Stilte in Nederland over staatsspionage is kwestie van strategie

GG1

Glenn Greenwald, de advocaat en Amerikaanse journalist voor The Guardian die in Hong Kong met Edward Snowden sprak, de NSA-onthullingen bracht en in z’n eentje de publieke opinie in de VS over de nationale veiligheid en de spionage door de staat op z’n kop heeft gezet is een fervent deelnemer aan het publieke debat in de VS. Wonend in Brazilië en werkend voor een Britse krant heeft-ie ook een strategisch oog voor wat er buiten de VS gebeurt. Als een ervaren GO-speler omsingelt-ie de VS vanuit de periferie. Brazilië en Duitsland zijn z’n bruggenhoofden voor respectievelijk Latijns-Amerika en Europa. Die moeten indirect de publieke opinie in de VS onder druk zetten en beïnvloeden. In die strategie speelt Nederland nog geen rol.

Met als neveneffect dat het tot nu toe lijkt alsof er in Nederland niets aan de hand is. Maar da’s enkel het gevolg van het feit dat Greenwald of filmmaakster Laura Poitras de Nederlandse media niet van documenten over operaties van de AIVD, MIVD, of NATO voorzien. In Nederland is naar verwachting wel degelijk sprake van massale spionage van burgers of aftappen van kabels of knooppunten die dienen voor de communicatie van persoonsgegevens. Het valt alleen nog niet zwart op wit aan te tonen. Greenwald heeft gezegd dat de onthullingen over de massale spionage nog maanden en maanden zullen doorgaan. Gegevens over Nederland en de samenwerking met de NSA of de GCHQ hebben geen prioriteit omdat ze niet van invloed zijn op de publieke opinie in de VS, Latijns-Amerika en Europa. Maar het zou vreemd zijn als ze over enige tijd niet gepubliceerd worden. Alleen is onduidelijk wie het Nederlandse equivalent van Der Spiegel of O Globo wordt.

Bij Nederlandse digitale burgerrechtenactivisten, journalisten en allen die pleiten voor een vrij internet zorgen de onthullingen van Greenwald voor ongeduld. En veel gemengde gevoelens over de eigen onmacht. Da’s begrijpelijk, ze voelen zich op afstand gezet. Ze zien dat het debat zich nu elders afspeelt. Maar het is de stilte voor de storm. Nederland is als hub voor internetverkeer ook weer niet zo onbelangrijk dat het niet aan de beurt komt. Critici wachten nog mooie, onthullende tijden. Ze kunnen zich nu al voorbereiden door zich voor te stellen hoe de reactie van de regering zal zijn. Om dat keihard met tegenargumenten te counteren.

GG2

GG3

GG4

GG5

GG6

Foto’s: Diverse tweets als reactie op een uitspraak van Glenn Greenwald over de internatioanle dimensie van de onthullingen over de maasale spionage door de NSA en andere veiligheidsdiensten. 29 juli 2013.

13 gedachten over “Stilte in Nederland over staatsspionage is kwestie van strategie

 1. Kan nog een hete herfst en winter worden. Donderdag 22 mei 2014 staat niet alleen in de hoofden van politici gebeiteld.

  Like

 2. @King Billy
  Europese verkiezingen, vraag is of het spionageschandaal dan nog hoog op de agenda staat. Hoewel het nu in Nederland nog steeds niet op de agenda staat. De vervolgvraag is of oppositiepartijen zoals links-liberalen, Groenen en Piratenpartijen tijdig en goed hun vinger achter het onwaarachtig en ontwijkend optreden van de zittende regeringen kunnen krijgen. Kunnen ze op Europees niveau samenwerken en zich krachtig genoeg maken om de kongsi van veiligheids- en inlichtingendiensten, krijgsmacht, techbedrijven en regeringen te bewegen openheid van zaken te geven?

  Hoe dat ontwijkend gedrag met allerlei trucks van de Duitse regering in z’n werk gaat geeft een ‘must read’ artikel in de Engelse versie van Der Spiegel aan. De regering en de veiligheidsdiensten geven het idee van openheid, maar weigeren nog steeds antwoord te geven op gestelde vragen over massale spionage, gebruik van bepaalde spionageprogramma’s en de samenwerking met de Amerikaanse staatsveiligheidsdienst NSA. Dezelfde reactie valt in Nederland van de ministers Rutte, Opstelten en Plasterk te verwachten als hier de bom barst omdat op enig moment zwart op wit gegevens onthuld worden.
  http://www.spiegel.de/international/world/german-government-responds-to-nsa-spying-and-data-collection-leaks-a-913635.html

  In een Guardian-column van gisteren wijst Glenn Greenwald op dezelfde actie van de zittende macht om door foefjes geen echte antwoorden op de gestelde vragen te geven. Waarbij de Amerikaanse situatie in zoverre afwijkend van de Europese is doordat de defensie- en veiligheidsindustrie met geld de stemmen van de volksvertegenwoordigers koopt. Dat gebeurt in Europa, en Nederland precies zo, maar niet op dezelfde grote schaal:
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/jul/29/poll-nsa-surveillance-privacy-pew

  Like

 3. @george Knight. De europese verkiezingen zijn op een verouderde, valse leest geschoeid. Enige zaken komen onvermijdelijk bij elkaar, waaronder dit afluisterschandaal. Wantrouwen jegens de €U is weliswaar afnemend, maar nog tientallen procenten groter dan vertrouwen in deze organisatie. De €U kan adressering van dit probleem uiteindelijk niet overlaten aan de individuele lidstaten.

  Like

 4. Ik kan me de frustratie wel voorstellen, maar waarom Glenn Greenwald lastig vallen met van die drammerige tweets? De man werkt zich het schompes, moet voortdurend allerlei aanvallen van politici, ‘journalisten’ en ander volk afslaan die koste wat kost Obama en de mega-digitale surveillance verdedigen en hem en passant voor van alles en nogwat uitmaken en dan krijgt hij op de koop toe te maken met dit soort gedram. Wat moet/kan hij met dit soort tweets? Stuur de man dan een fatsoenlijke e-mail met een paar duidelijke, gerichte vragen! (Nou ja, wie weet hebben ze dat ook wel gedaan, maar ik vind de tweets op het onbeschofte af.)

  In de tussentijd kunnen ze misschien wat gaan graven in de vragen die Ronald van Raak (SP) een tijdje geleden heeft gesteld aan Plasterk – en de supervage antwoorden van Plasterk eens onder het licht houden (wat zegt hij eigenlijk en wat zegt hij juist niet?). Van Raaks vraag 2 lijkt me de moeite waard om eens nader te onderzoeken – Plasterk geeft er nauwelijks antwoord op (Waarom is het bedrijf NICE Systems, samen met het Amerikaanse Accenture, na een geheime aanbesteding aangesteld om – middels Nederlandse dochterondernemingen – het internetknooppunt AMS-IX af te tappen? Waarom is het afluisteren van gevoelige informatie uitbesteed aan een commercieel bedrijf, waarvan de aandelen vrij verhandelbaar zijn? Waarom is gekozen voor een bedrijf dat nauwe banden heeft met de Israëlisch geheime dienst?). Hier een link naar het artikel van Bits of Freedom, met daarin een link naar Van Raaks vragen http://www.bof.nl/2013/06/10/nederlandse-overheid-broedt-op-eigen-aftapschandaal/.

  De Tweede Kamer start een onderzoek naar de spionage (of heeft dat misschien al afgerond) en bespreekt de uitkomsten na het reces (https://www.sp.nl/overheid/nieuwsberichten/14735/130703-kamer_start_eigen_onderzoek_naar_amerikaanse_spionage.html). De Nederlandse journalisten zouden zelf wat kunnen spitten en achtergrondgegevens naar boven halen om kamerleden van nuttige info te voorzien. Ze hoeven het toch niet allemaal op een presenteerblaadje aangereikt te krijgen? Glenn Greenwald heeft mogelijk files met bewijzen, maar voorbereidend werk, zoals jij schrijft, is ook nodig. Zij kunnen er in elk geval voor zorgen dat het onderwerp vaak aan de orde komt in kranten – en dan bedoel ik het gespioneer – niet de avonturen van Edward Snowden.

  Uit de radiostilte van de Nederlandse regering kunnen we denk ik wel opmaken dat Nederland gewoon een verlengstuk van de VS is – een dienstbaar en gewillig knechtje, zonder enige eigen wil. Eigenlijk voel ik de frustratie van de twitterende personen ook wel en wil ik graag iets doen, maar weet niet wat (behalve er met vrienden over praten die er totaaaaal niet mee bezig zijn en ze uitleggen wat voor sinistere gevolgen het verzamelen van al die digitale gegevens kan hebben in de toekomst).

  Like

 5. @Wilma
  Eens met je opmerkingen over het sturen van tweets naar Greenwald. Maar ik begrijp het ongeduld wel. De antwoorden uit de regering-Rutte zijn afhoudend en ontwijkend. Plasterk of Opstelten kunnen nu straffeloos van alles beweren. Of zoals ze doen, helemaal niks beweren. Omdat ze elk debat uit de weg kunnen gaan en geen enkele partij ze op de les drukt. Zo wordt de onrust door vertraging over het reces heengetild, terwijl de Duitse media en politiek over dit onderwerp nu in brand staan. Ik kan het verschil niet anders verklaren dan een verlaagd bewustzijn bij de Nederlandse politiek over dit onderwerp.

  Iedere criticus van de massale spionage door de staat voelt aan en weet dat er in Nederland veel meer speelt dan nu bekend is. Dat er van alles verborgen gehouden wordt. Voor de burgers en ook voor het parlement. Denk aan de kabel bij Katwijk of het knooppunt in Amsterdam. Dat wordt pas anders als gelekte documenten zwart op wit iets anders aantonen. Dan moeten Rutte, Plasterk of Opstelten verantwoording afleggen. Over de samenwerking met Britten en Amerikanen.

  Ik weet niet of er Nederlandse media zijn die echte moeite hebben gedaan om samenwerking te zoeken met de mensen rondom Edward Snowden. Of dat deze media op afstand zijn gehouden omdat ze niet belangrijk genoeg zijn. Of misschien zit het er tussen, namelijk dat ze het halfslachtig hebben geprobeerd. We zullen het in de toekomst horen. Maar mij verbaast het dat NRC of Volkskrant niet veel actiever op dit verhaal zitten.

  Like

 6. @George Knight
  Ja, goeie vraag: waarom nauwelijks aandacht hiervoor in Nederlandse media? Mogelijke redenen:
  – luie en vluchtige journalistiek: er worden berichten van grote – Amerikaanse – persbureaus geplukt en die richten in dit geval vooral de aandacht op Snowden, niet op het onrechtmatige gespioneer op burgers en het verzamelen van al die gegevens. Vertalen, beetje herschrijven, zelf een zinnetje intikken, eigen naam eronder zetten en klaar is kees. Hup naar het volgende stukje.
  – desinteresse (“dit wisten we toch allang?”)
  – Britse media, zoals Independent en de BBC, zijn gevraagd door de overheid om niet over deze zaak te schrijven, om de staatsveiligheid niet in gevaar te brengen of zoiets. De Independent presteerde het tot zo’n maand geleden (daarna heb ik niet meer de moeite genomen om te kijken) om in berichten over Snowden met geen enkel woord te reppen over de informatie die hij heeft gelekt. BBC volgens mij idem dito. Zou dat hier in Nederland ook aan de hand zijn? Ik hoop van niet, want dat maakt het allemaal extra sinister…

  Like

 7. @Wilma
  In de opties die je noemt zit denk ik een kern van waarheid. Ik voeg er graag nog een andere aan toe. Het ligt deels in het verlengde van je laatste punt. Ik noem het ‘misplaatste vaderlandslievendheid en juridische angst‘.

  Feit dat de Europese regeringen niet breken met de massale spionage van eigen burgers en bedrijven door de Amerikanen en hooguit met symbolische en halfslachtige praatjes of maatregelen komen heeft maar een reden.

  Het komt erop neer dat de Europese landen voor hun veiligheid volledig afhankelijk zijn geworden van de VS. Deze landen hebben onvoldoende eigen middelen, en de middelen die ze al hebben kunnen niet losgekoppeld van de VS functioneren. Dus worden dan waardeloos. Zo wordt een land als Nederland gegijzeld door de VS. En moet ons land al dan niet tandenknarsend naar de pijpen van de VS dansen. Even afhankelijk van de dealer als een junk die aan z’n middelen (‘informatie’) moet komen.

  Nederlandse media die zwijgen of hooguit het nieuws plichtmatig volgen om niet uit de toon te vallen zijn zich er goed van bewust dat Nederland zich in deze kwetsbare en gevaarlijke positie bevindt. Ze willen elk risico uitsluiten dat ze er achteraf van beschuldigd worden de nationale veiligheid op enig moment in gevaar te hebben gebracht. Omdat ze de gevolgen niet kunnen overzien laten ze eigen onderzoek en rapportage daarover achterwege. De opstelling van dit soort media heeft uiteraard niets met journalistiek te maken die de waarheid boven water dient te halen.

  Like

 8. Overigens, ambassades en consulaten worden gesloten op aandringen van de VS, nadat in Irak, Libie en Pakistan meer duizend terroristen? uit gevangenissen zijn ontsnapt. Een enorme logistieke actie. Hoe worden de ontsnapte gevangenen bijvoorbeeld getransporteerd?

  Faalt PRISM en X-Keyscore, terwijl ondertussen miljarden databestanden van normale burgers doorlopend worden afgevangen?

  Like

 9. @George Knight
  Ja, ik denk dat je gelijk hebt. De media zijn op die manier gewoon verlengstukken van de overheid geworden – en ze nemen dus ook vrijwel kritiekloos allerlei Amerika-propaganda over.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.