NSA: Obama afhankelijk van steun Republikeinse partijelite

Voor een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is president Obama aangewezen op rechtse hardliners als Michele Bachmann. Die stemmen had de president nodig tegen een voorstel dat het massaal verzamelen en opslaan van persoonsgegevens door de NSA aan banden wilde leggen. Het werd nipt verworpen. Glenn Greenwald constateert in z’n column voor The Guardian dat het niet klopt dat Obama tegengewerkt wordt door de Republikeinse partij. Het tegendeel is waar, voor beleidsterreinen die samenhangen met de nationale veiligheid wordt president Obama in het zadel gehouden door het establishment van de Republikeinse Partij.

De ontwikkeling dat progressieve Democraten en libertaire Republikeinen elkaar vinden in hun afkeer van de greep naar de macht door de NSA en de vergroting van de staatsmacht door Obama kondigt zich aan sinds Edward Snowden met z’n onthullingen naar buiten trad. Het gaat niet om links tegenover rechts, Democraten tegenover Republikeinen, maar om Rebellen tegenover Establishment. Die strijd is nog maar net begonnen.

524989_10150832254720998_1767265849_n

Foto: ‘Today in labor history, May 30, 1937: In what would become known as the Memorial Day Massacre, police open fire on striking steelworkers, their families, and supporters who were marching to the Republic Steel plant in South Chicago to set up a picket line. The police killed ten people and pursued those fleeing the attack, wounding many more; no one was ever prosecuted.’

7 gedachten over “NSA: Obama afhankelijk van steun Republikeinse partijelite

 1. Voorlopig is in het Huis van Afgevaardigden een eerste poging om de NSA aan banden te leggen mislukt:
  http://www.nytimes.com/2013/07/25/us/politics/house-defeats-effort-to-rein-in-nsa-data-gathering.html?nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20130725&_r=0
  “It was only one of a series of proposals — including restricting funds for Syrian rebels and adding Congressional oversight to foreign aid to Egypt — intended to check President Obama’s foreign and intelligence policies.”

  Politiek is ruilhandel. Uiteindelijk wordt Snowden daar de dupe van. Met een beetje geluk kan hij na de duitse verkiezingen met een duitse boot naar Duitsland reizen. Per vliegtuig wordt hij uit de lucht gehaald. Ook boven neutraal terrein. Dat hebben de Amerikanen inmiddels bewezen.

  Like

 2. @Aad
  Kan zijn. Maar de vlieger gaat niet op dat Obama vleugellam en weinig productief is omdat de Republikeinen per definitie zijn beleid blokkeren. Da’s niet zo. Daarom moeten we oppassen om in de retoriek van de Democratische partij te geloven. Kan het niet zo zijn dat Obama er zelf weinig van bakt?

  @King Billy
  Dank. De bezorgdheid en opwinding in Duitsland over de massale spionage door de overheden maakt in elk geval een debat los. Over het stilzwijgen van de Nederlandse politiek en maatschappelijke groeperingen hebben we het eerder uitgebreid gehad. Maar het blijft schrijnend. En voor een bezorgde Nederlandse burger moeilijk verteerbaar. Hoewel, ik ben m’n vertrouwen in de Nederlandse politici en gevestigde politieke partijen toch al verloren.

  Wat er rond de luchthaven van Moskou met Snowden gebeurt is onnavolgbaar. Duidelijk is dat de regering-Obama druk blijft zetten op de Russen. Wat bieden ze? En wat is de oplossing waarbij zowel Russen als Amerikanen hun gezicht niet verliezen? Asiel in Duitsland voor Snowden? Wie weet.

  Like

 3. Ook de Duitse Piratenpartei roert zich:
  http://www.faz.net/aktuell/politik/staat-und-recht/fremde-federn-der-ueberwachungsstaat-ist-der-groesste-anschlag-12305330.html
  “Intelligente Täter bewegen sich unter dem Radar der Überwachungssysteme – im Gegensatz zur Bevölkerung. 2011 fand der BND bei lächerlichen 0,01 Prozent von 2,9 Millionen überwachten Kommunikationsvorgängen irgendwie verwertbare Hinweise. Bei diesen sicherheitspolitischen Placebos fehlt jede Verhältnismäßigkeit.”

  De vraag ““Deshalb fragen wir Sie: Ist es politisch gewollt, dass die NSA deutsche Bundesbürger in einer Weise überwacht, die den deutschen Behörden durch Grundgesetz und Bundesverfassungsgericht verboten sind?“, blijft broeien….

  Like

 4. Duitse Bondspresident Gauck treedt naar buiten over het spionageschandaal. „Vrijheid in gevaar“ en neemt het voor Snowden op. Kom daar eens om in het Koninkrijk der Nederlanden. Zelfs de RvS heeft slechts een adviesfunctie.
  http://www.pnp.de/region_und_lokal/stadt_und_landkreis_passau/passau_stadt/879904_NSA-Abhoeraffaere-Gauck-sieht-Gefaehrdung-der-Freiheit.html
  http://www.sueddeutsche.de/politik/bundespraesident-ueber-nsa-spionage-gauck-sieht-freiheit-in-gefahr-1.1731197

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.