Europa laat zich ringeloren door VS. Toestel Morales geweigerd

De VS zetten de heksenjacht op Edward Snowden voort. Ze zetten iedereen onder druk om hem te pakken te krijgen. Dat komt niet onverwacht voor wie de jacht van de regering-Obama op klokkenluiders kent. Vreemd is dat Europa zich laat ringeloren door de Amerikanen. Toen bleek dat de VS spioneerden in  gebouwen van de EU uitten ze hun misnoegen. Woedend waren ze. Als het er op aan komt voegen ze zich in de Pax Americana. Dat geeft aan dat Europese landen niet hun eigen beleid hebben en eigen afwegingen durven maken.

Wat is er aan de hand? Het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales kwam uit Moskou en werd ineens doorgang over het luchtruim van Frankrijk en Portugal geweigerd. Deze landen kwamen in tweede instantie terug op hun besluit, maar toen weigerden Italië en Spanje. Morales had zo geen toestemming het Europese luchtruim te verlaten. Het Boliviaanse regeringstoestel moest in Wenen landen. Officieel zeiden Frankrijk en Portugal dat het om ‘technische redenen’ was, maar later concludeerden de Bolivianen aan de hand van verklaringen die ze kregen dat het was omdat het vermoeden bestond dat Edward Snowden aan boord van het Boliviaanse regeringstoestel zou zijn. De Bolivianen verklaren dat Snowden niet aan boord was.

De Boliviaanse minister van Defensie Ruben Saavedra die ook aan boord was noemde het weigeren van doorgang een vijandige daad van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat verschillende Europese regeringen misbruikt. En het is krankjorum dat Europese landen zich onder druk laten zetten om de wet te breken en de Boliviaanse president Morales zo te schofferen. Wanneer wordt de EU eens volwassen?

Advertentie

17 gedachten over “Europa laat zich ringeloren door VS. Toestel Morales geweigerd

 1. Zodra het stof is opgewaaid, zal bijken dat de kerk nog steeds in het dorp staat. Ge-excommuniceerd is Snowden toch al en daarmee ‘burgerdood’ verklaard, De rest is een kwestie van tijd. So much voor integriteit, mensenrechten, vrijheid en gerechtigheid.

  Like

 2. @King Billy
  Ik begrijp niets van het gedrag van met name de Franse, Italiaanse en Spaanse regering. Eerst in de publiciteit de vermoorde onschuld spelen en moord en brand schreeuwen voor het afluisteren van hun ambassades door de Amerikanen. En vervolgens uit angst dat Edward Snowden aan boord is een Boliviaans regeringstoestel met de leider van dat land de toegang ontzeggen tot het luchtruim. Want geland zou Snowden asiel aan kunnen vragen.

  En achteraf proberen Spanje en Frankrijk te suggereren alsof alles een misverstand is en ze het toestel nooit toegang geweigerd hebben. Deze landen zijn niet alleen onoprecht tegenover hun burgers, maar ook tegenover zichzelf. Ze draaien en proberen hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Oostenrijk verleende het toestel wel toegang en de Oostenrijkse regering verklaarde niet bang te zijn voor druk van de Amerikaanse regering.

  Frankrijk en Spanje gaven wel toe aan de Amerikaanse druk en lijken zich daar achteraf voor te schamen. In elk geval proberen ze verantwoording te ontlopen. Hiermee beschadigden deze Europese landen niet alleen Bolivia maar ook hun eigen land en heel West-Europa. Een beschamende ontwikkeling die voor de zoveelste keer aangeeft dat de Europese buitenlandse politiek non-existent is.

  Like

 3. Wat een afgang, wat een vertoning was dit zeg van betrokken landen. Gezichtsverlies van jewelste. Wat dat betreft goed dat het gebeurd is, zo kan de wereld ook eens de naakte waarheid, de ware aard zien van die landen. En de mensen moeten overigens niet denken dat andere Europese landen anders hadden gehandeld. Big Brother USA heeft ze allemaal bij de ballen..”either by consent or force”.

  Like

 4. @George.
  Er zijn meer zaken die ik niet begrijp. Glenn Greenwald vermeldde: “Snowden’s leak is basically done. It’s newspapers – not Snowden – deciding what gets disclosed and in what sequence.” Greenwald maakt verder (later?) duidelijk dat hij daarmee niet bedoelde dat Snowden niet mogelijk over andere documenten beschikt die hij openbaar wil maken. Op de vraag wat Greenwald nu precies met ‘basically done’ bedoelt, komt mij voor dat dit in overeenstemming is met wat Snowden in Hong Kong over zijn intenties kwijt gaf: ik ben een patriot en wil niet meewerken aan een proces waarin alles en iedereen zomaar afgeluisterd kan worden. Dan kom je al gauw op het woord ‘unconstitutional’ en DAT is voor elke ‘policy’ die in Washington ontwikkeld wordt dodelijk. (E.a.a. al aangegeven door William Binney – zie een voorgaand blog van je) Het lijkt me sterk dat Greenwald of Julian Assange zouden willen meewerken aan ….? Merkwaardig genoeg zitten Greenwald en Poetin dus op één lijn. In zoverre dat die gag-order overbodig was, maar natuurlijk wel door Poetin moest worden uitgesproken om zich tegen mogelijke toekomstige acties van Snowden te beschermen. Waarom heeft Snowden dan zijn asielaanvraag teruggetrokken na de m.i. verder keiharde garanties van Poetin? Verder staat elke klokkenluider lange tijd onder grote druk voordat deze tot actie overgaat. En dan asiel aanvragen in een land als Nederland?? Grotere Washington-hielenlikkers in regeringskringen kent men in de gansche wereld niet! Er zijn meer vragen. Bijvoorbeeld het rare(?) gedrag van Correa van Ecuador…

  Naomi Wolf heeft een ander scenario. Schrik niet:
  My Creeping Concern that the NSA Leaker Edward Snowden is not who he Purports to be…

  http://www.globalresearch.ca/my-creeping-concern-that-the-nsa-leaker-edward-snowden-is-not-who-he-purports-to-be/5339161

  Maar volgens mij vertrouwt Naomi Wolf meer op haar rekenvermogen (wat doet Washington tegen klokkenluiders?) dan op haar intuïtie. Amerikanen zijn strategisch niet zo doortrapt. Het is eerder zo dat de wereld kapot gaat door hun schrikbarend onvermogen tot relevante strategieën. Meer een domme dronken reus, waar je ontzettend voorzichtig mee moet zijn. Dat men in de EU bang is valt goed samen met het scenario van Wolf. Maar ik prefereer mijn intuïtie. De reus is woedend over het eigen onvermogen om de wereld te leiden en zoekt naar slachtoffers. Anyone or anything will do.

  Like

 5. @Reggie
  Nu valt de uitspraak van president Obama dat-ie het vliegtuig waarin Edward Snowden zit niet uit de lucht laat schieten pas goed te begrijpen. Dat knappen namelijk anderen voor hem op als dat nodig is.

  @knutselsmurf
  Ja, triest.

  @Arjan
  Ik vat die uitspraak van Glenn Greenwald dat Snowden’s leak done is toch op dat de onthullingen verspreid zijn. Mogelijk bedoelt Greenwald dat er nog andere media dan The Guardian zijn, zoals Der Spiegel, WIkiLeaks of bepaalde redacties van de Washington Post. Ook Julian Assange liet enkele dagen geleden weten dat als er iets met Snowden zou gebeuren dat geen enkel verschil meer voor de komende onthullingen zou uitmaken.

  Maar ook ik begreep vervolgens de reactie van Snowden niet op het spreekverbod van president Putin. Snowden trok zijn asielaanvraag voor Rusland in. Wellicht wil Snowden hiermee aangeven tegenover alle critici die hem verwijten samen te werken met Chinezen of Russen dat ze ernaast zitten. Dat zijn ethische overwegingen niet onderhandelbaar zijn. Ook niet als-ie in het nauw zit. Alleen vrees ik dat de Amerikaanse media niet eens begrijpen dat iemand zich volgens eigen ethische normen opstelt, en daar bij blijft tot het bittere einde.

  Ik heb daarom het vermoeden dat Greenwald in de Guardian de komende weken met onthullingen komt over de journalistiek. Dat ze door de NSA en andere veiligheidsdiensten tot in de kantoren van de hoofdredactie afgeluisterd worden. Maar of zelfs zo’n onthulling zal helpen om de gevestigde media tot bewustwording te brengen valt te betwijfelen. De journalistiek heeft zich de afgelopen 10 jaar aan de kant van de overheid opgesteld. Duidelijk is dat de echte kritiek van internet komt. Da’s nu echt de kern van kritiek geworden.

  Arjan, lees ook nog eens in een vorige posting de verwijzing naar de radioshow Law and Disorder, en het verslag van mondoweiss. De moeite van het luisteren waard, hoewel wat lang. JFK is vermoord door de CIA en Obama vreest hetzelfde.

  Like

 6. Nog een complottheorie: Carlyle top en Booz Allen Hamilton top hebben ruzie. Snowden was slechts een pion in dit spel.

  Gemeenschappelijk, primair belang van alle, waaronder westerse en chinese geheime diensten is (islamitisch) extremisme bestrijden, terwijl wederzijdse spionage zo oud is als Methusalem. Twee zaken die gescheiden moeten worden. Dit eerste belang, de daaruit voortvloeiende samenwerking en continuiteit overstijgt een klokkenluider asiel verlenen die met onthullingen over spionage aankomt. Met feiten, niet de techniek, zoals de Pakistaan die bij Urenco in Almelo er vandoor ging met de specificaties van de ultracentrifuge’s.

  Hoeveel schade kan Snowden werkelijk nog aanrichten? Dat Obama een kwartier nadat Hollande een stiekeme afspraak met Merkel heeft gemaakt, wordt ge-informeerd? En de ECB wordt afgeluisterd? Inmiddels wel zo’n beetje bekend.

  Snowden, met een ingetrokken paspoort kan daarom geen kant op. Hij zit klem. En is vrijwel uitgespeeld. Zijn ethische moraal waarmee hij schermt, telt niet in dit meedogenloze wereldje. Het aanbod en de voorwaarden waaronder van Poetin duiden daarop. De kansen op medewerking van landen om Snowden asiel te verlenen zijn daarom nihil.

  Het Nieuwe Testament wordt hier digitaal herschreven en als de rook is opgetrokken staat de kerk nog steeds midden in het dorp met een paar discipelen, terwijl het op het kerkplein kermis is met een paar moraalridders op de Bühne.

  Like

 7. @King Billy
  Het primair belang van geheime diensten is het eigen voortbestaan. En het vergroten van het budget. Snowden offerde zichzelf op voor een hoger belang. Maar de machtigen ontkennen het algemeen belang en hebben zich onaantastbaar gemaakt voor het recht. Ze mogen stelen en liegen zonder consequenties. Ze proberen met behulp van journalisten en lager gerangschikte politici het publiek te misleiden en af te leiden van hun eigen greep in de kas. De beste misleiding is om dat in het hart te doen en Snowden een misdadiger te noemen. En wat blijkt? Ze komen er mee weg. En niets verandert.

  Like

 8. De hele zooi lit al op straat. Denkt men nu echt dat Putin deze man het spreken belet. Welnee! Snowden heeft alles al naar buiten gebracht ofschoon veel nog moet worden gepubliceerd. Maar hé, dat is heel wat anders!
  Enfin het toestel van Morales en de hype eromheen maakt duidelijk dat deze landen (staat het vast dat de EU erachter zat?) helemaal de weg kwijt zijn. Lees bang zijn voor een boycot van de VS.
  Grow up! De groei zit aan de andere kant van de wereldbol. Vandaar dat de VS (Goldman Sachs + Rothschild banksters ) het toeleggen op oorlog. Overigens zit ook China stevig in de greep van de Rothschilds.

  Like

 9. @Toetssteen
  Ik denk niet dat de EU erachter zat. De Amerikanen hebben rechtstreeks de Europese landen benaderd. The Guardian zegt:
  Our Washington bureau chief, Dan Roberts, has been at the State Department briefing. Spokeswoman Jen Psaki has confirmed that the US has been in contact with countries that had a “chance” of Snowden flying through their air space:
  We have been in contact with a range of countries that had a chance of having Snowden land or travel through their country but I am not going to outline what those countries were or when this [contact] happened.
  She refused to confirm or deny any specific involvement with Morale’s flight or address questions on whether it was a breach of diplomatic protocol, saying these were matters for Europeans to address.

  http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/03/edward-snowden-asylum-live

  Dus de Europese landen laten zich niet alleen ringeloren door de VS, maar ze mogen achteraf ook nog eens voor zichzelf uitmaken of wat ze deden passend was binnen het diplomatieke protocol.

  Like

 10. Blijven graven in deze mestvaalt! De EU krijgt marsorders vanuit de VS, lees de zooi waar ik het al over had. Die zijn nu tot stikkens toe benauwd, wat erg gevaarlijk is. Daarnaast hebben ze krachten in het Midden Oosten gemobiliseerd die tegengesteld zijn in belangen, maar die allebei worden voorzien van wapen. Zij direct, zij indirect.
  Soms krijg ik het idee dat gekken van zins zijn om islam de vrije hand te geven omdat men stomweg weet dat dat helemaal nergens toe kan leiden. Zomin als het katholicisme dat deed laat daar geen misverstand over bestaan. Ik bedoel dus een zwarte bladzijde herintroduceren zoals in de tijd van de heksenjacht en het letterlijk bestrijden van het protestantisme.
  Waar ik zelf in deze kwestie tegen het waarom aanloop is: Als alles de pulp in is geholpen, wat rest er dan voor die van de miljardairs? Waar gaan ze genieten? In hun bunkers?

  Kortom ik kan niet begrijpen waarom deze lui nogmaals een marxistische staat, maar nu met een ideologische islam aan boord trachten op te tuigen en meent dat het dan wel werkt! Marx kan nier werken, zo steekt het dier mens niet in elkaar! en religie brengt en bracht nog nergens vooruitgang. O ja, groot bant de concurrentie uit, dus terug naar klein!

  Like

 11. Pingback: Spanje kreeg opdracht om Snowden tegen te houden. Dus? | George Knight

 12. Pingback: Hoe een onafhankelijke opstelling verdween uit Europa | George Knight

 13. Pingback: Snowden accepteert tijdelijk asiel Rusland | George Knight

 14. Pingback: Kan Europa zich politiek, economisch en mentaal losmaken van VS? | George Knight

 15. Pingback: Wie gaf opdracht partner Greenwald in Londen te ondervragen? | George Knight

 16. Pingback: Britse regering eist stopzetting onthullingen door The Guardian | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.