Burgerschap betekent ook opkomen voor pedofilie

i-was-born-3

Gisteren plaatste ik een posting van twee jaar geleden tijdelijk voorop: Politie kijkt de kat uit de boom. Met de strekking dat groeperingen van omvang voor zichzelf op kunnen komen. Voor zwakkeren en kwetsbaren ligt dat moeilijker. Op zichzelf aangewezen hebben ze steun en bescherming nodig. Dat betreft hoogbejaarden, geestelijk gehandicapten, kinderen, chronisch zieken, minderheden en andersdenkenden. Het principe van rechtsgelijkheid garandeert iedereen grondrechten. Dat staat los van enige persoonlijke voorkeur. De iman die scheldt op homo’s, het bedrijf dat dierproeven houdt, de pedofiel, de abortus-activiste, de nertsenfokker of de homo-activist. Allen hebben ze er recht op om te leven als ieder ander. De overheid kan hierover geen mening hebben, maar dient de rechten te waarborgen die voor iedereen gelden. Niets meer en niets minder.

Naar aanleiding van bovengenoemde posting reageerde Marthijn Uittenbogaard, voorzitter van de Vereniging Martijn. Deze organisatie ligt de laatste jaren publicitair en juridisch onder vuur ligt omdat het een positief standpunt ten aanzien van pedofilie zou innemen. Wat echter de doorslag geeft in de rechtsstaat zijn niet de emoties of de voor- en afkeuren van burgers, maar is het recht. De ontbinding van vereniging Martijn is in april 2013 in hoger beroep teruggedraaid. Het hof zag er geen aanleiding in omdat ‘ontwrichting van de samenleving‘ niet aan de orde is. Vereniging Martijn mag dus bestaan zoals elke vereniging, de bestuursleden mogen in de openbaarheid functioneren en ze hebben recht op bescherming zonder voorwaarden vooraf. Uittenbogaard heeft trouwens geen strafblad en heeft nooit sexueel contact gehad met minderjarigen. Dus?

Marthijn Uittenbogaard schetste me in aanvullende informatie dat de veiligheid van hem en z’n partner in zijn woonplaats Hengelo niet optimaal beschermd wordt. Incidenten met bakstenen door de ruiten, eieren tegen de ramen, scheldpartijen en fysieke bedreigingen komen herhaaldelijk voor. Essentieel daarbij is dat de politie, het openbaar bestuur en de bedreigden proberen op een lijn te komen en goed samenwerken. Dat ontbreekt. Incidenten zijn niet uit te sluiten, maar kunnen wel opgevangen worden. De burgemeester heeft als eindverantwoordelijke voor de veiligheid hierbij een leidende rol die hij serieus moet nemen. De ridder in de Orde van het Heilig Graf Sander Schelberg dient het initiatief te nemen voor de beveiliging en bescherming van de woning, voorzorgsmaatregelen, advies over het gedrag van de bedreigden en politionele bijstand.

Een motief van dit blog zijn de burgerrechten. Als daarop een uitzondering wordt gemaakt verliest het z’n waarde. Zoals de vrijheid van meningsuiting geen waarde heeft als men die alleen gunt aan medestanders. Burgerschap betekent dat een burger opkomt voor de rechten van degenen waarmee men het per definitie niet eens is. Hoe moeilijk dat ook is en hoeveel zelfoverwinning het innemen van een standpunt kost dat de ander iets gunt. In de pluriforme, open samenleving moet iedereen die binnen de wet opereert zich veilig kunnen wanen en bij bedreigingen blindelings kunnen vertrouwen op steun en bescherming van de overheid.

Marthijn Uittenbogaard is er niet het enige voorbeeld van dat de relatie tussen openbaar bestuur en burger niet vanzelf tot stand komt. Door alle betrokkenen moet oplossingsgericht gewerkt worden als er een probleem geconstateerd wordt. Het openbaar bestuur moet bezuinigen en heeft geen makkelijke opdracht. Hoe lastig de afweging van ongelijksoortige taken op diverse beleidsterreinen is kan iedereen beseffen. Maar de overheid moet er zonder onderscheid des persoons voor alle burgers zijn. Niet alles is trouwens een kwestie van geld of hoeft veel te kosten. Burgemeester Schelberg en een vaste contactpersoon bij de politie kunnen vanuit hun opdracht en plicht Uittenbogaard en z’n partner veiligheid en bescherming geven. En aan de inwoners van de gemeente  via voorlichting duidelijk maken wat het principe van de rechtsstaat inhoudt.

Foto: I Was Borm, But– van Yasujiro Ozu,. Japan, 1932.

10 gedachten over “Burgerschap betekent ook opkomen voor pedofilie

  1. De titel zou inderdaad beter kunnen zijn; “Opkomen voor pedofiele medeburgers”. Dat “opkomen” zou in alle openheid al moeten beginnen bij sexuele opvoeding, waar bij alle sexuele geaardheid kinderen -en hoe ouder ze worden des te meer- al wordt bijgebracht, dat men zich met zijn sexuele gedrag zo kan/moet beheersen dat anderen, zeker minderjarigen, niet sexueel misbruikt en verminkt worden. Deze titel kan suggereren dat ook pedofilie zonder meer als wel vaker in de geschiedenis als een volwassen sexuele relatie wordt gezien. Die opvatting is nu zeker met ons kinderrecht niet te verdedigen.

    Like

  2. @Joost
    Bij sexualiteit gaat het in alle gevallen om beheersing. Ik zie niet in waarom de een of andere vorm van sexualitiet daarbij uitgezonderd zou moeten worden. Maar mijn invalshoek was niet sexualiteit of pedofilie, maar de rechtsstaat en burgerschap. Vandaar de keuze voor de titel.

    ‘Opkomen voor pedofiele medeburgers’ zou ook kunnen als titel, maar legt een ander accent. Het heeft een notie van slachtofferschap in zich. Mij gaat het daar niet om, maar om de grondrechten. En om de burgers samen die daarmee moeten (leren) omgaan. Juist bij zo’n ‘moeilijk’ onderwerp als pedofilie.

    Like

  3. Is het zo erg als overduidelijke slachtoffers als een MU ook slachtoffer worden genoemd? Niet om hém (hén) daarbij een odium op te drukken of met dat etiket te behandelen, maar om die onbesnutte burgers die hen tot slachtoffer menen te mogen maken, ook moreel en volgens ons recht hard aan te kunnen pakken!

    Like

  4. @joost: Wat jeugd- en zedenzaken betreft: tussen 1991 en 2002 was seks tussen volwassenen en minderjarigen (12-16 jr.) een klachtdelict (waarbij slechts tot vervolging wordt overgegaan na aangifte door de jongere, de ouders of de kinderbescherming). Momenteel is het zo dat zo’n kwestie te allen tijde aanhangig gemaakt kan worden (door het OM), ook als geen van de betrokkenen daar behoefte aan heeft. Qua kinderrechten valt het best te verdedigen dat die eerdere situatie wenselijker is dan de huidige.

    Like

  5. Joke, mensenrecht en dus ook kinderrecht zal met evoluerend denken mee moeten groeien en telkens aanpassing kunnen krijgen. Nu we het hebben over een volwassen sexuele verhouding -met mogelijkheid tot liefdesverhouding tussen volwassenen- zal dat woord volwassen nu wellicht in persoonlijke gevallen ook op jeugdigen van toepassing zijn. Waar het op aankomt is dat zonder volwassen weerwoord en gedrag kinderen niet sexueel beschadigd (mogen) worden. Bij wetswijziging is, zeker in deze zaken, in ieder geval nauwkeurige deskundige overweging nodig over grens tussen jeugd en volwassenheid..

    Like

  6. Pingback: Demonstratie in Leiden tegen Benno L. Over reïntegratie | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.