Stemt Nederland via NATO in met sluiten luchtruim voor Venezuela?

IMAGEN-12848356-2

Nederland is sinds 1949 lid van de NAVO. In het Engels: NATO. De verdragorganisatie bestaat uit 28 landen, waarvan de VS er een is. Nou blijkt dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry volgens het Spaanse dagblad ABC de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Elías Jaua een week geleden gezegd heeft dat Venezueala de toegang tot het NATO-luchtruim ontzegd wordt als het Edward Snowden naar Caracas vliegt. Aldus UPI. Kerry zou ook gedreigd hebben met het stoppen van de verkoop van vitale olieproducten aan Venezuela als dit land Snowden asiel verleent.

Het is opmerkelijk dat minister Kerry een specifiek land dreigt met het sluiten van het NATO-luchtruim. Vraag is of Kerry namens alle lidstaten van de NATO spreekt. Zo ja, dan heeft de Nederlandse regering direct of via de Nederlandse ambassadeur bij de NATO in Brussel instemming betoond met dit dreigement van de regering-Obama aan het adres van de Venezolaanse regering. Zo niet, dan heeft Kerry voor zijn beurt gesproken zonder overleg met Nederlandse betrokken en is zijn dreigement om het Nederlandse luchtruim te sluiten voor Venezuela niet van tevoren besproken.

Hoe dan ook roept de berichtgeving over het dreigement van minister Kerry vragen op. Want volgens de universele mensenrechten heeft Edward Snowden recht op asiel en mag dat recht niet geblokkeerd worden. Des te meer omdat tegen Snowden geen Red Notice van Interpol, een aanhoudingsbevel, een arrestatiebevel of aanklacht bij een rechtbank loopt. Snowden is juridisch vrij om te gaan. Nodig is duidelijkheid over de medewerking van de Nederlandse regering of de Nederlandse vertegenwoordiger bij de NATO. Het kan niet zo zijn dat Nederland stilzwijgende of actieve medewerking verleent aan het schenden van de mensenrechten. Kamervragen gevraagd.

Foto: De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry (links) met zijn Venezolaanse collega Elías Jaua. Juni 2013.

Advertentie

5 gedachten over “Stemt Nederland via NATO in met sluiten luchtruim voor Venezuela?

 1. “Het kan niet zo zijn dat Nederland stilzwijgende of actieve medewerking verleent aan het schenden van de mensenrechten.”

  Niet? Hoeveel mensenrechten moeten er nog geschonden worden voor deze vraag zich laat beantwoorden?

  Like

 2. In dit artikel wordt de kwestie omgedraaid. Obama overkomt dit. En nog veel meer.

  Snowden en Obama. Obama’s hypocriete opereren tot op het bot op alle aspecten gefileerd. De Nederlandse regering kan dit ter harte nemen.

  “Imagine for a moment that an American president’s plane had been brought down in a similar fashion. Imagine that a consortium of nations pressured by, say, China or Russia, did it and that, with the president aboard, it was then searched for a Chinese or Soviet “dissident.” Imagine the reaction here. Imagine the shock. Imagine the accusations of “illegality,” of “skyjacking,” of “international terrorism.” Imagine the 24/7 media coverage. Imagine the information pouring out of Washington about what would no doubt have been termed “an act of war.”

  http://www.alternet.org/world/how-be-rogue-superpower?page=0%2C3&akid=10712.1845380.E56BWM&rd=1&src=newsletter871306&t=12

  Like

 3. Pingback: Snowden en Lady: de dubbele standaard van de VS. En het recht | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.