Godfluisteraar Rutte spreekt namens God. Hoe knap is dat?

452px-Grand-Guignol-Gott_mit_uns-1928

God heeft nooit bedoeld dat deze kinderen zo lijden als tegelijkertijd in de wereld, waar God ook iets mee te maken heeft in mijn ogen, er ook voor gezorgd is dat er vaccins zijn’, aldus de premier. Aha, Mark Rutte weet zo te horen vijf dingen zeker. Namelijk dat God bestaat, wat-ie bedoelt, dat-ie namens God kan spreken en dat-ie wil dat kinderen gevaccineerd worden. En dat de scheiding van kerk en staat in Nederland door de premier niet gerespecteerd hoeft te worden. Mark Rutte blijkt dus niet alleen premier van alle Nederlanders te zijn, maar kan ook in het hoofd van God te kunnen kijken. Zo pretendeert Rutte zelf. Knap als het waar is.

Mark Rutte blijkt met z’n in-het-hoofd-van God-kijken niet alleen te staan. Het wordt een ware rage. Rutte sluit zich namelijk aan bij oproepen van oud-minister Els Borst en VVD-senator Heleen Dupuis. De Telegraaf zegt over deze twee vrouwen-die-de wil-van-God-blijken-te-kennen: ‘Zij riepen predikanten vrijdag op om gelovigen duidelijk te maken dat vaccineren niet tegen de wil van God ingaat en stelden: ‘Als alles de wil van God is, dan is de uitvinding van het vaccin dat ook’. Behalve Mark Rutte weten dus ook Els Borst en Heleen Dupuis wat God denkt, wat God bedoelt en vooral hoe de politiek God voor het eigen karretje kan spannen.

Waar blijft de beroepsgroep in dit politieke geweld die roeping, beroep en gezag ontleent aan God, namelijk de dominees? Via de God van het christendom roepen deze drie liberale politici op wat dominees in Godsnaam moeten doen. Kan het schurkachtiger, opportunistischer en absurder? Het toont aan dat God vogelvrij is en iedereen namens dit opperwezen kan spreken. In hun visie is de oplossing van godsdienst niet minder, maar meer God. Totdat religie nietszeggend oplost in het niets. Da’s hier aan de orde. Blijft het probleem dat Rutte, Borst en Dupuis de scheiding van kerk en staat niet respecteren. Ze zouden beter namens zichzelf spreken.

Foto: Affiche van Adrien Barrère, ‘Théatre du Grand Guignol de Paris…, Gott mit uns, drama in 2 actes van René Berton, regie Jack Jouvin’, 1928.

Advertentie

9 gedachten over “Godfluisteraar Rutte spreekt namens God. Hoe knap is dat?

 1. Ach ja hij heeft wel meer merkwaardige oproepen, wat een domkop. Misschien is een vaccinatie rabiës wel een goed advies voor hem.

  Like

 2. Mag in een tijd van mensenrecht Rutte etc als volwassen hervormde mens zijn geloof niet meer namens zichzelf uiten? Moet hij onvolwassen gaan zittern wachten op wat dominees zeggen? U hebt het recht om als ongelovige met gefundeerde mening daar namens uzelf het uwe over te zeggen, maar dat ontneemt hem het recht nog niet om het zijne te zeggen. En u bent het godsonmogelijk daar nog mee eens ook…! Of mag je het als ongelovige -en van wie?-tegenwoordig beslist niet meer eens zijn met een gelovige? Hem een “fluisteraar:” noemen is dan ook alleen maar onbeschoft! Maar als ongelovige mag dat -en van wie?- nu blijkbaar!

  Like

 3. @Netwerk
  Wie weet.

  @Joost
  U mist volledig het punt dat Rutte juist niet namens zichzelf, maar namens een ander spreekt. Namelijk namens God. Ik ontneem Rutte geen enkel recht van spreken, maar constateer dat-ie politiek en religie vermengt. Wie zien overal ter wereld wat voor ellende dat veroorzaakt. Een premier van alle Nederlanders moet naar mijn idee terughoudend zijn in het zich presenten als lid van een kerkgenootschap of religie. Niet in het minst om valse claims te voorkomen.

  Like

 4. Iedere Nederlands Hervormde kan spreken als Dominee.
  Iedere mens kan zeggen dat God het zo bedoeld heeft. Laten we blij zijn dat Marc Rutte zich hier niet van onderscheidt.
  Misschien trekt hij wel een aantal ouders over de streep om te voorkomen dat hun kinderen polio krijgen.

  Like

 5. @Reine
  Wat volgt? ‘God heeft bedoeld dat er 6 miljard euro bezuinigd moet worden‘. Of: ‘Het is Gods wil dat Nederland een sterke luchtmacht heeft want God heeft er iets mee te maken dat de Nederlandse bevolking niet geknecht wordt‘. Vul maar in.

  Zo kan alles in Godsnaam verdedigd worden. Is dat politiek of demagogie? In mijn ogen is het opvallend dat de politici van de christelijke partijen geleerd hebben om met het aanroepen van God tamelijk terughoudend om te gaan, terwijl de drie liberale politici nu het omgekeerde doen. Ik vind het werkelijk bizar hoe ze zich menen te kunnen uiten.

  Uiteraard gaat het er niet om dat ze als individu geen band met God mogen of kunnen hebben. Voor gelovigen is dat normaal. Mijn kritiek geldt dat ze verder gaan en hun geloof inzetten voor politieke doeleinden. Hoe ethisch en correct dat in dit geval ook is. Omdat de claim dat God het op een bepaalde manier bedoelt niet tegengesproken kan worden hoort zo’n uitspraak niet thuis in het politieke debat. Maar als Rutte zoiets in huiselijke kring zegt of bij catechisatie: prima. Dan had ik het stukje niet geschreven.

  Like

 6. De proloog van de bijbel Gen 1 -je weet wel die bijbel van de Biblebelt- roept man/vrouw op om zelf met hun mogelijkheden te zorgen voor deze werkelijkheid. Die “oproep” is de kern van het monotheistisch geloof en in dat verhaal worden alle machtige natuurgoden alleen maar afgoden, voor wie de mens niet meer op de knieën hoeft te gaan. De mens zelf is ver”antwoord”elijk. En dat brengt een volwassen gelovige Rutte ertoe om zich nu to die Biblebelt te laten horen.

  Waarschijnlijk wil jij om jou moverende redenen ook zorgen voor deze werkelijkheid. Laten we dan samen met Rutte in dit geval die gelovigen die menen nog op de knieën te mogen gaan voor een onberekenbaar over leven beschikkende afgod diets maken dat ze voor hun kinderen moeten zorgen en die moeten laten inenten. Zo gauw je gelovigen niet ziet zorgen voor hun “gegeven” werkelijkheid, mag je ze inderdaad op grond van hun eigen geloof ongenadig op hun donder geven. Maar maak daar, als dat niet zo is, en zeker als ze jou niet “dwingen”, aub niet iedere keer een eindeloos vermoeiend spelletje van.

  Like

 7. In de gelederen van de SGP hoor je vooral over de straf van God.
  Maar dat hoor je dan achteraf als het kindje voor eeuwig verlamd is door de polio.

  Like

 8. Hij mag spreken namens de overheid. Rutte zou kunnen zeggen ik ijver ervoor dat er een wet in de kamer wordt aangenomen dat vaccinatie verplicht wordt gesteld (ben ik het niet mee eens, maar daar gaat het niet over). Wat Rutte niet mag/mocht doen is predikanten op te dragen zijn woord uit te dragen.

  Ik zou de discussie weleens breder willen trekken George Knigt en ik weet dat u niet te beroerd bent om in deze materie te duiden.
  Ik hoorde dat Schippers nu kinderen van zes maanden in wil laten enten tegen mazelen. Dan is niet alleen nutteloos en geldverspillend, maar erger nog, u kunt wachten op een enorme uitbraak van mazelen. Waarom? Wel, kinderen krijgen antistoffen mee van de moeder. Bij mazelen tot ongeveer 12/13 maanden, zeg een goed jaar. Wat gebeurt er bij vaccineren bij 6 maanden? Juist ja, het vaccin wordt uitgeschakeld en kunt u wachten op een supervirus waar nota bene de bible belt doorheen fietst.
  Daarnaast wil ik ook graag een onderzoek zien wat moedermelk en doorstaan en/of vaccinatie doet.

  Complexe materie alzo waar ik nauwelijks een begin van een antwoord op heb. Ofschoon ik me afvraag wat er zou gebeuren als er een supervirus los wordt gelaten.
  Vragen, vragen, vragen.

  Like

 9. @ toetssteen Het lijkt me verstandig voor ons gewone mensen (en ook gewone gelovige mensen) om ons te houden aan de huidige stand van onze moderne wetenschap en laten we aub niet zelf wetenschappertje gaan spelen, als het om zaken van leven en dood gaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.