Oprichting NewB: Bank Back To Basics

Niet alle Belgische politici begrijpen waarover het gaat bij het redden van banken. Danny Carleer van de pvda verwoordt het duidelijk, spaartegoeden kunnen uit het faillissement getild worden. Politici van de middenpartijen verschuilen zich achter het Balkenendse begrip ‘met de kennis van nu‘. Hoever deze politici precies zouden gaan om opnieuw banken te redden laten ze in het midden. Was de vorige redding die miljarden euro’s kostte en de staatsbegroting voor jaren uit het lood zette nou wel of niet ‘meer dan genoeg‘?

Gisteren is in Brussel de coöperatieve bank NewB opgericht. Er moet nog veel werk verricht worden voordat de bank effectief kan beginnen, zegt woordvoerder Marc Bontemps. Waaronder het vinden van 60 miljoen euro startkapitaal. Met 43.000 deelnemers is het draagvlak groot. Het Manifest zegt dat de ‘financiële crisis heeft aangetoond dat het banksysteem slecht werkt’ en dat burgers zelf de handen uit de mouwen moeten steken om daarin verandering te brengen. NewB zegt een bank te willen zijn die dicht bij de mensen staat, zich richt op de reële economie, overzichtelijke producten aanbiedt en sober werkt. Dus geen luxe en riante bonussen voor bankiers. De filosofie is vergelijkbaar met het Zweedse Handelsbanken dat in Nederland 15 vestigingen heeft. Handelsbanken is feitelijk de NewN bank van Nederland die al in praktijk brengt wat NewB beoogt.

newb

Foto: Schermafbeelding van het Manifest van NewB, 7 juli 2013.

Advertentie

6 gedachten over “Oprichting NewB: Bank Back To Basics

 1. Ik vind dit een sympathiek initiatief, echter, men legt in met euro’s. Wie manipuleert daarmee? Juist ja, de ECB.
  Daarnaast dat manifest, men gaat het beleggen in innovatieve producten. Mja, die met sociale en milieugerichte meerwaarde……, mja, in producten die door subsidie overeind worden gehouden, te weten met diezelfde Euro waarvan het maar goed is dat u inmiddels betaald met plastic, anders zou u de frustrerende waarheid helder voor ogen staan. Een reis naar een land ver buiten de EU werkt ook erg verhelderend.
  Het initiatief is goed alzo, maar eerst moet men van die Euro af.

  Like

 2. Pingback: Bank in oprichting Financiële Coöperatie zoekt startkapitaal | George Knight

 3. Pingback: Publieksactie Crowdsuing roept banken tot de orde. Over privacy | George Knight

 4. In 2021 hebben we vanuit het niets een burgerbank opgericht (de eerste in meer dan zestig jaar). Vandaag moeten we bijzonder slecht nieuws brengen want onze coöperatie heeft niet voldoende financiële steun gevonden bij institutionele investeerders. NewB kan haar bankactiviteiten niet voortzetten ondanks de inspanningen van meer dan 116.000 coöperanten en 350 middenveldsorganisaties de afgelopen jaren.
  https://blog.newb.coop/nl/newb-nieuws/stopzetting-van-de-bankactiviteiten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.