George Knight

Debat tussen links en rechts

CTIVD opvallend positief over falende notificatieplicht AIVD

with 8 comments

com

Inzet van bijzondere bevoegdheden, zoals het aftappen van een telefoon en het binnendringen in een woning is gebonden aan een wettelijke notificatieplicht. De Commissie van Toezicht betreffende Inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD) controleert of de AIVD volgens de regels opereert: ‘De notificatieplicht houdt in dat de AIVD vijf jaar na de beëindiging van het toepassen van een bijzondere bevoegdheid moet onderzoeken of degene jegens wie deze bevoegdheid is ingezet hiervan in kennis kan worden gesteld‘.

Het ‘toezichtsrapport inzake het vervolgonderzoek naar de rechtmatigheid van de uitvoering van de notificatieplicht door de AIVD‘ van 29 mei 2013 door de CTIVD gaat over de notificatieplicht. Het is per brief door minister Plasterk aan beide kamers gestuurd. In een persbericht concludeert de CTIVD met een positieve toon dat de aanbevelingen uit het eerste toezichtsrapport uit 2010 zijn overgenomen door de AIVD.  Maar de vooruitgang is relatief, tamelijk raadselachtig en tegen beter weten in als blijkt dat in de onderzoeksperiode 6 april 2010 tot 1 juli 2012 niemand door de AIVD werd genotificeerd.  Achteraf blijkt dat in 2013 bij negen personen wel gebeurd. Onder druk van de CTIVD. Daarom kan opgemerkt worden dat de AIVD het idee van notificatieplicht nog steeds niet verinnerlijkt heeft. Zie hier voor toezichtsrapport, persbericht en brief.

De publiciteit duikt op twee opvallende gevallen. De CTIVD constateert dat een Nederlandse man die ‘gelieerd [is] aan de Nederlandse afdeling van een buitenlandse politieke partij’ door de AIVD niet op de hoogte is gesteld omdat ‘dit de betrekkingen met het desbetreffende land ernstig zal kunnen schaden‘. De CTIVD vindt dat de AIVD dit onvoldoende heeft gemotiveerd, maar het wijst afstel van notificatie niet bij voorbaat af. Het hangt er mede van af of de persoon vermoedt dat zijn onderzoek met de buitenlandse partij te maken heeft.

In het andere geval zijn bijzondere bevoegdheden ingezet tegen een ‘voormalig lid van een vertegenwoordigend orgaan van een politieke partij’. De CTIVD kan zich niet vinden in het besluit van afstel door de AIVD omdat ‘het als bekend mag worden verondersteld dat de AIVD de bevoegdheid heeft om in het kader van de eigen taakuitvoering onderzoek te verrichten naar leden van politieke partijen‘. Dit is een terecht bezwaar van de CTIVD.  Want het schermen door de AIVD met een achterhaald idee van beeldvorming mag niet ten koste gaan van de wettelijke verplichting die het heeft om iemand achteraf op de hoogte te stellen van inzet van bijzondere bevoegdheden. Het is tevens het verschil tussen een politiestaat en een democratie.

Foto: Schermafbeelding uit ‘toezichtsrapport inzake het vervolgonderzoek naar de rechtmatigheid van de uitvoering van de notificatieplicht door de AIVD‘ van 29 mei 2013 door de CTIVD over de notificatieplicht.

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Het is uitgebreid gissen wie het ‘voormalig lid van een vertegenwoordigend orgaan van een politieke partij‘ is tegen wie de AIVD bijzondere bevoegdheden inzette en betrokkene daarvan niet op de hoogte bracht. Het zou het lid van GroenLinks -standplaatsen Ambon en Assen- Sam Pornes kunnen zijn die zich links-activistisch opstelt. Hij zat namens zijn partij tot 2006 in de Eerste Kamer.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Sam_Pormes

  Tegen deze optie pleit dat in de onderzoeksperiode 2010-2012 de invloed van Pormes tanend was. Ronald van Raak (SP) stelt kamervragen aan minister Plasterk. Met z’n vierde vraag lijkt-ie onder verwijzing naar een eerdere onderzoeksperiode 2005-2007 indirect naar Pormes te verwijzen.
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-241488.html

  Like

  George Knight

  26 juli 2013 at 14:09

 2. Sarcasme aan.

  Hoezo wettelijke verplichting? Als het wettelijk verplicht zou zijn dan zouden er nu toch wat straffen uitgedeeld moeten worden…

  Sarcasme uit.

  Like

  Reggie Roning

  26 juli 2013 at 16:58

 3. @Reggie
  Gelijk heb je. Overheidsdiensten en vooral inlichtingen- en veiligheidsdiensten proberen zich aan de wettelijke verplichting te onttrekken. Zo bijzonder achten ze zichzelf. En als ze geen argumenten meer hebben dan wijzen ze naar de nationale veiligheid. Als niet te controleren migraine van de liefdespartner of de rugpijn van de werknemer. Discussie niet zozeer gesloten, maar ontlopen.

  Like

  George Knight

  26 juli 2013 at 18:41

 4. Aankondiging onderzoek naar de gegevensverwerking van de AIVD en de MIVD op het gebied van telecommunicatie

  Op 5 augustus 2013 heeft de CTIVD aangekondigd een onderzoek te zullen verrichten naar bepaalde aspecten van gegevensverwerking door de AIVD en de MIVD. In het onderzoek zal in ieder geval aandacht worden besteed aan de volgende onderwerpen:

  De reikwijdte van de algemene en bijzondere bevoegdheden tot gegevensverwerking van de diensten op het gebied van telecommunicatie, mede in relatie tot de Grondwet en het EVRM.
  De wijze waarop gebruik wordt gemaakt van verschillende soorten gegevensbestanden door de diensten en de regels die gelden voor dat gebruik.
  De mogelijkheden en beperkingen van de uitwisseling van gegevens met buitenlandse inlichtingen- en/of veiligheidsdiensten.
  De wijze waarop de door het EVRM gestelde toetsingsnormen – noodzakelijkheid, proportionaliteit en subsidiariteit – een rol spelen bij de gegevensverwerking door de diensten, in het bijzonder bij de gegevensuitwisseling met buitenlandse diensten.
  De Commissie geeft hiermee gehoor aan een verzoek van de Tweede Kamer een onderzoek te verrichten naar dataverzameling door de AIVD en de MIVD.

  http://www.ctivd.nl/

  Like

  George Knight

  8 augustus 2013 at 19:12

 5. […] gevoerd wordt. De Nederlandse politiek schuift de verantwoordelijkheid af naar toezichthouder CTIVD die op z’n vroegst dit najaar met een onderzoek over de dataverzameling door AIVD en MIVD […]

  Like

 6. […] nog veel onduidelijk is en een onderzoek van toezichthouder CTIVD naar het opereren van de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD in het najaar verschijnt lijkt de […]

  Like

 7. […] het kabinet ter verantwoording te roepen en niet meer weg te laten komen met een onderzoek door de CTIVD, vragen van SP’er Ronald van Raak of verwijzingen naar het Europarlement. In juli vroeg […]

  Like

 8. […] was de CTIVD in het toezichtsrapport over 2013 opvallend flexibel met het billijken van uitzonderingen op de notificatieplicht. Dat houdt in dat […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: