Veroordeling van Alexei Navalny. En de reacties erop

Criticus van Putin, blogger en politiek activist Alexei Navalny is wegens verduistering veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Door Vladimir Putin, Yves Rocher en een Russische rechter in de provinciestad Kirov. Rechters zijn in Rusland per definitie niet onafhankelijk. Naar verluidt gaat Navalny in beroep. Critici van de zittende regering zien het vonnis als een poging om hem als een politieke tegenstander uit te schakelen. Amnesty International noemt het proces een schijnvertoning en vraagt om Navalny’s onmiddellijke vrijlating.

De berichtgeving over het proces van Navalny leert hoe gekleurd en dubbelhartig media reageren. Ze volgen trouw en kortzichtig de lijn die hun broodheer uitzet. De door het Kremlin gesponsorde nieuwszender Russia Today komt met een verslag dat niet de volle waarheid vertelt en behoedzaam de kant van de Russische regering kiest. Voor een internationaal publiek overgoten met een sausje redelijkheid. Precies het spiegelbeeld van RT’s berichtgeving over Edward Snowden of Julian Assange. RT kiest partij voor Westerse dissidenten om de positie van de Westerse regeringen in de beeldvorming te verzwakken. Maar een Russische dissident steunt het niet. Zoals Amerikaanse media onder druk van de regering-Obama Snowden of Assange niet steunen.

Veelzeggend is dat de Amerikaanse ambassadeur in Moskou Michael McFaul zegt teleurgesteld te zijn in de veroordeling van Navalny en het proces als politiek gemotiveerd ziet. Maar toen afgelopen week activisten van Human Rights Watch en Amnesty een bijeenkomst met Edward Snowden wilden bijwoonden zette iemand van de Amerikaanse ambassade in Moskou Human Rights Watch onder druk. President Putin op zijn beurt steunt Snowden, maar natuurlijk niet Navalny. Mensenrechten bestaan in de praktijk uit dubbele standaarden.

Nieuwsconsumenten moeten beseffen dat media doorgaans niet de journalistiek, maar hun overheid dienen. Om dat te ondervangen is het zaak om per onderwerp een nieuwsmedium te zoeken dat het meest neutraal en volledig is. Dat geeft de beste kans op berichtgeving die weinig verzwijgt of verkleurt. In dit geval viel de keuze op Al Jazeera English. Dat zich trouwens op dit moment herpositioneert om de Amerikaanse markt te betreden. Elke nieuwsconsument moet vooraf deze achtergronden weten om zich over een internationaal onderwerp goed te kunnen informeren. Dat moet eindigen in een app die aangeeft voor welk onderwerp men welk nieuwsmedium raadpleegt. Geen enkel nieuwsmedium is compleet en op alle terreinen neutraal.

178196_Alexei_Navalny(2)

Foto: Alexei Navalny, proces in Kirov, 2013.

3 gedachten over “Veroordeling van Alexei Navalny. En de reacties erop

 1. Pingback: Politie sluit tentoonstelling met Putin als verklede vrouw | George Knight

 2. Iedere burger verdient een eerlijk proces, alleen heeft Navalny weinig te maken met (integer) opkomen voor burgerrechten. Dat gedweep met dergelijke bewezen xenofoben (op het *herhaaldelijk* racistische, nazistiche, en anti-semtisiche af) is “zum kotzen”. Het is typisch dat iemand zo makelijk op een HR voetstuk geplaatst wordt als ie even lekker anti-Putin is.

  Like

 3. @Anoniem
  Dus iedere burger verdient een eerlijk proces, maar Alexei Navalny niet? Die dubbelheid kan ik niet volgen. Als Navalny de wet overtreedt met mogelijke radicaal-nationalistische activiteiten dan moet-ie daarvoor aangeklaagd worden. En niet voor een fake-beschuldiging over houtkap die notabene door toedoen van het bedrijf Yves Rocher is gefabriceerd.

  Wat u oproept is een oude discussie over doel en middelen die enkele jaren ook de ‘gematigde’ Garry Kasparov trof die met de nationalistisch-bolsjovistische Eduard Limonov in hetzelfde oppositiekamp zat. Het antwoord van Kasparov was duidelijk. Hij had z’n bondgenoten niet voor het uitzoeken. Ordetroepen of de Russische maffia sloeg de oppositie steevast van de straat af. Dat is na een licht dooi, nu bijna weer zo. De oppositie streefde niet eens naar het winnen van verkiezingen, maar naar het mogen meedoen aan verkiezingen. Zelfs dat lieten Putin en zijn handlangers niet toe.

  Daarbij komt dat in een politiestaat als de Russische de oppositie in dezelfde hoek wordt gedreven door de macht. Men komt elkaar tegen. Men is allen zwak. Daaruit ontstaan tijdelijke monsterverbonden rond een bepaald doel. Een verkiezing, een wet, een rechtszaak of een schandaal. Die uiteenlopende oppositiegroepen zijn samen opgaande schepen in de nacht. Een tijdje varen ze samen, maar na verloop koersen ze toch af op verschillende havens. Want ze hebben verschillende doelen.

  Dat Alexei Navalny beschuldigd wordt van nationalisme en forse uitspraken over het Rus-zijn is juist. Maar om dat te begrijpen moeten we ons voorstellen waarom-ie zich zo opstelt. Is het omdat-ie dat echt zo voelt, of is het uit politieke positionering? Ik denk het laatste. Navalny is er de populairste politicus van de oppositie mee geworden. Hij heeft geen andere keuze als-ie als politicus een kans wil maken om de komende jaren Putin uit te dagen en niet gemarginaliseerd te worden.

  Nu is z’n ‘beloning’ dat-ie door de macht tot de burgemeestersverkiezing van St. Petersburg wordt toegelaten. Als bezwaren daartegen dat niet alsnog verhinderen. Om door zijn deelname een schijn van democratie te helpen suggereren. Navalny neemt het als machtspoliticus aan, weet wat zijn rol is en dat-ie voor nu kansloos is, maar werkt aan een toekomst voor na Putin. Als Navalny dan alsnog de uitspraken doet waarvoor u hem veroordeelt dan sluit ik me bij uw kritiek aan. Dat is immers z’n moment van de waarheid om kleur te bekennen. Maar nu vind ik het te vroeg daarvoor. Navalny is gevangene van z’n situatie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.