Hoe een onafhankelijke opstelling verdween uit Europa

diaporama1832-Montage-du-chapiteau-Pinder1949-4

Europa is de verliezer van de affaire Snowden. Europa is een façade zonder kern, zonder ruggegraat en zonder zelfbewustzijn. De VS leggen ‘bondgenoten’ hun zin op, Edward Snowden heeft de controlestaat op de agenda gezet en kan asiel krijgen in Venezuela, Bolivia en Nicaragua, en de Zuid-Amerikaanse landen verenigen zich tegen de macht van de VS en winnen zo aan zelfbewustzijn. VS, Snowden en Latijns-Amerika zijn zichzelf op hun manier. Maar niet Europa. Het heeft het denken en handelen uitbesteed. Daarmee geconfronteerd vlucht het zelfs voor de verantwoording om uit te leggen waarom het zich zo afhankelijk van anderen heeft gemaakt.

Toen Frankrijk, Spanje en Portugal onder druk van de VS het Boliviaanse regeringstoestel met president Evo Morales waarin Edward Snowden werd vermoed toegang tot hun luchtruim ontzegden, reageerden de Zuid-Amerikaanse landen fel. Ze merkten op dat het waarschijnlijk nog niet tot de VS was doorgedrongen dat het imperialisme niet meer werkte en tegen Europa dat het kolonialisme voorbij is. Hoe relevant zijn de zorgen van Latijns-Amerika, maar hoe onwaar is hun blik op de geschiedenis. Want de Europese landen stellen zich op als kolonie van de VS. Onder normale omstandigheden dringt dat nauwelijks tot de Europese burgers door omdat het indirect werkt. Via het grote geld, de media en de techniek die in handen van de Amerikanen zijn.

Wanneer is de ruggegraat uit de Europese politiek verdwenen? Het lijkt er sterk op dat het te maken heeft met de overdracht van soevereiniteit naar Brussel. Voor het ontstaan van de EEG hadden landen weliswaar meer autonomie maar maakten ze ook deel uit van de NATO. In een Koude Oorlog met duidelijke vijandbeelden. Toch liet dat landen meer ruimte voor eigenheid. De halfslachtige Europudding van vlakke buitenlandse politiek zonder reuk of smaak ontstond vanaf 1992 toen het Verdrag van Maastricht werd ondertekend. Zijn de gemeenschappelijke markt en de euro om economische redenen niet onder Amerikaanse druk tot stand gekomen? Het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid van de EU was het begin van het einde.

Het tij is voorlopig niet meer te keren. Europa is een verloren continent zonder zelfbewustzijn. Wel een economische grootmacht, maar bovenal een politieke dwerg. Door het verdeel en heers van de Amerikanen hebben de Europese landen zich laten opsluiten in een Europees project. Ooit bedacht om de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland voorgoed uit te sluiten. Maar de oplossing ligt evenmin in de opwaardering van de nationale staten. Hoewel zonder EU de delen meer zouden zijn dan het geheel van nu, is het vals sentimentalisme om terug te keren naar de 19de eeuw. Daartoe is de overdracht van soevereiniteit te ver gevorderd. Europa heeft zich in een spagaat laten dwingen zonder zicht op focus en concurrentiekracht.

BOgDm46CQAASQ62.jpg-large

Foto 1: Robert Doisneau, Montage du chapiteau Pinder, 1949. Credits: Atelier Robert Doisneau. 

Foto 2: Spaanstalige spotprent: Obama veegt zijn gat af aan de EU. Met dank aan Dirk Poot

5 gedachten over “Hoe een onafhankelijke opstelling verdween uit Europa

 1. Europa is na de 2-e wereldoorlog nooit meer onafhankelijk geworden. Latijns Amerika is door het instorten van de kolonisators juist onafhankelijker geworden, al hebben ze hun economieën nooit overeind gekregen. Het maakt niet uit hoe slim je bent, degene met het meeste geld wint altijd.

  Het enige probleem dat Amerika met Snowden heeft, is dat je in een democratie de bevolking achter je moet houden. Hij vertelt niets dat de leiders niet wisten, maar het was niet de bedoeling dat de kiezers er achter kwamen.Bijna iedereen in Amerika vindt Snowden een verrader, terwijl de meeste mensen hier hem als een klokkenluider zien. Zo verschillend zijn mensen niet volgens mij, ik zie er het effect van propaganda in.

  Like

 2. @knutselsmurf
  Mee eens dat Edward Snowden niks nieuws vertelde. Beide commentatoren in bovenstaande video van Press TV wijzen daar ook op. Nieuw lijkt nu dat deze klokkenluider met zijn onthullingen beter is doorgedrongen tot de gevestigde media dan alle klokkenluiders voor hem. Beter dan ooit aangejaagd door internet en sociale media. Hoewel dat betrekkelijk is. Het nieuws over Egypte was afgelopen dagen voor de gevestigde media een mooi excuus om het nieuws over Morales en z’n vliegtuig slechts aan te stippen.

  Ik ben het ermee eens dat de Amerikaanse propaganda meespeelt. Die drukt burgers niet alleen een mening op, het onthoudt diezelfde burgers ook zowel feiten als context.

  Maar dat hele complex van grootschalige spionage richting inwoners, bondgenoten en vijanden heeft nog een ander neveneffect. Het is immers niet uit de lucht komen vallen, maar door politici vormgegeven. Politici die verantwoordelijk waren voor de controle, het toezicht en de wetgeving hebben dat onvoldoende gedaan. Zeg maar, de afgelopen tien jaar.

  Nu een en ander via enkele kritische media naar buiten komt schieten deze politici in de verdediging. Indirect worden ze namelijk ook aangesproken op hun eigen functioneren. Ze zaten diep met hun armen in de stront en willen daar niet aan herinnerd worden. Ze zijn er mentaal niet aan toe om tot besef te komen en zich te verantwoorden. Ze denken waarschijnlijk dat ze het goede deden en hebben te weinig reflectie om te beseffen dat ze het algemeen belang niet dienden.

  In hun denkraam zijn de begrippen ‘Belang van de Staat‘ en ‘Nationale Veiligheid‘ ondergeschikt geworden aan het begrip ‘Veiligheid van de Staat‘. Terwijl dat feitelijk omgekeerd is. Zo is de democratische rechtsorde ‘hoger’ dan de ‘Veiligheid van de Staat‘ en een vorm van nationale veiligheid. Maar zo zien deze politici het niet. Anders gezegd, het heeft weinig zin om de ‘Veiligheid van de Staat‘ voorop te zetten als de ‘hogere’ democratische rechtsorde hieraan ondergeschikt gemaakt moet worden. Wat verdedigen deze politici dan eigenlijk nog? En wat denken ze feitelijk te verdedigen? Verdedigen ze hun eigenbelang, een economisch belang waarmee ze verbonden zijn, hun politieke partij, de veiligheid van de Staat, de rechtsorde of het algemeen belang?
  http://www.ctivd.nl/?Nieuws

  Dat werkt zo in de VS, maar ook in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje of het Verenigd Koninkrijk. Niet toevallig werd afgelopen donderdag een overleg over spionage en veiligheidsdiensten met minister Plasterk uitgesteld. In Duitsland gebeurde hetzelfde. De politici in alle landen zijn zo gecorrumpeerd dat ze de grootschalige spionage van hun burgers ontkennen, ontwijken en de verantwoording erover uitstellen. In de hoop dat met behulp van een tegenoffensief van de media die zich als waterdrager voor de overheden opstellen de storm weer gaat liggen.

  Laten we hopen dat de fundamentele discussie die nu op internet en in kritische media woedt de parlementen weet te bereiken. Ik ben daarover sceptisch. Juist omdat deze politici gecorrumpeerd zijn en meer belang hebben bij ontkennen, toedekken en wegkijken dan bij onderzoeken, grenzen stellen en een fundamenteel debat over veiligheid en de rechtsorde.

  Like

 3. http://www.bigeye.com/griffin.htm

  In die link zit zoveel linkmateriaal dat de lezen wel een tijdje onder de pannen is. Bij het aanklikken van het woord power (onderaan) komt er nog een lijst met info.
  Of er aan ontsnapt kan worden? Jawel, via de methode Ijsland, alleen zal er dan een oorlog of een burgeroorlog worden geforceerd. De ingrediënten zijn al in huis, dus erg moeilijk zal het niet zijn.
  Onzekere factoren op dit moment waartoe China en Rusland toe bereid zijn.
  Persoonlijk denk ik tot meer dan de VS vrezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.