Egypte balanceert op de rand van een burgeroorlog

De Moslimbroederschap roept op tot opstand. Aanleiding is het doodschieten door het leger van pro-Morsi demonstranten die bij een kazerne protesteerden tegen het afzetten van president Mohamed Morsi. Ze eisen zijn herinstallatie. Naar verluidt zijn er 42 doden en 322 gewonden. Volgens het leger begon het incident met een aanval door een gewapende groep die probeerde door te dringen tot de kazerne van de Republikeinse Garde. Morsi zit daar vermoedelijk gevangen. Het leger zegt dat een officier gedood en 40 manschappen gewond werden. Demonstranten zouden zijn gearresteerd omdat ze in het bezit waren van wapens, munitie en Molotov-coctails. Volgens de Moslimbroederschap ging het om een vreedzame sit-in, en zijn er vrouwen en kinderen onder de doden. Feiten spreken elkaar tegen en  de lezing ervan is een onderdeel van de strijd.

Als reactie op de slachtpartij van vanochtend trekt de radicaal-islamistische Nour-partij haar steun in voor een overgangsregering. De partij had eerder afstand genomen van de Moslimbroederschap en steunde de afzetting van Morsi. Maar het steunde evenmin de kandidaten voor de overgangsregering. Nu is de chaos compleet en neemt de kans op een burgeroorlog toe. Een politiek compromis lijkt verder uit zicht dan ooit.

2013-635088743756846819-684

Westerse bemoeienis gooit olie op het vuur. Zo zei de Britse oud-premier en gezant voor het Midden-Oosten Tony Blair over de afzetting van Morsi dat het Egyptische leger moest optreden om de chaos te beteugelen. Dit lijkt te zeggen dat voor Egypte andere normen gelden dan voor een westerse liberale democratie. Het commentaar van David Brooks in de New York Times was racistisch: ‘It’s not that Egypt doesn’t have a recipe for a democratic transition. It seems to lack even the basic mental ingredients.’ Dit is onzin. Mede doordat het land slecht bestuurd wordt is Egypte in een onmogelijke positie terechtgekomen, een deel van de bevolking is slecht geschoold en heeft weinig democratisch besef, het land loopt economisch, cultureel en politiek achter. Het zijn uitsluitend deze omstandigheden die de chaos, de onrust en de oproep tot een opstand verklaren.

hvr

Foto 1: Leden Republikeinse Garde bij kazerne waar vele doden vielen, 8 juli 2013.

Foto 2: Tweet van 13 januari 2013 van Herman Van Rompuy. Zie posting ‘EU is vriend van Morsi, maar niet van Europese waarden‘.

Advertentie

2 gedachten over “Egypte balanceert op de rand van een burgeroorlog

 1. Tony Blair functioneert al jaren o.a. als ‘global effectuator’ in Amerikaanse dienst. Daar is al een hele waslijst van en de laatste acties daarvan zijn het gebruiken van Catherine Ashton, High Representative of Foreign Affairs for the EU als proxy in het I/P conflict om besluiten in de EU daarover op de lange baan te schuiven, zodat de Amerikanen de vrije hand hebben:

  Meet Catherine Ashton, Tony Blair’s pro-Israel proxy in the EU
  http://mondoweiss.net/2013/07/catherine-ashton-blairs.html

  &

  het bevestigen in zijn zgn. ‘onafhankelijke positie’ van het besluit van Amerikanen om Morsi te laten vallen en de militairen het groene licht te geven voor een coup (financiële steun van de VS gaat grotendeels naar het leger) omdat Morsi niet mee wilde gaan met hun ‘bemiddelingspogingen.’

  US had final say in Egyptian coup
  http://mondoweiss.net/2013/07/final-egyptian-coup.html

  Zoals we gewend zijn van Mondoweiss zeer aannemelijke analyses met verwijzing naar relevante sites. Via msm hoor je er niets over omdat Washington claimt geen bemoeienis te hebben in interne zaken elders (pardon?? dat is in belangrijke zaken dezer dagen bijna per definitie een leugen) en politici in Brussel elkaar machteloos maken en door Washington machteloos laten maken. Niets dus om te lekken naar journalisten waarmee ze meestal in symbiose leven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.