Is journalist Michael Hastings vermoord door de FBI?

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Michael Hastings stierf vorige week in een auto-ongeluk in California. Op 33-jarige leeftijd. De lijkschouwer had moeite om het verkoolde lichaam in de auto te identificeren als dat van Hastings. Zijn Mercedes crashte met hoge snelheid midden in de nacht tegen een boom en explodeerde. ‘It sounded like a bomb went off in the middle of the night‘ zei een getuige. Hastings’ auto reed hard door een rood licht, aldus een video. De omstandigheden van het ongeluk voedden de complottheorie dat-ie vermoord was door een veiligheidsdienst. Des te meer toen bleek dat-ie tegen BuzzFeed, WikiLeaks en The Young Turks zijn vermoeden had uitgesproken onderwerp van onderzoek van de FBI te zijn. Hastings werkte aan een verhaal over de rechtszaak van Jill Kelley tegen de FBI en het Ministerie van Defensie. In zijn opvatting dat journalistiek dient te gaan om de feiten en het zoeken van de waarheid was-ie ongewoon compromisloos.

Cenk Uygur van The Young Turks memoreert het nieuws dat veiligheidsdiensten van grote landen in staat zijn om op afstand de controle over een rijdende auto over te nemen. De computers in moderne auto’s kunnen gehackt worden zodat de besturing wordt overgenomen. De voormalige ‘U.S. National Coordinator for Security, Infrastructure Protection, and Counter-terrorism’ Richard Clarke vertelt dit aan de Huffington Post. Volgens hem is het goed mogelijk dat Hastings’ auto gehackt is. Uygur merkt terecht op dat het opvallend is dat Clarke dit zegt. Hij hoeft dit niet te doen. Het blijft trouwens stil in de media over deze mogelijke moord.

Een aanslag door de FBI is de perfecte moord op de onafhankelijke journalistiek omdat er geen sporen in de verbrande auto zijn terug te vinden. Mogelijk wel elders in de cyberspace. De omstandigheden van het ongeluk en de opmerkingen van Richard Clarke rechtvaardigen een onderzoek. De moraal is dat andere onderzoeksjournalisten goed na moeten denken voordat ze in een auto stappen. Het kan hun laatste rit zijn.

fireycrash-1

Foto: Brandende auto van Michael Hastings in Los Angeles, 18 juni 2013.

Advertentie

11 gedachten over “Is journalist Michael Hastings vermoord door de FBI?

 1. @Reine
  Inderdaad. Richard Clarke en Cenk Uygur wijzen ook niet zozeer met hun vinger een kant op. Ze vragen gezien de achtergrond van Hastings en de omstandigheden van het ongeluk om een onderzoek. Niks meer en niks minder. Als zo’n onderzoek er niet komt, dan voedt dat juist een complottheorie.

  Zoals overheden altijd zeggen tegen burgers ‘wie niks te verbergen heeft, hoeft niks van ons te vrezen’. Welnu, dat geldt in gelijke mate voor de overheid. Het heeft toch niks te verbergen en hoeft toch niet te vrezen voor een onderzoek? Als het dat wel doet, dan kan het zichzelf verwijten wat het burgers altijd voorhoudt.

  Like

 2. Een onderzoek hoeft een overheid niet te vrezen. Elk onderzoek die overheden doen, zal aan de kant van die overheid staan. Dat zien we keer op keer gebeuren. Wellicht dat nobele hackers of andere “dissidenten” van de maatschappij het bericht oppakken en op zoek gaan naar onlinesporen. Maar dit kan net zo goed een geavanceerde virus zoals een soort stuxnet of een flame kunnen zijn. Dan heb je helemaal geen online sporen. Met de geavanceerde computersystemen in een Mercedes kun je alle kanten mee op. De blueprints ervan zullen wel ergens bij de NSA gestald zijn.

  Like

 3. Er wordt gezegd dat er een explosief op de gastank van zijn auto was geplaatst, If so , gaat knaller af gaat gas laag waardoor de vlam er volkomen in gaat. Lijk heb ik nergens gezien op geen enkele foto

  Like

 4. @Toetssteen
  Bedankt over de lijkschouwer en de identificatie. Daarover bestaan blijkbaar tegenstrijdige versies. Ik heb het aangepast. Van de explosie zeggen deskundigen dat die bij een hedendaagse auto helemaal niet zo groot kan zijn. Dat wijst toch op een onregelmatigheid? De combinatie van carhack en geplaatst explosief -mede om de hack ‘uit te wissen- is mogelijk.

  Like

 5. Explosief op de gastank en knaller is gegarandeerd. Daar helpt het veiligheidsventiel niet tegen.
  Hoe dan ook, die boom kan het niet zijn geweest, de brandstoftank zit achterin. Doorgesneden gasleiding…., maar dan zou het ventiel hebben moeten werken…..
  Diesel kiezen is misschien een optie, maar dan nog tegen een explosief valt weinig te ondernemen.

  Ik hoop dat Hastings ergens nog wat materiaal veilig heeft gesteld.

  Like

 6. Pingback: Nieuwe beelden van crash Michael Hastings | George Knight

 7. Pingback: Wat is het bewijs dat Michael Hastings vermoord werd? Luie journalistiek | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.