Verloren liefde. VS neemt een loopje met de eigen waarden

Ooit was ik een fan van kandidaat-president Barack Obama. En de VS. Ik had het idee dat het land veerkracht genoeg had om de periode Bush en de oorlogen in het Midden-Oosten te overwinnen. Dat de periode 2001-2009 een akelige afwijking was. Maar nu twijfel ik. Ik kan de retoriek en de dwingelandij van de regering-Obama niet meer aanzien. Mijn liefde is over. De heksenjacht op klokkenluiders door Obama is ongekend. Waar is zijn ruimdenkendheid en grootheid om met afwijkende meningen om te gaan? Dat lijkt verdwenen, terwijl dat de vrijheden waren die de VS groot hebben gemaakt. ook door het beste van overal op te nemen.

Maakt Obama de VS kapot? Het lijkt er sterk op dat-ie geen greep heeft op het militair-industrieel complex waarvan president Eisenhower in 1961 al repte. Nu in de vorm van inlichtingen- en veiligheidsdiensten die hun eigen gang gaan en miljarden dollars doorsluizen naar particuliere bedrijven. Buiten elke democratische controle om. Wie dat opmerkt wordt hard aangepakt, maar wie liegt tegen het congres mag blijven zitten. Kafka in Amerika. Terwijl de staatsschuld toeneemt, er geen geld is voor onderhoud van bruggen en wegen, en de kloof tussen arm en rijk toeneemt. De VS zijn toe aan een reshuffle. Vanaf scratch. Het best zou Obama het veld ruimen. Hij heeft aangetoond het niet te kunnen en zijn land niet in de hand te hebben.

5 gedachten over “Verloren liefde. VS neemt een loopje met de eigen waarden

 1. We zijn te veel gefocused op de persoon. De persoon moet werken in een raamwerk of systeem wat het mogelijk maakt om de liegen, bedriegen en te stelen etc. In andere woorden er zijn perverse prikels waar men gouw ten prooi aan valt.

  Mijn standpunt is dan ook dat ik de persoon niets kwalijk neem. Zij zijn namelijk een product van dit perverse systeem. Ik zie een raamwerk/systeem dat niet voldoet dus moeten we dat aanpakken. Hoe sneller men dit inziet hoe sneller we de wereld kunnen veranderen.

  Like

 2. Hier een stukje uit een interview met Lawrence Wilkerson van twee jaar jaar geleden:

  = I was very reluctant to cast a vote for President Obama, not from the point of view that he was different from George W. Bush and Dick Cheney–he was–but from the point of view of I was increasingly convinced that it didn’t matter who the man was, it didn’t matter who the people were around the man; the country was headed in a direction that Democrat or Republican, independent or whatever, could not turn the country around from. We’re owned by the corporate interest. We’re owned by the military-industrial-congressional complex. We’re owned by the financial interests. I mean, you just take your pick of the bogeyman you want to look at that day. And you do not have a leadership in any party that can do much about this. And part of this, of course, is this fascination for war that we’ve developed, because that’s generally what empires in decline do, whether the decline is financial, economic, spiritual, or whatever–and I think our decline is in all those dimensions. =

  Decline of the Empire pt.3
  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=6872

  In die tijd gaf deze Barack Obama nog enigszins het voordeel van de twijfel, maar in een recent interview blijkt dat daar niets meer van over is: = Ik rekende op Obama, maar hij steekt Bush en Cheney naar de kroon op het vlak van nationale veiligheid, behalve wat het folteren betreft. Hij beroept zich op de nationale veiligheid in de constitutionele hoven, hij heeft Guantanamo niet gesloten en hij heeft de Patriot Act uitgebreid. We doen ons voor als een democratische republiek. Maar we oefenen een imperiale macht uit, terwijl we volhouden dat we geen imperiale natie zijn. = Hij eindigt met de opmerking dat de oorlogen in Irak en Afghanistan in de geschiedenisboeken zullen staan als het begin van het einde van ‘The American Empire) nb. de vertaling in dit programma is niet best, maar het interview begint hier na ca. 49 minuten:

  De vloek van Osama, aflevering 2: de grote beschavingsoorlog
  http://www.canvas.be/programmas/de-vloek-van-osama/server1-13acbf20%3A131b4340e4b%3A-734d

  Like

 3. Obama is teleurstellend sinds dag één. De man die niemand kende voordat hij zich verkiesbaar stelde werd populair met zijn door andere geschreven speeches en hypnotiserende stem. Ook ik was er even in gestonken. Na twee termijnen Bush leek Obama even een verademening dat niet snel veranderde in een fata morgana. Passant werd om zijn imago een groter impuls te geven ook alles waar de nobelprijs van de vrede voor staat verkracht.

  Echter ik heb niet de illusie dat een nieuwe president enige verbetering kan brengen. Presidenten die een eigen koers (kunnen) varen zijn er niet meer sinds de moord op JFK. De machtsverhoudingen liggen toch echt anders dan de meeste mensen denken of voorgeschoteld krijgen. Desondanks wil ik dat Obama zijn termijn uitzit want ik vrees het alternatief, de zelfverklaarde überzionist Joe Biden. Mocht Obama ten val gebracht worden dan wordt het pas echt grimmig in het Midden-Oosten.

  De Biden plan zal dan denk ik versneld doorgevoerd in Irak
  http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2013/04/iraq-politics-decentralization.html

  En Syrië?…met Joe aan het stuur kunnen die zich opmaken voor echt geweld.

  Like

 4. @Rebelse Huisvrouw
  Ja, jammer.

  @infirit
  Da’s een redenering die ook Hitler of Stalin vrijpleit. Dat kan ik daarom niet volgen. De kanttekening dat in de VS de democratische controle niet meer optimaal werkt kan ik delen. De baas van de veiligheidsdiensten James Clapper loog aantoonbaar over de grootschalige spionage tegen het congres. Een doodzonde, maar vervolgens kon de man gewoon op z’n post blijven. Hoogst merkwaardig en krom. Hoe dan ook een parlementaire democratie onwaardig.

  Daarom deel ik het standpunt dat het systeem in de VS gecorrumpeerd is en een grote schoonmaak nodig is om de democratie weer van de burgers te maken. Zelfs dat de NSA een staat in de staat is waarop de politiek weinig grip heeft. Of het klopt of niet weet ik niet, maar niet voor niets wordt beweerd dat juist de NSA de politiek in haar grip heeft.

  Ook wordt gezegd dat Obama in interne kring heeft gezegd dat-ie vreest dat hem hetzelfde overkomt als president Kennedy, namelijk vermoord te worden. Dat Obama daarom inbindt, de inlichtingen- en veiligheidsdiensten hun gang laat gaan en geen frontaal gevecht durft aan te gaan om hun macht te breken klinkt logisch. Ofwel, hij wordt gegijzeld door de situatie. Hij kan niet optreden en hij kan niet aftreden. Hem rest slechts een ding: z’n tijd uitzitten. Zo beredeneerd is de reactie van Obama op de diverse klokkenluiders zo fel omdat ze direct zijn eigen leven in gevaar brengen.

  Maar om vervolgens te zeggen dat dit alles Obama en de andere leidende politici die de positie van de NSA en de CIA hebben helpen opbouwen niet te verwijten valt vind ik onzin. Ze hebben wel degelijk de verantwoordelijkheid op zich genomen. In goede en slechte tijden. Als ze hun functie niet aankunnen, dan moeten ze plaatsmaken voor anderen die wel opgewassen zijn tegen de situatie en wel in de gaten hebben waar het in een democratie om gaat. Het ontwijkingsgedrag van Obama helpt uiteindelijk alleen de belangen van bedrijven en veiligheidsdiensten. Niet het land, de burgers, de instituties en de wereldvrede.

  @Arjan
  Ja, de gematigde Republikein Wilkerson is kritisch op Obama. Mensen zoals hij geven aan dat het verstand nog niet helemaal uit de Amerikaanse politiek is verdwenen. Maar de rechtse Republikeinen en de niet-progressieve meerderheid van de Democraten zijn zo megalomaan bezig met het bestrijden van elkaar dat ze het belang van hun land uit het oog zijn verloren.

  @Reggie
  Inderdaad is het gevaar dat door de opbouw van de controlestaat de rode loper voor een dictator is uitgerold. Notabene onder het bewind van president Obama. Deze houdt zich nog in, maar af te wachten valt of z’n opvolger dat ook doet. Daarom maken vele progressieve journalisten, linkse en rechte libertariers en burgerrechtenactivisten zich nu zorgen voor de toekomst van de VS.

  Opvallend is dat bij de onthullingen van Snowden overal ter wereld de ernst van de zaak wordt beseft, behalve in de VS. Daar staat in de aloude Hollywood-traditie het karakter van Edward Snowden centraal. Niet de inhoud van de onthullingen en de aantasting van de burgerrechten die in strijd zijn met de grondwet. Zodat als neveneffect van deze kwestie de Amerikaanse ‘journalistiek’ zich steeds meer een brevet van onvermogen geeft. Zoals eerder bij de inval van Irak gebeurde. Die geschiedenis van ‘journalistiek’ die geen journalistiek is, maar ‘His Masters Voice’ herhaalt zich.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.