatie van de Britse en Amerikaanse regering in. Hij vergelijkt het gedrag van de Britse overheid met de Maffia die nog een ethische code had om familieleden van tegenstanders met rust te laten. Dat deden de Britten gisteren overduidelijk niet: ‘Even the Mafia had ethical rules against targeting the family members of people they felt threatened by. But the UK puppets and their owners in the US national security state obviously are unconstrained by even those minimal scruples.’

Het onder valse voorwendsels vasthouden van David Miranda en z’n ondervraging over de werkwijze van Greenwald en andere journalisten past in een patroon van staatsterrorisme. Met name de regering-Obama maakt zich er schuldig aan door iedereen die kritisch is over het regeringsbeleid hard aan te pakken. Zoals klokkenluiders en journalisten. Met juridische middelen of door afschrikking. Mogelijk is Miranda op initiatief van de VS ondervraagd. Zoals Europese landen onlangs onder druk van de VS het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales toegang tot hun luchtruim ontzegden. Waarom laten Europese landen zich ringeloren door de VS en wanneer durven ze in het openbaar afstand te nemen van een VS die wild om zich heen slaat?

Advertentie

8 gedachten over “Wie gaf opdracht partner Greenwald in Londen te ondervragen?

  1. Pingback: Britse regering eist stopzetting onthullingen door The Guardian | George Knight

  2. Pingback: Spionage: VS en VK voeren publiciteitscampagne tegen zichzelf | George Knight

  3. Pingback: Voorzitter Nobelcomité: heeft VK de mensenrechten geschonden? | George Knight

  4. Pingback: Britse persvrijheid onder druk. The Guardian gaat over grenzen | George Knight

  5. Pingback: Assange 1000 dagen zonder aanklacht opgesloten. Past dat een rechtsstaat? | George Knight

  6. Pingback: Kritiek Greenwald op anti-democratische Britse monarchie | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.