All animals are equal, but Obama is more equal than Snowden

ClaireFontaine

Volgens woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin heeft Snowden vandaag zelf zijn asielaanvraag aan Rusland ingetrokken vanwege de beperkende voorwaarden die president Putin gisteren stelde. Een voorwaarde was een spreekverbod, de gag order. Dit is merkwaardig omdat journalist Glenn Greenwald in een lange tweet aantoont dat Snowdens rol er zo goed als op zit: ‘Snowden’s leak is basically done‘.

Wat kan en moet Snowden nog doen? Hij heeft volgens WikiLeaks bij Oostenrijk, Bolivia, Brazilië, China, Cuba, Finland, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Ierland, Nederland, Nicaragua, Noorwegen, Polen, Rusland, Spanje, Zwitserland en Venezuela asiel aangevraagd. Eerdere verzoeken waren aan IJsland en Ecuador gericht. Deze landen staan onder sterke druk van de VS om deze asielaanvraag naast zich neer te leggen.

De VS schendt hiermee en met het intrekken van z’n paspoort de fundamentele mensenrechten van Snowden. Amnesty International zegt: ‘Met het intrekken van zijn paspoort hindert de VS Snowden bij de uitoefening van zijn recht om asiel aan te vragen. Een vergaande en bedenkelijke stap. Iedereen, dus ook Snowden, heeft het recht om asiel aan te vragen.‘ De regering-Obama neemt opnieuw een loopje met de burgerrechten.

Tekenend voor de verre van onafhankelijke opstelling van landen die hun eigen afweging maken is hoe de landen waar Snowden asiel heeft aangevraagd de een na de ander redenen aanvoeren en drempels opwerpen om dat niet te doen. Frankrijk lijkt een uitzondering. Daar pleiten de Groenen, de Linkse Partij en het Front National om asiel voor Snowden. Politiek asiel kan door het Bureau voor de bescherming van vluchtelingen en staatlozen OFPRA verleend worden. De Franse president heeft hierin niet meer het laatste woord zoals onder president Mitterand nog wel het geval was. Venezuela lijkt evenmin ontvankelijk voor Amerikaanse druk.

Volgens Jaap de Hoop Scheffer komt Edward Snowden niet voor politiek asiel in aanmerking: ‘Hij is iemand die de Amerikaanse wet heeft overtreden, geen asielzoeker.’ Is het zo simpel? Hiermee probeert deze voormalige secretaris-generaal van de NAVO Snowden te criminaliseren. Het is echter maar net de vraag wie bepaalt hoe de wet uitgelegd moet worden. De Hoop Scheffer en alle waterdragers voor de VS lijken ermee in te stemmen dat dit land Snowdens burgerrechten mag inperken zonder aanklacht of Red Notice order van Interpol.

Foto: Claire Fontaine, ‘Capitalism Kills Love‘. Credits: Galerie Neu, Berlin. 2007.

Advertentie

8 gedachten over “All animals are equal, but Obama is more equal than Snowden

 1. “Als minister was De Hoop Scheffer overtuigd van de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak.”

  Je kan ergens heel erg van overtuigd zijn, maar daarom hoeft het nog niet waar te zijn.
  Jaap heeft trouwens niets meer te vertellen. Hij doet niets meer in de politiek, en de partij waar hij lid van is heeft zowiezo niet veel kiezers achter zich.

  Like

 2. @knutselsmurf
  Nee, De Hoop Scheffer heeft weinig te vertellen. Maar hij praat veel. Zijn praatjes en die van anderen zijn wel dominant aanwezig in de gevestigde media. Het lijkt op een georkestreerde actie.

  Zijn partijgenoot Ben Bot is ook zo iemand die de afgelopen dagen in de media opdook en langs de waarheid scheerde. Wie slecht op de hoogte is wordt zo misleid. Want Bot informeert niet, maar desinformeert.

  Op zijn voorbeeld dat vertaalcabines bugs bevatten vroeg een reporter uit welk land ze afkomstig waren. Dat wilde Bot niet zeggen. De VS? Nee, niet de VS. Ze komen uit Israel. Dat wilde Bot dus niet zeggen. Nou bestaat er een sterk vermoeden dat de bugs in de Israelische cabines in samenwerking met de VS zijn geplaatst. Formeel heeft Bot dan mogelijk gelijk, maar hij werkt er toch aan mee om een beeld te scheppen dat de Amerikanen ontlast. Ten onrechte. En dat roept weer de vraag op waarom de gevestigde media die onzin van De Hoop Scheffer en Bot slikken en onweersproken laten. Wat voor soort journalistiek is dat? Op zoek naar de waarheid of op zoek naar dienstbaarheid aan de overheid?
  http://nos.nl/artikel/524705-ben-bot-ik-werd-ook-afgeluisterd.html

  Like

 3. Hij is wel goed in het luiden van een superklok maar nu hij het voorstel van Putin heeft afgeslagen
  krijgt hij alsnog de klepel op z’n kop.

  Like

 4. Om over na te denken: Obama is bang voor de CIA en bang om vermoord te worden en heeft daarom zijn progressieve denkbeelden ingewisseld. Of was-ie vanaf het begin een man van het midden die zich aanpaste? Op het gebied van veiligheid is-ie niet minder conservatief dan president Bush. Chantage?

  Citaat uit de radioshow Law and Disorder: ‘If he is sort of a wuss or a wimp or a person who just has no real principles but is rather a politician through and through– and he’s got two small kids and he doesn’t want to get killed. I have to say I never thought I would hear myself saying this, but it is the only logical explanation for why he is so afraid, unless you say the man is a through and through charlatan, that he actually is acting on behalf of these forces of darkness. I don’t believe the latter. I think he’s just afraid and he shouldn’t have run for president if he was going to be this much of a wuss.
  http://mondoweiss.net/2013/06/reneged-progressive-promises.html

  Like

 5. @George,

  Dat wat jij dacht, dacht ik ook voor zijn herverkiezingen. Dat hij angst zou hebben om vermoord te worden. Maar als ik dan zie hoe gretig hij herverkozen wou worden dan laat ik die gedachte gouw weer varen. Iemand met angst had het politiek verlaten. Ik denk dat hij van begin af aan acteert.

  Like

 6. Hahaha, de boel is inmiddels al vastgelegd! Putin is geen domme man, dus hij kan dit gewoon zeggen. Die gast krijgt gewoon asiel in Rusland, durft de VS toch geen ruk tegen te doen. Nou ja, wat te blaten tegen Syrië, want u meent toch niet dat de VS macht zal willen gunnen aan Rusland en China?
  Ach men zal de boel nog eens tegen de tralies aan zien springen:

  http://www.zerohedge.com/news/2013-07-01/edward-snowden-issues-statement-moscow-slams-obama

  Like

 7. Pingback: Petitie roept VS op: Geef Edward Snowden z’n paspoort terug | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.