Wie kan het machtsmisbruik door overheid nog halt toeroepen?

technologie-privacy-overheid-476x233

NRC meldt dat de politie de wet schendt door de opslag van kentekens. De Landelijke Eenheid, een onderdeel van de Nationale Politie blijkt ‘alle kentekens die het vastlegt met zogenoemde anpr-camera’s op te slaan in een centrale database.‘ Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is dat illegaal. ‘Het bewaren van kentekens van allerlei onschuldige mensen is in strijd met de wet. Die moeten direct worden verwijderd‘, zo citeert NRC CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm. Opslag is in tegenspraak met afspraken die door het kabinet Balkenende-IV zijn gemaakt. De Landelijke Eenheid bewaart de gegevens in een afgeschermde database zoals blijkt uit ‘een tot nu toe onbekend convenant tussen de Landelijke Eenheid en de Belastingdienst.’

De opslag van kentekens in een geheime database is er een in een reeks van incidenten. Nog onlangs werd bekend dat parkeergegevens ook na de toegestane termijn van acht weken worden bewaard in een versleutelde database en door diensten oproepbaar zijn. In een ander geval blijkt de politie in een ‘parallelle constructie’ onder het mom van verkeerscontrole recherche-onderzoek te doen. De verkeerscontrole wast dan de eerste indicatie wit doordat deze niet meer terug te vinden is en niet in de dossiers wordt opgenomen. In al deze gevallen wordt het de verdediging zo goed als onmogelijk gemaakt om een verdachte bij te staan.

Het verbaast niet dat politie of de Belastingdienst door een soepele interpretatie de wet blijken te overtreden. Machtsmisbruik door overheden is een aloud verschijnsel. Overal waar technische middelen zijn worden deze vroeg of laat ingezet. Overheidsdiensten geven gegevens nooit uit eigen beweging uit handen en houden altijd een achterdeur open voor toegang. Ze weten dat informatie macht geeft. Deze mentaliteit is sterker dan de werking van de wet of de bescherming van persoonsgegevens van burgers.  Zodat de afspraken over het bewaren van vingerafdrukken, kentekens, communicatie op internet of smartphones per definitie geschonden wordt door overheidsdiensten. In de verantwoording achteraf wordt dat beredeneerd vanuit een hoger doel.

Het is ontoelaatbaar dat het in deze gevallen schort aan voldoende politiek toezicht. Direct door het parlement op het functioneren van ministeries die omgaan met persoonsgegevens en indirect op een toezichthouder als het CBP die tandeloos gehouden wordt en niet daadkrachtig kan optreden. Omdat machtsmisbruik door overheidsdiensten niet incidenteel maar stelselmatig plaatsvindt spant een reactie die van incident tot incident kijkt het paard achter de wagen. Een reactie die niet wenst te kijken naar het machtsmisbruik, de schending van de privacy, de mentaliteit van de politieleiding, het meegaan van het OM, het ontbreken van voldoende toegeruste toezichthouders, een slap parlement en niet optredende ministers valt op te vatten als kwade wil.

Foto: Privacy en IT op ICT Blog over Technologie, privacy en de overheid.

Advertentie

2 gedachten over “Wie kan het machtsmisbruik door overheid nog halt toeroepen?

 1. Zij die de wetten behoren te handhaven politie/OM hebben zichzelf sinds 1940 boven die wetten geplaatst. We zijn dus politiestaat Nederland. Politie maakt zich sinds 1940 ook schuldig aan misdaden tegen de mensheid en blijft daar ook ongestraft voor. R.I.P. ihsan Gurz. R.I.P. Michael Koomen. R.I.P. Mike Stok de recente dodelijke slachtoffers van politiegeweld en op jaar basis de duizenden die zwaar letsel op lopen door politiegeweld en niet de vergeten de honderden natUUUUrlijke doodsoorzaken binnen politie,justitie en GGz cellen waarvan die zelfde politie/OM weer geen aangifte van wil opnemen omdat politie/OM uitmaken wat voor de rechter wordt gebracht. En dan weer die …… rechters die wat politie/OM beweren klakkeloos voor de waarheid aannemen en verdachte geen kans geven het tegendeel te bewijzen.
  ZO!

  Like

 2. @Gepke
  Elke beroepsgroep die zichzelf beoordeelt gaat de fout in. Het ligt in de menselijke natuur om daarmee te schipperen. Kortom, het oordeel van WC-Eend over WC-Eend is weinig waard. Of de politie over de politie.

  Dat komt extra hard aan bij de diensten die namens de overheid het machtsmonopolie uitoefenen. Dus onder meer de politie. Waarbij trouwens de particuliere onderaannemers, de veiligheidsbedrijven nog verder op afstand staan. Ze verrichten straks het merendeel van de veiligheidstaken in Nederland. Al met al een ongewenste vermenging van overheid en bedrijfsleven.

  Op alle beroepsgroepen behoort voldoende toezicht te zijn. Of dat nu de notarissen, slagers, huisartsen, kappers, advocaten, rijschoolhouders, schoonheidspecialisten of politie-functionarissen zijn. Deze groepen kunnen per definitie de verantwoordelijkheid van een eigen toezicht niet aan. Dat mag dan ook niet verleend worden. Het toezicht komt van een toezichthouder of van het parlement.

  Uitwassen bij de politie komen voor. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Via een interne dienst moet dat in de uitvoering gecontroleerd en gecorrigeerd worden. Zonder aanzien des persoons: keihard. Op zo’n interne dienst moet voldoende interen en extern toezicht zijn. Als dat toezicht onvoldoende is dan valt dat deels de politie te verwijten die de eigen zaakjes niet voor elkaar heeft, maar vooral de politiek die in dat toezicht dient te voorzien.

  In Nederland speelt nog iets specifieks, namelijk dat de politie kwalitatief onderpresteert. Dat ligt niet zozeer aan de werknemers, maar aan de slechte aansturing en organisatie. En de slechte ICT. De Nederlandse politie werkt omslachtig, niet doelmatig en heeft oplossingspercentages die lager zijn dan in vergelijkbare situaties in ons omringende landen. waarom wordt dat niet in de kern aangepakt? Want de analyse is al jaren bekend en wordt breed gedeeld.

  Via de herschikkingsoperatie van de Nationale Politie moet dat tekort gecorrigeerd worden. Maar juist dat dreigt weer te ontaarden in een competentiestrijd tussen minister Opstelten en het lokaal bestuur. Zodat er geen voortgangsslag, maar een slag in de rondte gemaakt wordt. Met als gevolg dat het toezicht op die politie nog steeds niet op orde is. En de energie van iedereen gaat zitten in een interne stammenstrijd.

  Juist in dat tekort komen de noodgrepen tot stand waarvan in de hoofdtekst gesproken wordt. Ze dienen om targets te halen en percentages omhoog te jagen. Of om via boetes geld op te halen bij de burger. Juist omdat de dienst kwalitatief ondermaats is ontstaat zo een verwachtingspatroon dat niet realistisch is en doelen slechts met noodgrepen gehaald kunnen worden. Niet in het minst door de wensen en eisen vanuit de Tweede Kamer. Die steeds meer taken bij de politie neerlegt.

  Een brisante combinatie: De politie is intern slecht georganiseerd en wordt ondermaats geleid en krijgt van de politiek -en de samenleving- taken toegeschoven waarvoor het de middelen niet heeft. Gevolg? Oprekken van bevoegdheden, gaan leunen op techniek en afbouwen van arbeidsintensief werk. Zie daar, de noodgrepen vinden zichzelf uit.

  Zo ontstaat de paradox dat het parlement eisen stelt aan een politie waarvan het weet dat het die eisen niet aankan. De politiek dwingt de politie tot het toepassen van noodgrepen die de wet te buiten gaan. Maar tegelijk moet diezelfde politiek toezicht houden op de politie die het zelf stilzwijgende instemming geeft de wet te overtreden, of op te rekken. Daarom is een ministerie dat zowel ‘Veiligheid‘ als ‘Justitie‘ onder een dak verenigt ook een weeffout. Feitelijk valt elk toezicht weg. Met als gevolg dat de politiek niet meer geloofwaardig tegen de politie kan spreken. En de politie bij het oude kan blijven. Op dat alles doelde ik met de titel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.