Snowden en Lady: de dubbele standaard van de VS. En het recht

De ex-CIA agent Robert Seldon Lady werd afgelopen donderdag opgepakt in Panama. Hij is veroordeeld en wordt gezocht in Italië. Maar Panama zette hem niet op het vliegtuig naar dit land, maar naar de VS. Dat heeft alles met de hechte banden tussen Panama en de VS te maken. Panama is een satellietstaat van de VS.

De dubbele standaard van de VS is opvallend. Met voorbijgaan aan de mensenrechten zet het landen onder druk om ex-CIA agent Edward Snowden in handen te krijgen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dreigde met sluiting van onder meer het Nederlands luchtruim voor een Venezolaans vliegtuig dat Snowden zou vervoeren. Terwijl Snowden recht heeft op asiel. De VS blazen hoog van de toren, maar negeren zelf verzoeken van andere landen. Dat maakt de regering-Obama ongeloofwaardig in de jacht op Snowden. En maakt van het internationaal recht een aanfluiting omdat de uitkomsten van uitleverings- en asielverzoeken afhankelijk worden van machtsverhoudingen tussen landen. Feit dat Robert Seldon Lady veroordeeld is voor marteling en tegen Snowden geen aanklacht loopt maakt het er nog schrijnender op.

Katherine Gallagher van het Centrum voor Constitutional Recht in New York zegt: ‘We see a complete double standard here. The U.S. is saying it’s so important for Snowden to face charges in the U.S., where there is a great deal of debate over whether those charges are legitimate, as opposed to Lady, where there is a conviction for torture, a universally recognized crime‘. Probleem is dat niemand de VS durft terug te fluiten.

ABU OMAR: IL CASO DELL'EX AGENTE CIA SPINA NEI RAPPORTI USA-ITALIA

Foto: Wanted Robert Seldon Lady (links).

Advertentie

9 gedachten over “Snowden en Lady: de dubbele standaard van de VS. En het recht

 1. @George

  Wat ik me nu al weken afvraag is of Edward Snowden met zijn acties onbedoeld op de een of andere manier een nog onbekende geheime strategie, plan of aanstaande operatie heeft bemoeilijkt of doorkruist en waarvan leiders in het westen incl. Israël min of meer op de hoogte zijn en wat maakt dat men vanuit Washington zo hysterisch reageert. Een heel continent (Zuid-Amerika) diplomatiek tegen zichzelf in het harnas jagen? Landen in Europa (Spanje, Frankrijk) instrueren dat Snowden niet door hun luchtruim mag gaan? De NATO inschakelen om er voor te zorgen dat Snowden zich niet kan verplaatsen? En nog een hoop andere vragen. Al die acties zijn onwaarschijnlijk contraproductief in de rol waarmee Washington zich identificeert: leiding geven aan de wereld. Dat men zich daar druk maakt over de mogelijke impact van de acties van Snowden op de geheime overheidsinterpretaties van Patriot Act 2 en de 2008 FISA amendment Act die wel niet in overeenkomst zullen zijn met de Constitution, kunnen die acties niet verklaren. Wat dan wel? Dat laat ik graag aan anderen over, want ik zie zo 1-2-3 geen duidelijke achtergrondmotieven.

  Ik vrees dat het meer van hetzelfde is. Ik denk dat ‘the powers that be’ daar – die al tijden door belangenverstrengeling in hun daden geen representatie meer toont van de volkswil a.d.h.v. verkiezingen – zich zien als een soort directiekantoor van het westen die in een bedrijvencompetitie zit met kantoor China, kantoor Rusland etc. waarbij zaken als democratie, mensenrechten, de belangen van hun werknemers (de kiezers) en oorlogjes hier en daar waarvan het publiek uiteraard het economisch belang niet ziet en er dus een (morele) casus belli moet worden geforceerd of uitgevonden, allemaal ondergeschikt zijn aan zakelijk scoren in mondiaal opzicht. Elke dissidentie daartegen – of dat nu individueel gebeurt of door landen in Europa die men in Washington kennelijk als bijkantoren beschouwt – wordt genadeloos de kop ingedrukt. Het angstwekkende daarvan ligt niet in de perfiditeit – althans zoals een Europeaan dat kan afschalen tot lijfeigenen t/m Adolf Hitler – maar in een absurd geloof in het ‘goede’ dat uiteindelijk al het ‘slechte’ zal vertrappen. Het is net zo banaal als de manier waarop ik het opschrijf. Er zit geen wesp onder, maar iets ‘goeds.’ ‘Samen voor ons eige en laat de rest de rambam krijge’ (Van Kooten en De Bie) is een bondige samenvatting voor deze onschuld die werd voorafgegaan door de observatie van een Michel Foucault die neoliberalisme als een massabeweging beschouwde en daarna door Francis Fukuyama die in 2006 neoconservatisme synoniem achtte aan leninisme. De geschiedenis werd niet beëindigd, maar stilgelegd. Wat niet beweegt, leeft niet en Chris Hedges geeft hieronder de verrotting weer zonder verder te komen dan ‘dissent:’

  = We live in what the political philosopher Sheldon Wolin calls a system of inverted totalitarianism. And by that he means it’s not classical totalitarianism. It doesn’t find its expression through a demagogue or a charismatic leader, but through the anonymity of the corporate state, that in classical totalitarian regimes you have a reactionary or revolutionary party that replaces one structure with another. In inverted totalitarianism, you have corporate forces that purport to be loyal to the Constitution, electoral politics, the iconography and language of American patriotism, and yet internally have seized all of the levers of power to render the citizen impotent, and so that this political theater which we are witnessing is a charade. The Democrats are as beholden to corporate power as the Republicans. The judiciary has become a wholly owned subsidiary of the corporate state. And our only hope left is to build mass movements of dissent–and I covered the revolutions in Eastern Europe–that can wrest power back from this rapacious corporate elite that quite literally will kill us.=

  Vijf jaar geleden herinnerde ik lezers – dat was bij Trouw, denk ik – aan een oude uitspraak: de VS en de Sovjet-unie zijn metafysisch hetzelfde.

  Like

 2. @Arjan
  Als het zo zou zijn dat de reactie van de Amerikaanse regering op Edward Snowden niet-typisch was dan zou je gelijk hebben. Maar wie naar de reacties van de regeringen Bush en Obama na 9/11 kijkt ziet een patroon waarin de heksenjacht op Snowden past. Zoals bekend doet president Obama er in vergelijking met Bush nog een schepje bovenop. Dat roept vergelijkingen op.

  Zoals de conclusie van Chris Hedges dat Richard Nixon de laatste liberal (progressieve) president was. Obama speelt alleen maar dat-ie dat is. Chris Hedges komt trouwens wel met een analyse die verder gaat ‘dissent’. Burgers moeten zich in bewegingen organiseren. Daar is de gevestigde macht bang voor omdat het hun economische en politieke belang kan schaden. De Amerikaanse geschiedenis kent een in Europa nauwelijks bekende en gepraktiseerde traditie van onderdrukking van de afwijkende mening. Juist omdat in de VS politiek en economie zo nauw samenhangen bakent dat alles-of-niets zich zo scherp af. Obama past in deze traditie.
  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=767&Itemid=74&jumival=10461

  Je vraagt je af waar die heksenjacht op Snowden vandaan komt. Moet er iets verborgen worden? Hoe dan ook zijn de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten als CIA en NSA een staat in de staat. Ze romen overvloedig geld af van een land dat budgettair aan de afgrond staat. De rijken kopen zich ongestraft in de politiek in met de verwachting dat die investering zich terugbetaalt en gijzelen zo de VS. Zoals dat in bananenrepublieken altijd gebeurt. De VS is een ontwikkeld land met ontwikkelingsgebieden binnen de grenzen. Kijk naar Detroit. Kijk naar het arme en ontvolkte platteland. Kijk naar het diepe Zuiden.

  Wat verborgen moet worden gehouden is naar mijn idee precies dat: het gijzelen door een elite van een land. En het door die elite strippen van het toezicht en de controle op de macht. Wie de voorstanders zijn geven aan waarover het gaat. Dat zijn de Obama-supporters, de neo-conservatieven, het bedrijfsleven, de militairen en veiligheidsdiensten en de gevestigde media. De tegenstanders zijn progressief links en libertair rechts. Deze laatsten gaan voor respectievelijk burgerrechten en vrijheden. Precies dat wat de voorstanders met voeten treden. Da’s allemaal niet onbekend, maar toch probeert Obama met medewerking van de media de bewustwording hiervan te voorkomen en door afschrikking klokkenluiders en journalisten te intimideren om naar buiten te treden met dit ‘geheim’. Meer is het denk ik niet. Hoewel ernstig genoeg.

  Ik ben geen fan van het Rusland van Putin. Maar de VS van Clinton, Bush en Obama maken het geluid van een klappende hand. Het probeert Rusland haar wil op te leggen zonder het iets terug te geven. De arrogantie, zelfoverschatting en dubbele standaarden zitten achtereenvolgende Amerikaanse regeringen in de weg. Rusland en China laten zich nog het minst intimideren. De Europese landen bieden nauwelijks weerstand en hun leiders lijken er genoegen in te scheppen om zich door de VS te laten ringeloren. Bang voor de economische belangen van hun land die weer direct samenhangen met hun eigen politieke positie. Voor de relatie VS-Rusland de analyse van Stephen Cohen:

  Like

 3. Toevallig kwam ik gisteren in een clipje van 1 Giant Leap (een multimedia-project van de producers van Faithless) een fragment van Chomsky tegen waarin hij stelde dat het systeem (en m.n. satellieten als de media) erop gebrand is “to make you feel there’s nothing you can do”. Snowden is gevaarlijk omdat hij die verlammende gedachte doorbreekt – tenzij hij, zoals dat heet, ‘onschadelijk’ kan worden gemaakt.

  Like

 4. Nog een andere dubbele standaard: Landen als Duitsland werken nauw samen met de NSA en maken zelfs gebruik van Amerikaanse ‘tools’ om de eigen burgers te bespioneren. Daarom is het niet de VS tegen de rest, maar de samenwerkende overheden/inlichtingendiensten tegenover de burgers. Kan hieraan een einde gemaakt worden of is het een systeem in zichzelf dat onaantastbaar is?
  http://www.spiegel.de/international/germany/german-intelligence-agencies-used-nsa-spying-program-a-912173.html

  Like

 5. De Duitse toneelschrijver Rolf Hochnuth vindt dat Duitsland Edward Snowden asiel moet verlenen omdat de Amerikanen het laten afweten. Hij heeft een petitie opgesteld. In reactie concludeert Patrick Cockburn de dubbele standaard van de Europese leiders wanneer het om Westerse dissidenten als Manning of Snowden gaat:
  ‘Concern for human rights and liberty is at its height when the abuses happen in Benghazi, Aleppo or Homs, but it ebbs to nothing when the abuse is closer to home or involves US citizens.’
  https://www.commondreams.org/view/2013/07/21-3

  Like

 6. Mooi initiatief Knight, maar de Yanks proberen nu al net zoals begin vorige eeuw, de Duitse economie af te knijpen. Drie keer raden wat er gebeurd als dit ingewilligd zou worden. Buiten dat heeft Duitsland volgens mij een uitleveringsverdrag met de VS getekend.
  Laat Snowden in Rusland blijven. Leuke villa en een lange neus trekken. Wat Snowden weet staat inmiddels toch al ergens veilig gesteld. Wat Putin doet is de VS een koekje van eigen deeg geven.
  Zullen ze niet leuk vinden, maar de gloriedagen van de VS zijn m.i. voorbij. Vandaar dat men tracht Rusland en ook China te betrekken bij het conflict in Syrië.
  All wars are banksters wars.

  Like

 7. Pingback: Amerikaanse nieuwsmedia zijn er voor de afleiding: Larry Kudlow | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.