Asiel voor Edward Snowden in Rusland. Een held van onze tijd

BQli-dFCAAMWx54.jpg-large

Wat zien we? Glas. Een groepje mensen die druk zijn. Een taxi op een luchthaven. Het lijkt een van een televisiebeeld genomen foto. 24 Uur nieuws over Rusland. Dat moet wel authentiek zijn, want het ziet er wazig uit. In de gauwigheid wordt het echte nieuws geschoten. Terloopsheid als methode. Wat onthult of verbergt het beeld? De Russische advocaat van Edward Snowden staat met zijn grijze haar centraal in beeld. Rondom wordt er door donkere pakken met oortjes toezicht gehouden, het laatste nieuws doorgegeven. Ah, het moet dus wel Edward Snowden zijn die eindelijk de transitzone van een Moskou’s vliegveld mag verlaten.

Snowden rijdt de vrijheid van het Russische land in. Met asiel op zak voor een heel jaar. Een Held van Onze Tijd, zoals Michail Lermontov in 1840 schreef. De frisheid, de zomerbries, de zon, de horizon, de vogels ’s ochtends voor het raam. Even geen nieuwe onthulling in The Guardian over het nieuwste NSA-schandaal over XKeyscore, gedoe met asiel, een Amerikaanse pers die op de hand is van de regering en je een verrader noemt, een hearing in het Amerikaanse congres met topambtenaren van veiligheidsdiensten die liegen tegen senatoren, president Obama die zwijgt of voor zijn beurt spreekt, een persconferentie of een verklaring van WikiLeaks. De redding van de wereld van de totale dictatuur op het nippertje is niet meer terug te draaien.

Foto: Snowden verlaat de luchthaven van Moskou. 1 augustus 2013.

12 gedachten over “Asiel voor Edward Snowden in Rusland. Een held van onze tijd

 1. In een ‘mentale’ warzone is er zoiets als ‘de overbodigheid van moed.’ Ik denk wel dat er zoiets als een ‘Gandhi-principe’ bestaat. In essentie vecht je dan niet meer, maar je valt samen met jezelf. Bij Bradley Manning is dat wel duidelijk, hoewel we helaas vrijwel niets kunnen zien van de rechtsgang. Mentaal ben je dan niet meer te breken. Ik denk dat Manning, Assange, Snowdon vooral held waren toen ze hun weloverwogen beslissingen namen. Dat neem je ze nooit meer af. Duidelijk is dat de ‘beheerders van het systeem’ met hun ‘policies’ doodsbang zijn dat zoiets besmettelijk is. This is not America as it once was.

  Like

 2. Toch vraag ik me af wat we nu allemaal gewonnen hebben. De Russen vinden Poetin een held en de Amerikanen vinden hetzelfde van Obama. Ze blijven allemaal achter dezelfde foute leiders aan marcheren.

  Like

 3. @knutselsmurf
  Nee, dat klopt niet. Ik denk dat Russen en Amerikanen slimmer zijn. De onthullingen van Snowden hebben tot een structurele omslag in de Amerikaanse publieke opinie geleid. Zo keurt een meerderheid van de Amerikanen volgens een steekproef van het gezaghebbende Pew het regeringsbeleid inzake de surveillance af. Zoals critici het kenmerken, het gaat niet meer tussen links en rechts, maar tussen top en down. Establishment tegenover de basis. Da’s volstrekt nieuw in de Amerikaanse politiek.
  http://www.people-press.org/2013/07/26/few-see-adequate-limits-on-nsa-surveillance-program/

  Like

 4. @Knight
  U denkt dus, en ik geef direct toe dat het waar kan zijn, dat Putin en Obama gezellie zitten te borrelen en Ping gedwongen door ongelooflijke domheid de Rothschild bank binnen te halen de US bubbel in zijn maag heeft, eh nog meer dan ze die al hadden.
  Weet u Knight, ik heb veeleer het idee dat de VS uitlokt. Hun economie is kapot, die van de EU idem, daar valt niet over te argumenteren. Het punt zit hem in het feit dat de opkomende markten zich daar niet bij neerleggen.

  Jaja, die zijn ook al ver over de grens van de megalomanie, zeker China is het gevels bouwen. Of dit een samenzwering is? Kan, maar als ik als skelet ben afgekloven blijft mijn vraag: is het amusant om uit een bunker te komen en te zien dat de aarde woest en leeg is? Dat u zich in het zweet moet werken om nog wat vruchten uit de grond te krijgen?

  Of Snowden een held is……. Het verbaast me dat hij dit heeft kunnen vergaren. Ach ja wat men wilde dat hij vergaarde, en dat geldt idem voor een Manning.
  Van Assange hou ik een slag om de pols. Maar indertijd had ik ook daar zo mijn twijfels bij en nog.

  Ach, wie weet willen ze een wereldwijd marxisme uitproberen, onder dictatuur van islam en geregisseerd door de VN.
  Gooit bijbel het raam uit 😉

  Like

 5. @Toetssteen
  Ik denk nergens dat Putin en Obama gezellig zitten te borrelen. Dat de massale spionage door de VS en haar Engelstalige partners direct te maken heeft met de afnemende macht van de Amerikanen lijkt me aannemelijk. Door die spionage die ook economisch is tot op het laagste niveau en daarmee verder gaat dan de ‘gewone’ economisch spionage tussen landen probeert de VS het afnemen van haar hegemonie te vertragen. Ofwel, de VS bedient zich van voordeeltjes waar het geen recht op heeft.

  Het is zeker opmerkelijk dat een tamelijk onbelangrijke werknemer bij een onderaannemer deze informatie heeft kunnen vergaren. Er zijn duizenden Edward Snowdens die dat zouden kunnen. En let wel, zij zijn niet in dienst van de overheid, maar werken bij particuliere bedrijven. Is het niet absurd dat niet alleen deze werknemers, maar ook deze bedrijven zelf toegang tot deze informatie hebben? Voor een overheid kan men hiervoor nog een legitimatie vinden -hoe krom ook- maar de logica voor de particuliere bedrijven ontbreekt.

  Die toegang van Snowden tot topgeheime informatie tekent de hechte samenwerking in de VS tussen overheid en bedrijfsleven. Waarbij het toezicht erop zo goed als uitgeschakeld is in de procedures. Zoals critici naar voren halen, zijn dit niet toevallig een van de kenmerken van het historisch fascisme.

  Julian Assange heeft zelf geen informatie vergaard. Hij is ook geen klokkenluider. Wikileaks ziet zichzelf als een journalistieke organisatie die vanuit dezelfde principes als de Guardian, Der Spiegel, de Washington Post of de New York Times opereert. Het geeft klokkenluiders een platform. Kritiek op Wikileaks is dat het documenten die het van klokkenluiders krijgt zonder veel redactie op internet plaatst. Toch is in het proces tegen hem niet aangetoond dat er door de onthullingen van Manning mensen in gevaar zijn gebracht. Dat was niet het geval.

  Toch heeft Snowden zijn documenten niet aan WikiLeaks aangeboden, maar aan de Guardian en Glenn Greenwald. Juist om de kritiek van gebrek aan zorgvuldigheid te vermijden. En toch wordt Greenwald door de meest gezagsgetrouwe journalisten waarvan er in de VS veel zijn van beschuldigd geen journalist, maar een activist te zijn. Dat tekent het failiiet van de Amerikaanse gevestigde media die niet willen erkennen dat de scoop van de eeuw mondjesmaat en zorgvuldig onder hun eigen ogen wordt gepubliceerd. Broodnijd of een journalistiek Stockholm-syndroom?

  Like

 6. @Reine
  ‘I don’t want to live in a world where there’s no privacy and therefore no room for intellectual exploration and creativity…. My sole motive is to inform the public as to that which is done in their name and that which is done against them.‘ Dat gaf Edward Snowden in het Guardian-interview met Greenwald als verklaring voor zijn onthullingen.

  Laten we ons beperken tot Snowden. Die noemde ik een held. Is een politieke klokkenluider die zijn baan, bewegingsvrijheid en geboortegrond opoffert een sukkel? Mijn tegenvraag is dan of degenen die het tegendeel doen en achteraf zeggen ‘ik heb het niet geweten’ terwijl ze het wel wisten de helden zijn. De kampbewaarders, de geheime agenten, de data-analisten of de Eichmanns achter hun keurige bureau’s in Washington. Hoe demagogisch zo’n opsomming ook klinkt.

  Maar ik veroordeel deze laatsten niet. Ze doen doen wat ze doen en ze weten niet anders. Ze laten niet het algemeen zwaarder wegen dan hun persoonlijk belang. Iedereen moet in het reine komen met zijn geweten. Sommigen denken en handelen ethisch, anderen denken en handelen opportunistisch. Ik veroordeel het opportunisme niet, maar de ethiek evenmin.

  Naar mijn idee is de enige zwaarwegende overweging voor een klokkenluider als Snowden wat men echtgenoot, vrienden en familie aandoet. In de eigen beslissing trekt zo’n klokkenluider ongevraagd de ander mee. Is dat het waard? Een moeilijk antwoord dat aan het eigen geweten blijft knagen. Men kan het eigen leven opofferen, maar ook dat van die anderen? Daarom is het denk ik belangrijk voor Snowden dat zijn vader Lon Snowden zich nu lijnrecht achter zijn zoon heeft opgesteld. En tegenover Obama. Na hem aanvankelijk van alles verweten te hebben. Dat geeft gemoedsrust.

  Like

 7. @Knight
  Ik heb er de afgelopen dagen over gecorrespondeerd en hoe langer hoe meer krijg ik de idee dat op Assange na (maar ook daar kan ik naast zitten) een volkomen set up is.
  Nu weer dat groot alarm tav ambassades en als voorzet een aanval verijdelt op een Indiase ambassade in Afghanistan.
  Yeah, is ook erg logisch…

  Like

 8. @Toetssteen
  Set up? Van wie dan? Dat het nieuws over een groot alarm vanwege een dreiging van Al Qaida de Amerikaanse staatsveiligheidsdienst dient om het eigen bestaansrecht te benadrukken en de aandacht af te leiden van de onthullingen over grondwettelijke overtredingen kan geen toeval zijn, zou de complotdenker zeggen.

  Like

 9. Zie dat ik verijdeld met een t schreef. Dat ik nou een woord knoei is tot daar, maar een voltooid deelwoord…. Enfin, het ging/gaat over Snowden en het zootje wat nu ineens in opperste staat van paraatheid is gebracht.
  Het is net alsof men probeert iets dat men al weet uit te spinnen als grote vondst om zichzelf te rechtvaardigen.
  Vergeet niet dat Rusland en idem China zulk een concurrerende markten zijn geworden dat blaten over het communisme hooguit een dijenkletser is geworden. Het enige dat China ontbeert, en dat is echt opvallend, is dat ze geen knutselaartjes hebben. Dat is wel verklaarbaar als je het onderwijs daar kent. Waar men in het westen kinderen laat knutselen, is het daar nog steeds een kwestie: in het systeem.
  Daar krijg je geen out of the box denkers mee. Het is dan ook niet zo vreemd dat ze namaken of kennis importeren

  Tot zo ver de zwakte inzake China, maar in Rusland is dat anders aan het worden. Ik zal niet zeggen dat het back to basic simpel is. Maar de Rus is geen Chinees. En dat bedoel ik niet racistisch, ik doel op de volksaard. Iets dat volgens ontkenners niet bestaat.

  Snowden, ik blijf er mijn vraagtekens bij houden. Niet omdat ik de man wantrouw, maar de puppeteer die ook wel weet welk poppetje hij nodig heeft.
  En nu lees ik weer dat Assange een partij heeft opgericht die meedoet bij de verkiezingen. Ehhhh dat is het uit elkaar spelen van de rechterzijde en het aanjagen van de linker kant.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.