Ophef over exotische ramadan staat emancipatie in de weg

fight-between-carnival-and-lent-1559.jpg!Large

Deel van de Nederlandse moslims viert deze maand ramadan. Gedurende de dag vasten ze. Niet iedereen echter. Zo doet eenderde van de van oorsprong Turkse moslims niet mee. Jonge kinderen, zieken, zwangere vrouwen, soldaten in de oorlog, reizigers en anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt zijn dat niet verplicht. Aldus Wikipedia. Maar zelfs degenen die aan de ramadan meedoen zijn niet op voorhand belijdend moslim. Hetzelfde effect als ‘christenen’ die naar de kerstdienst gaan en het daar voor een jaar bij laten.

In de NRC ontstond een debatje tussen gelijkgezinden toen schrijver Hafid Bouazza reageerde op een open brief van vrijdenker Anton van Hooff. De laatste roept uit: ‘Stop ophef over de Ramadan‘. En: ‘Ik herinner me niet dat er indertijd zoveel aandacht voor de katholieke veertigdaagse vasten was. Roomsen liepen gewoon niet zo te koop met hun versterven, moslims doen dat wel.‘ Historisch hebben de moslims het vasten van de joden en christenen afgekeken. Van Hooff begrijpt dat toen moslims zich in Nederland vestigden er stil werd gestaan bij de Ramadan omdat het exotisch was. Maar: ‘nu is het zo gewoontjes dat het tijd is maar eens de spot te drijven met die hovaardige en soms schadelijke vorm van groepswaan.’ Bouazza onderschrijft dat en ziet in de reacties van de inheemse Nederlanders sentimentaliteit en verrukking over de heilige nobele wilden.

Van Hooff en Bouazza hebben sterke argumenten. Ze proberen een debat op gang te brengen. De in Marokko geboren Bouazza stelt uitdagend: ‘De moslims -en laten we eerlijk zijn: vooral Marokkanen zijn hieraan schuldig- hebben constant de behoefte, de uitzonderlijke, overheersende, onredelijke behoefte aan erkenning van onhebbelijkheden en tradities die zij zelf niet eens begrijpen.’ Bouazza begrijpt waarom de Nederlandse moslims zich in deze positie laten drukken: ‘in welk islamitisch land krijgt men subsidie voor een iftar?’

Tot wat voor misverstanden en onzinnige uitspraken de ramadan bij inheemse Europeanen leidt maakt een toespraak van de Britse premier David Cameron duidelijk. Hij ziet er spiritualiteit en humanisme in. En plakt moslims het etiket van hulpbehoevendheid, inertie en slachtofferschap op. Vrijheid van godsdienst geeft in Europa alle moslims de vrijheid om de ramadan te vieren. Zoals iedereen met een geloof of levensovertuiging zo’n vrijheid heeft. Da’s een kostbaar goed dat gekoesterd moet worden. Maar het is absurd dat van al deze groeperingen alleen degenen die aan ramadan doen daarvoor door de samenleving beloond moeten worden.

De niet-slijtende aandacht voor het exotisme van de ramadan is merkwaardig en wordt tot inheemse folklore als antwoord op uitheemse folkore. Nodig is emancipatie van niet-moslims die stoppen om die moslims die aan ramadan doen schouderklopjes te geven. Dat doet God wel. Pas dan kunnen moslims volwassen worden.

Foto: Pieter Bruegel (de Oude), Het gevecht tussen Carnaval en Vasten1559.

Advertentie

10 gedachten over “Ophef over exotische ramadan staat emancipatie in de weg

 1. Zinvolle reactie op Facebook van Peter Louter:

  Goed verhaal. Ramadan heeft iets exhibistisch, maar met vasten heeft het weinig meer te maken. Na zonsondergang wordt uitvoerig en feestelijk gegeten. Dat gaat vaak door tot de vroege uurtjes. De volgende dag moet je dan op reserve zien door te komen. De spirituele redenen die worden opgevoerd zijn een schaamlapje. Ramadan is een religieus-culturele traditie die vooral wordt aangegrepen om vrienden en familie te bezoeken.

  Daarop antwoordde ik:
  @Peter. En dat schakelen tussen vasten en overdaad is uitermate slecht voor het lichaam. Je hebt gelijk met de opmerking dat dat patroon feitelijk weinig met vasten te maken heeft. Soberheid is anders dan de afwisseling van vasten en overdaad. Zover had ik nog niet gekeken. Opmerkelijk eigenlijk dat dat in de samenleving nauwelijks wordt genoemd.’

  Like

 2. Het heeft totaal niets meer te maken met “vasten”. Op de dag lang in bed liggen, want hoe kom je anders die dag om. Ruzie maken, want honger / trek soort de maag. Dan wachten tot de zon weer ondergaat, dan begint het bunkeren tot de zon weer opkomt. Dan gaat men weer het bed in om de dag door te komen …. zo herhaalt dit zich. Vasten, hoezo vasten. Het is niet meer dan verschuiven van etenstijden. Maar vrolijker worden ze er in ieder geval niet van. Wat een nonsens.

  Like

 3. Zelf nog volledig op de hoogte van de oude roomse vasten en daar met reeéle kritiek op gelovig prestatiedenken en religieus vertoon van losgegroeid, besef ik nu ook maar al te goed dat onze nieuwe consumptiegodsdienst een nog groter vertoon en kuddegedrag vertoont met alom de galmende preken van onze moderne consumptiereclame. Ieder humanistisch, christelijk, islamprotest tegen die afgodsdienst lijkt hier nu zelfs meer dan wenselijk, mits zo kritisch, dat eigen vasten geen kuddegedrag wordt, maar persoonlijk gezond protest tegen overdaad aan consumptie: de afgod waar heel onze wereld voor op de knieën lijkt te moeten.

  Like

 4. Kwam op mijn oude school een stel Marokkaanse jongens tegen idie tijdens de Ramadan water dronken uit de kraan. Ze schrokken toen ze merkten dat ik het zag: niet vertellen hoor …. Nee, dat heb ik ook niet gedaan, ik begreep hun huichelachtig gedrag, ik had ook wel eens snoep gekocht van het dubbeltje dat was bedoeld voor de collecte in de kerk.

  Like

 5. Tikkie van het pad Kalb? Man doe me een lol en klets geen onzin. Hi Henk Veldman.
  Ja hoor u roomde dat dubbeltje af en daarom stelt u zich op een lijn met hushhush. Ow nee, hierna krijgen we een sermoen waarom islam beter is dan.
  Nou om dat om te beginnen zult u van goeden huize moeten komen om mij er theologisch onder te kletsen. maar probeer het zou ik zeggen.

  Like

 6. Ik vind dit schilderij van Jeroen Bosch een doek waar je heel veel in kunt zien en dat is het unieke van deze man. Ik heb bij sommige interpretaties vaak het idee gehad, en nog wel, onder welke steen komt u uit?
  Inde basis moet ik denken aan Daniël, die een Pers was, maar ik denk dat hij duidde hoe rijken opkwamen en ten onder gingen, de tekenen negeerden en helemaal down the drain gingen. Het kan ons niet gebeuren?

  Dust is dust, uw schedel overleefd waar het vliegtuig vergaan is, hilarisch. Zit daar de opvolger van Hamlet met the skull van Frans Hals.

  Like

 7. overleefd= overleeft
  Sorry, waarom is east niet west?? Nou omdat ik mijn nest in moet en ze daar aan de koffie zitten. Het zou verboden moeten worden!!

  Like

 8. @Toetssteen
  Wat er mis zou zijn met de reactie van Wilm Kalb zie ik niet in. Het schilderij is van Pieter Breughel, niet Jeroen Bosch.

  Like

 9. Aangaande Kalb, die haalt twee zaken finaal door elkaar. Kom op zeg, u kunt een winkeldiefstal toch niet vergelijken met een paar slokjes water!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.