Hoe Obama nog verschrikkelijker is dan Nixon en Bush

Nog in september 2012 kopte TrouwVurig pleidooi Obama voor vrijheid van meningsuiting‘ na diens toespraak tot de VN. Ook de NRC  plaatste geen enkele kanttekening bij de claim van president Obama dat-ie opkomt voor de mensenrechten. Ik was toen verbijsterd over de wereldvreemdheid van de buitenlandredactie en schreef de NRC-Ombudsman een e-mail. Ik weet niet of het geholpen heeft, maar de NRC is nu een stuk kritischer over president Obama. ‘Machthebbers moeten de verleiding weerstaan om hardhandig op te treden tegen dissidenten’ zei Obama tot de VN. Tja, dat zeggen leiders van politiestaten altijd over de dissidenten bij de buren. In Nederland begint het publiek nu te begrijpen dat de regering-Obama geen uitzondering vormt.

Het debat dat Edward Snowden met zijn onthullingen aangezwengeld heeft lijkt succes te hebben. Trouwens nog het minst in de VS waar de media op de hand van de overheid zijn. Elementen van de controlestaat waren al jaren bekend, onder andere door onthullingen van klokkenluiders als William Binney, Thomas Drake, John Kiriakou of Bradley Manning, maar het werd uit de Amerikaanse gevestigde media geweerd zodat het publiek onwetend bleef en een maatschappelijk debat uitbleef. Edward Snowden heeft het in samenwerking met journalisten zo aangepakt dat de regering-Obama het deze keer niet meer kon afdoen als spookverhalen.

obama-yes-we-scan

Amerikaanse presidenten werken aan hun plaats in de geschiedenis. Voorgangers hebben ze als concurrenten. Deze proberen ze te overtreffen in populariteit, wetgeving en zoete herinneringen. De presidenten Franklin Roosevelt en John F. Kennedy spreken nog steeds het meest tot de verbeelding en voeren voor de 20ste eeuw deze virtuele lijst aan. Aan de negatieve kant zijn het Richard Nixon en George ‘W’ Bush die als voorbeeld worden genoemd van presidenten met een slechte status. Waar eindigt Barack Obama? Cenk Uygur van The Young Turks schat ‘m als restrictiever en minder tolerant in dan Nixon en Thomas Drake vindt Bush vergeleken bij Obama mild. Ze hebben steekhoudende argumenten. Het kan verkeren. Sinds september 2012 is er in elk geval veel veranderd in de opstelling van de Nederlandse media. Nu de rest van de wereld nog.

Foto: Obama, Yes We Scan.

Advertentie

9 gedachten over “Hoe Obama nog verschrikkelijker is dan Nixon en Bush

 1. We wisten het al bij aanvang presidentschap Obama, de nieuwe Messias is door de mand gevallen.

  Like

 2. “Frontale aanval op de vrijheid‘”, Een gastbijdrage over cyberspionage van huidige Duitse MvJ, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Haar achtste jaar op deze post. Maakt onderscheid tussen Internationaal, Europees en landelijk niveau
  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/ueberwachung/gastbeitrag-frontalangriff-auf-die-freiheit-12275438.html

  Europa: Als Europese burger ben je bij voorbaat verdacht door ‘Brussel‘, schrijft ze, indien een nieuwe Europese Richtlijn wordt aangenomen. Oostenrijk en Ierland hebben de kwestie bij het EGH aangekaart.

  “„Heute findet die mündliche Verhandlung vor dem Europäischen Gerichtshof gegen die Vorratsdatenspeicherung statt. Irland und Österreich stellen die Vereinbarkeit der Vorratsdatenspeicherungsrichtlinie mit europäischem Recht in Frage.

  Die europäische Politik sollte das Ergebnis der Verhandlung nicht abwarten, sondern den Irrweg der anlasslosen Vorratsdatenspeicherung verlassen.

  Es wird Zeit für eine neue europäische Richtlinie, die nicht mehr jeden EU-Bürger unter Generalverdacht stellt.“

  In Duitsland heeft het Constitutioneel Hof in Karlsruhe de ontwerp Richtlijn naar de prullenbak verwezen.
  Nederlandse politici zwijgen weer eens.

  En Juncker gaat binnenkort terugtreden vanwege niet gemelde spionage activiteiten van de Luxemburgse geheime dienst. Heeft twee uur spreektijd aangevraagd om zich eruit te kletsen, Maar de coalitiegenoot heeft het gehad met hem na een aantal onverkwikkelijke affaires.

  En Obama? Die zet Europa en haar burgers voor het blok dankzij het schaliegas. Chevron gaf al een voorzetje in Texas. De man is in feite meedogenloos. Amerikaanse hegemonie boven alles. Wereldwijd 700 legerbases met een Patriot Act en een The Hague Invasion Act in de achterzak..

  Like

 3. @Netwerk
  Sommigen wisten het -of konden het voorzien- maar de meesten ontkennen nog steeds dat president Obama door de mand is gevallen. Bewijs? Volg de media.

  @King Billy
  Nederlandse politici hebben wel degelijk gesproken. Ze zijn in meerderheid voor toetsing van wetgeving aan de grondwet. Maar voor een grondwetswijziging is 2/3 meerderheid nodig. En kan een minderheid – ofwel: de VVD- het initiatief van Femke Halsema in tweede lezing blokkeren.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wetsvoorstel-Halsema

  @reine
  Moeilijk om te antwoorden omdat het zo veelomvattend is. Kanttekeningen:
  1) Het gaat bij Bradley Manning of Edward Snowden niet zozeer om het lekken van staatsgeheimen, maar om het lekken van staatsgeheimen die de regering-Obama onwelgevallig zijn. Bob Woodward heeft in een boek informatie gelekt die geheimer was dan de informatie die Manning lekte. Hij wordt alleen niet aangepakt door Obama omdat Woodwards lek in het kraam van de regering past.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/01/20/bob-woodward-hoort-eerder-in-gevangenis-dan-bradley-manning/
  2) De regering-Obama verwijt iedere klokkenluider die informatie op internet zet dat-ie de vijand helpt en daarom volgens de Espionage Act uit 1917 ter dood moet worden veroordeeld. In die redenering is iedere klokkenluider een spion en ontkent de regering-Obama de motivatie van de klokkenluider. Namelijk het naar buiten brengen van informatie uit algemeen belang. Want let op: Manning en Snowden hebben de geheime documenten niet aan de vijand verkocht of ze naar buiten gebracht om de vijand te helpen. Het gaat niet om een tegenstelling tussen de klokkenluider en de vijand, maar om een tegenstelling tussen de regering en het establishment, en de burgers die voorgelogen worden.
  3) Het ligt eraan of iemand die Nederlandse staatsgeheimen naar buiten brengt de/ een lul is. Als het is om een onrecht te bestrijden, daarmee het algemeen belang gediend wordt en het passend en proportioneel gepresenteerd wordt dan is dat geen domme, maar een verstandige actie. Daarbij komt dat nationale veiligheid meer omvat dan een belang van bedrijfsleven, krijgsmacht, inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Nationale veiligheid moet altijd afgewogen worden tegenover de democratische rechtsorde, inclusief de burgerrechten. Als dat niet gebeurt dan wordt veiligheid een doel op zichzelf zonder dat het de burgers dient.

  Like

 4. @George

  Onder het zoveelste opiniestuk bij msm die voorbijgaat aan de kern, dit keer in Trouw, onder de titel ‘VS en China snappen elkaars taal niet’ heb ik de volgende reactie geplaatst:

  = Dat Chinezen de Amerikanen niet begrijpen is niet verwonderlijk. Russen deden dat ook niet. Toen Gorbatsjov voor het eerst met Ronald Reagan sprak, merkte hij achteraf op dat hij een holenmens had ontmoet. Later begreep hij dat Reagan slechts een uitvoerder was van een strenge neoconservatieve Washington ‘policy.’ Dat spiegelde tot zijn verbijstering Sovjet-meerjarenplannen. Europeanen snappen het nog niet. Dat komt als er in de VS gerept wordt over ‘The birthpangs of a new Europe.’ =

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5133/Media-technologie/article/detail/3473334/2013/07/10/VS-en-China-snappen-elkaars-taal-niet.dhtml

  Daar verwacht ik verder weinig van. Net zo min als ik jou kan uitleggen dat men niet te veel aan Obama moet vastplakken of @King Billy kan uitleggen – en deze weet heel goed uit te leggen wat de consequenties zijn van besluiten in Brussel op economisch en financieel gebied – dat ik ‘Brussel’ (dat in wezen an sich niet bestaat c.q. nog niet bestaat; probeer mensen dat maar eens uit te leggen) in constitutioneel, cultureel en in ideologisch opzicht nog steeds beschouw als de enige toekomst voor zeker een land als Nederland. Het heeft weinig zin om in het Babylon daarover nog iets toe te voegen met uiteraard de toevoeging dat indien Europa zichzelf niet regelt, deze van buiten geregeld gaat worden. In feite is het laatste al jaren praktijk (Washington convention, Davos. IIF, austerity, neoliberalisme, noem maar op). In hetzelfde proces moet de democratie in Europa herontdekt worden, maar dat gaat hier te ver.

  Ondertussen kan het geen kwaad om hier ‘on-topic’ te zijn en zich af te vragen wat Amerikanen zelf vinden van de ontwikkelingen in hun land. Voor geïnteresseerden daarover hier twee startpunten voor boeiende lange wandelingen langs allerlei sites:

  Embracing the Führerprinzip
  http://the-classic-liberal.com/embracing-fuhrerprinzip/

  Ruling Class Fanboi Snowden Trutherism
  http://the-classic-liberal.com/ruling-class-fanbois-snowden-trutherism/

  Waar het mij om gaat is dat de stringente ‘policies’ die in Washington sinds ca. Reagan ontwikkeld worden in de VS steeds minder populair worden. Een conclusie dat Amerikanen in hun collectieve bewustzijn beseffen hoeveel ‘havoc’ men elders heeft aangericht is te vroeg. Voor een Mark Rutte c.s. is het misschien nog interessant om in Nederland oude Amerikaanse wijn in nieuwe zakken te verkopen, maar inmiddels dreigt de Haagse show te verworden tot een soort onbedoelde voortzetting van ‘Debiteuren, crediteuren’ van Jiskefet ooit.

  Like

 5. @Arjan
  Een gerechtvaardigde vraag wat er aan president Obama valt vast te plakken. Wie is er nu eigenlijk de opperbevelhebber, Obama of de NSA-baas Keith Alexander? Ik heb daar vele gemengde gevoelens over. Maar om Obama nou als een slachtoffer af te tekenen gaat me ook weer te ver.

  Like

 6. @Arjen. Het dominante symbool van de Amerikaanse samenleving is de US$ en daar ligt het hart van de doorsnee Amerikaan.En bindt. Het Vrijheidsbeeld is daarvan slechts een emotioneel verlengstuk. Politiek, economie en machtsuitoefening zijn de middelen om dit symbool voor de Amerikaanse samenleving te koesteren en te verdedigen. Zo wijd de wereld strekt. Kost wat het moet kosten in ieder opzicht. Van de eerste Amerikaaanse president tot Obama.

  En Europa? Niet alleen de EU. Een lappendeken in ieder opzicht. Energie arm, dicht bevolkt, grote sociale tegenstellingen, enorme culturele verschillen, tegelijkertijd een rijke culturele, maar ook gewelddadige erfenis onderling en als kolonist, een halflamme, slecht functionerende politieke Unie voor slechts een deel van Europa, met ‘on top of’ een volkomen nieuw, politiek muntsysteem dat niet verbindt, maar splijt.
  Alles temidden van razendsnel opkomende nieuwe wereldlanden.

  Het oorspronkelijke idee van de EU en de EMU was goed. Maar dit is uit de hand gelopen dankzij politiek overenthousiasme, zo niet overmoed of zelfoverschatting of onderschatting van realistische grenzen van wat mogelijk is.

  Dit impliceert niet dat de EU volkomen is mislukt en niets kan bijdragen aan de primaire grondwettelijke verplichtingen van staten. Echter, voortmodderen op deze manier is geen levensvatbare optie en wil een Europese Unie echt vorm krijgen, dan moet het roer fundamenteel om. Ondertussen redden wat gered moet worden -en dat is veel en gaat vaak fout- maar wat ontbreekt is een heldere visie ,daadkracht en communicatie om deze organisatie structureel te hervormen tot een legitiem, democratisch orgaan dat supra regionaal niet alleen orde op zaken stelt, uitdeelt, van alles regelt en voorschrijft , maar federaal regeert.

  Met als kroon dat Europa een ‘George Washington’ kan kiezen. Moet toch een goed gevoel geven, een europese president op het grasveld bij Washington Memorial tussen het Witte Huis en het Capitool, die namens een continentje dat weer meetelt,de voor zorgvuldig geselecteerde Amerikanen een rede houdt?

  Met alle respect voor Van Rompuy en zijn opvolger(s), de jonge generatie van Europa gun ik dat graag.

  Like

 7. @King Billy
  Ik geef toe dat Aziaten een paar procentpunten gemiddeld meer hebben, maar het zijn geen knutselaars. A;s er een concept is dan zal het verbeterd worden, daar kunt u op wachten. Alleen, inventiviteit is spaarzaam en als ik het onderwijssysteem zie dat erg hoog ligt (laat daar geen misverstand over bestaan), denk ik dat men te maken krijgt met het aloude concept.
  East is east enzovoort.

  Like

 8. Pingback: Erger dan Nixon? Journalisten waarschuwen tegen optreden Obama | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.