Snowden vraagt asiel aan in Rusland. Putin stemt toe

5156-03-snowden

Vandaag werd bekend dat Edward Snowden gisteren via zijn vertegenwoordiger de WikiLeaks-medewerkster Sarah Harrison in Rusland asiel aangevraagd heeft. Vanmiddag zei president Putin in een persconferentie dat Snowden in Rusland kan blijven op de voorwaarde dat-ie ophoudt de Amerikaanse partners te beschadigen. Putins uitspraak komt nadat Harrison de asielaanvraag indiende bij een consulaire post van Buitenlandse Zaken op het vliegveld Sheremetyevo waar Snowden verzeild raakte. Daarom kunnen de woorden van Putin als toestemming opgevat worden. Door zijn ingetrokken Amerikaanse paspoort kan Snowden niet verder reizen.

Met de asielaanvraag voegt Snowden zich in het rijtje van gedenkwaardige spionnen die in Rusland belandden. Zoals de in Rotterdam geboren George Blake. Mogelijk verblijft Snowden tijdelijk in Rusland en reist-ie later door naar een ander land. Bijvoorbeeld Ecuador. Z’n situatie in het niemandsland van het Moskouse vliegveld Sheremetyevo was onhoudbaar geworden. Niet ondenkbaar is dat de Amerikaanse en Russische leiders overleg hebben gehad over Snowden. Maar de VS kunnen niet blij zijn dat Snowden met zijn topgeheime documenten op vier laptops in Rusland verblijft. De asielaanvraag van Snowden is een direct gevolg van de harde aanpak van klokkenluiders door de regering-Obama die in de VS geen eerlijk proces wacht.

Foto: Een scherm toont Edward Snowden in een cafetaria op Moskous Sheremetyevo vliegeveld.

Advertentie

8 gedachten over “Snowden vraagt asiel aan in Rusland. Putin stemt toe

 1. @Fred
  Hoezo verdient verrader S. de doodstraf? Op welke grond? Hij is een klokkenluider die het beste voorheeft met zijn geboorteland. Hij wil de opbouw van de controlestaat stoppen en de Amerikaanse grondwet weer centraal zetten.

  De verraders lijken eerder de hoge militairen en politici, aangevuld met de meerderheid van de journalisten van gevestigde media. Zou het niet beter zijn om die eens stevig aan te pakken? Of chanteren de militairen -Keith Alexander- de politici -Barack Obama- en zijn daarom onaantastbaar? Het lijkt er sterk op.

  Like

 2. Ik weet niet zeker of het een compliment is, als Poetin je een vriend noemt. Volgens mij is Poetin een hele enge dictator. Ik vraag me steeds meer af waar het vrije westen tegenwoordig ligt.

  Like

 3. Pingback: Kamerdebat over asielaanvraag Edward Snowden gevraagd | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.