GeenStijl doet aan journalistiek die telt. Best bijzonder

Wat toont Tom Staal voor GeenStijl aan? Is het dat dat er in het Europarlement geld verspild wordt en er op die verspilling geen controle zit? Of is het dat het opmerkelijk is dat de journalistiek zoiets laat zien? Want het nieuws over het nieuws is dat het filmpje internationale aandacht trekt. Maar is het zo bijzonder om te zien dat de Tsjechische afgevaardigde Miroslav Ransdorf en zijn Italiaanse collega Raffaele Baldassarre zich aan het eind van de dag melden om 300 euro op te strijken en weer vertrekken? Dat weten we toch allang? Bijzonder is dat deze grootschalige verspilling bijna nooit in beeld gebracht wordt. Het is de journalistiek die het af laat weten. Onbegrijpelijk, want dit nieuws scoort. GeenStijl laat zich echter niet intimideren door de macht.

Wouter Bos schreef laatst in z’n Volkskrant-column over de rol van journalisten in een democratie: ‘Hebben journalisten niet de taak om mensen ook voor te lichten, op te voeden wellicht, over hoe een democratie werkt en hoe waardevol het is als die partijen die elkaar naar het leven staan in een campagne vervolgens toch in staat blijken compromissen te sluiten en met elkaar verder te gaan?‘ Nee, da’s niet de rol van journalisten. Wat Bos schrijft en ontleent aan filosofe Martha Nussbaum over een ‘ethisch model’ is onzin. Hij past dat te ruim toe. Bos wil de journalistiek tot een verlengde van de partijpolitiek maken. Dat kan het nooit zijn. Journalistiek moet haaks op de macht staan. Journalistiek moet niet voorlichten, maar tegels lichten. Journalistiek moet niet opvoeden, maar aan de poorten van de macht rammelen. GeenStijl begrijpt die rol beter dan Wouter Bos.

Advertentie

14 gedachten over “GeenStijl doet aan journalistiek die telt. Best bijzonder

 1. Geloofwaardigheid en integriteit van de EU en degenen die in dit circuit meedraaien liggen aan diggelen. Media die signaleren worden als een bedreiging beschouwd en worden gedemoniseerd. De toon en de manier waarop dit gebeurt, verhardt zich. Wederzijds. Niet alle redacties in Europa laten zich ringeloren:

  Een vlijmscherp commentaar op de gang van zaken rondom het schandaal met de Anglo Irish Bank in 2008 in de FAZ, actueel tot op de dag van vandaag:
  “Op de met deze zak gevulde personen slaat men met een knuppel in totdat het gejammer ondraaglijk wordt. Neem dan alle beslissers in Europa bij de hand en verzeker burgers dat zij een debâcle zoals de Anglo Irish Bank nooit meer zullen toelaten.“
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/anglo-irish-bank-die-ueberheblichen-banker-12244151.html

  Dat was 2008, waar de bestuursvoorzitter van de bank het Nazi Volkslied “Deutschland über alles” zong.

  Nu 2012, in feite niets veranderd. Cyprus.
  De Süddeutsche Zeitung signaleert

  http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/ezb-und-notfallkredite-gefaehrliches-spiel-in-zypern-1.1705786

  “Der Fall verdeutlicht, wie gefährlich die schleichende Vereinnahmung der EZB in die Rettungspolitik sein kann. Die Zentralbank, die von 2014 an die Bankenaufsicht in Europa übernehmen soll, hat nun über Jahre hinweg massive Nothilfen für Banken in Irland, Griechenland und Zypern abgesegnet”
  .

  Like

 2. @King Billy
  ‘Media die signaleren worden als een bedreiging beschouwd en worden gedemoniseerd.’
  Precies. Ik vraag me af hoeveel kritische media er zijn. Hoe ligt de verhouding tussen de aan-de-kaak-stellende en de goedpratende journalisten? De Europese media volgend denk ik dat de eersten veruit in de minderheid zijn.

  @fulpvalstar
  Ja, triest. Die kleine grabbelaars die als volksvertegenwoordiger het bestuur van Europa zouden moeten controleren zijn met heel wat anders bezig. Namelijk het vullen van hun eigen zakken. Da’s meer dan klein bier of small potatoes. Ze verzaken de democratie. Het is mij een wonder waarom het EU-parlement geen regeling heeft met waarschuwingen. Drie van dit soort niet-formele, maar wel ‘overtredingen’ tegen de democratie en … out.

  Like

 3. Tom Staal toont helemaal NIETS aan en is NIETS. Wat een krampachtig vertoon van machteloosheid, zeg. Geen Stijl kan net zo goed naar leden van de tweede kamer lopen om bij gebrek aan ‘bewijs,’ b.v. door het niet tonen van hun klokkaart (sic) te wijzen op hun inactiviteit. Dat ‘aanwezigheidsgeld’ is nogal armoedig in immateriële zin en bedoeld om de kleinzielige burgergeest in hun pathetische blik op ‘arbeidsethos’ niet te veel te verstoren door bijna lege vergaderzalen. Als die gemiddeld voor de helft gevuld zouden zijn, dan is de roze Khmer er natuurlijk als de kippen bij om van een ‘hangplek’ te spreken. Misschien zijn die Ransdorf en die Baldassarre op die dag wel twaalf uur aan het werk geweest, weet ik veel. Die uitvreter van Geen Stijl/Powned op die dag minder de helft, dacht ik zo. Alles wat los staat van het inhoudelijke, komt voor velen kennelijk in aanmerking voor een biertje, een bonus, dezer dagen.

  Like

 4. @Arjan
  Tom Staal doet z’n werk als journalist en toont in m’n ogen aan dat twee Europarlementsleden de kantjes eraf lopen. Ransdorf en Baldassarre kwamen en gingen en toonden niet aan dat ze die dag aan het werk waren geweest. Ik begrijp je verbazing niet.

  Like

 5. @Arjan Fernhout. Zo bijzonder was de reportage van GeenStijl/PoeNed niet. RTL signaleerde dit probleem in 2011 reeds. Ook de ARD wijdde afgelopen jaar een rapportage aan deze kwestie
  Hier de You Tube clip van Explosiv, Duitse RTL uit 2011

  Like

 6. @George
  Dus als jij lege stoelen in de tweede kamer ziet, dan doen die leden van de tweede kamer hun werk niet? Moet daar dan ook de regel van ‘aanwezigheidsgeld’ worden ingevoerd als bewijs van ‘activiteit’? Waar het mij om gaat is dat de argumentatie van Tom Staal ‘sec’ niet opgaat. Fysieke aanwezigheid bewijst niet of het hier al dan niet om klaplopers gaat. Genoeg mensen die hun salaris betaald krijgen zonder dagelijks op kantoor aanwezig te zijn. Natuurlijk kunnen we het over de hoogte van het salaris hebben of over het nut van hun bezigheden. Dat ze verplicht worden om het op te halen is armoedig. Tom Staal is niet meer dan een laagschedelige conciërge zonder netwerk. Met gebrekkig havo-engels.

  Like

 7. @King Billy. Dat bedoel ik. Niks nieuws van Tom Staal verpakt in roze suikersensatie dus. Niet te vreten. Overigens zag ik een schalks vraagje van @Selma op je laatste blog. Hoe moet het beter, KB? Rutte met zijn bankenunie? Bankiers zijn – althans in Europa – dik tevreden met Bazel III. Niet in de VS, daar willen ze meer. Hoe ‘transparant’ wil je het eigenlijk hebben? Obama is een corporate servant en die kijkt wel uit om iets te doen aan ‘financial reforms.’ En dus doet zeker Rutte helemaal niks.

  Like

 8. Zoiets? Vrij vertaald naar de toonaangevende FAZ en toch weer de Financial Transaction Tax van stal halen? Vooral niet direct in de Brusselse subsidieputten terecht laten komen, maar gebruiken voor het garantiefonds van de Bankenunie? Jaarlijkse opbrengst geschat op 37 miljard. Een peuleschilletje. En monetaire staatsfinanciering begrenzen? De ECB is al veel te lang voor politici de Big Spender of Last Resort.
  Totale staatsschulden eurozone 12.000 miljard, dubieuze balansposten bij banken geschat op 800-1400 miljard. ‘Bad Bank’ erop om het gezonde deel van economie een kans te geven. EMS imet 750 miljard is een lachertje.

  Hoe hoog de emotie’s oplaaien:
  “Op de met deze zak gevulde personen slaat men met een knuppel in totdat het gejammer ondraaglijk wordt. Neem dan alle beslissers in Europa bij de hand en verzeker burgers dat zij een debâcle zoals de Anglo Irish Bank nooit meer zullen toelaten.“
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/anglo-irish-bank-die-ueberheblichen-banker-12244151.html

  http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/25/anglo-irish-bank-tapes-bailout

  http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/ezb-und-notfallkredite-gefaehrliches-spiel-in-zypern-1.1705786
  “Der Fall verdeutlicht, wie gefährlich die schleichende Vereinnahmung der EZB in die Rettungspolitik sein kann. Die Zentralbank, die von 2014 an die Bankenaufsicht in Europa übernehmen soll, hat nun über Jahre hinweg massive Nothilfen für Banken in Irland, Griechenland und Zypern abgesegnet.”

  Like

 9. @Arjan
  Het viel me ook op dat de talenkennis van Tom Staal basaal is. Hij had de Italiaan op z’n minst in het Frans moeten kunnen aanspreken.

  Juist door de reactie van de Tsjech en de Italiaan die nalaten een aannemelijke verklaring voor hun gedrag te geven maken ze zich verdacht. Zeker als er een gaat slaan. Dat doe je toch niet als vertegenwoordiger van Europa? Staal laat zien dat er twee volksvertegenwoordigers zijn die aan het eind van de dag langskomen om hun onkostenvergoeding te innen. En het zal die dag niet bij deze twee gebleven zijn.

  Zie voor ‘grootschalig’ verspilling, ondoelmatigheid en belangenverstrengeling in het Europarlement en de onbegrijpelijk vorstelijke salarissen:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/07/27/haperende-eu-beinvloedt-nederlandse-verkiezingsstrijd/

  Like

 10. Nasleep, omdat een Duitse EP-lid van de Groenen voorkomt in het You Tube filmpje:
  =
  Die Grünen-Abgeordnete Hiltrud Breyer hat das Video bei Youtube sperren lassen: siehe hier:

  (In Duitsland ‘gesperrt‘)

  Das hat ihr aber nichts genützt, weil das Video auch auf einem NL-Server liegt! Hahahaaaaa! Siehe ab >3:40
  http://www.dumpert.nl/mediabase/161331/afc902e3/europarlementariers_zijn_zakkenvullers.html
  Auf Nachfrage teilte das Parteibüro der B’Grünen in Berlin mit: Sie wurde nach diesem Video “beurlaubt”
  und hat jetzt angeblich keine Funktion mehr!“
  =
  Hier terug te lezen. Waarheidsgehalte „beurlaubt“, twijfelachtig, maar het You Tube filmpje is in Duitsland van internet gehaald.
  http://derhonigmannsagt.wordpress.com/2013/06/28/eu-abgeordnete-fuhren-faustrecht-ein/

  Like

 11. @King Billy
  ‘(..) maar het You Tube filmpje is in Duitsland van internet gehaald.’

  Werkelijk? Weet je wat daarvoor de reden is? Dat lijkt op censuur, toch?

  Like

 12. Indien onterecht de suggestie wordt gewekt dat een van de parlementsleden in dit filmpje misbruik van het aanmeldingssysteem maakt, is er reden om het filmpje te verwijderen indien de beelden van de betrokken persoon er niet uitgehaald kunnen worden. Heeft ‘hoor en wederhoor’ door GeenStijl/Staal plaatsgevonden alvorens tot publicatie over te gaan? Of ging het slechts om de agressieve bejegening, waarmee een ‘Groen’ parlementslid niet mee ge-associeerd wil. worden?

  Het RTL filmpje uit November 2011 over hetzelfde onderwerp is niet verwijderd.

  Like

 13. @King Billy
  Dank. Absurd. De twee parlementsleden hadden in mijn ogen alle gelegenheid om hun gedrag te verklaren. Wat ze niet deden. Ik begrijp niks van deze regels van YouTube, zoals je die uitlegt. Hebben deze parlementsleden de bijscholingscursus ‘omgaan met media’ gemist?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.