Waarom zochten de VS geen compromis met Snowden?

hongkong-popup

Met de dominerende rol die de VS sinds het eind van de Koude Oorlog in 1989 speelt schiet het in de eigen voet. Het heeft alle bemiddeling afgesloten. Neem het bericht in de New York Times van vandaag dat de Chinese geheime dienst de inhoud van de vier laptops die Edward Snowden in zijn hotel in Hong Kong bij zich had heeft zou hebben gekopieerd. Vol top secret documenten over de Amerikaanse staatsveiligheidsdienst. Snowden ontkent trouwens dat-ie geheimen aan overheden heeft gegeven. ‘Twee experts van Westerse inlichtingendiensten’ komen met de beschuldiging. De berichtgeving past in het patroon dat de Amerikaanse overheid met behulp van een groot deel van de gevestigde journalistiek klokkenluiders zwartmaakt als afleiding voor de berichten over de controlestaat en de opslag van communicatie van onschuldige burgers.

Nu lijkt Snowden in Moskou te zijn, hoewel er over z’n verblijfplaats sinds zijn vertrek uit Hong Kong geen onafhankelijke getuigenissen zijn. Mogelijk heeft de Russische geheime dienst belangstelling voor de inhoud van de vier laptops. Vermoedelijk beveiligd en geëncrypteerd door Snowden. Of de Chinese of Russische geheime dienst de inhoud van Snowdens laptops heeft ‘afgetapt’ is mogelijk. Toch valt deze berichtgeving voornamelijk op te vatten als het gooien van modder door Amerikaanse politici die de grenzen van hun macht niet willen toegeven. Alsof ze de hele wereld bezitten en andere landen naar hun pijpen moeten dansen.

Feit is dat de Chinezen en Russen de topgeheime documenten hadden kunnen aftappen. Ook buiten de toestemming van Snowden om. Vanuit Amerikaans perspectief had zich die situatie nooit voor mogen doen Snowden vluchtte al op 20 mei in Hong Kong en op 9 juni maakte hij zijn vlucht openbaar via The Guardian.

De VS zijn in verlegenheid gebracht door hun spierballentaal. Alsof ze alleen maar dat ene register van machtsvertoon kennen. De Amerikaanse regering had het vanwege het veiligheidsrisico echter nooit zover moeten laten komen. Weliswaar had het de vlucht van Snowden niet kunnen voorkomen, maar het had er vanwege de crisisbeheersing verstandig aan gedaan Snowden na 20 mei een compromis aan te bieden. Zoals garanties over een eerlijk proces en een publiek debat over de onthullingen. Maar in plaats daarvan haalde de regering-Obama voor de zevende klokkenluider op rij de Espionage Act van 1917 uit de mottenballen. Met kans op een levenslange gevangenisstraf voor Snowden. Dat sloot elke bemiddeling af. De schade die de Amerikaanse overheid vanuit een oogpunt van publiciteit en staatsveiligheid nu leidt is een direct gevolg van haar eigen gebrek aan flexibiliteit en de arrogante houding om anderen menen te kunnen ringeloren.

Foto: ‘Supporters of Edward J. Snowden, the former National Security Agency contractor, with his photograph at a demonstration outside the American Consulate in Hong Kong this month.’ Credits: Bobby Yip, Reuters.

12 gedachten over “Waarom zochten de VS geen compromis met Snowden?

 1. De geheimen die Snowden tot nu toe naar buiten bracht had niemand mogen verbazen en is denk ik minder schokkend als de geheimen die nog op de plank liggen. De VS is denk ik als de dood dat er net als Snowden nog meer klokkenluiders zullen volgen die wellicht nog ergere geheimen aan de man kunnen brengen. En dan zal de vooruitzicht op een eerlijk proces geen tot weinig afschrikkend effect hebben. Integendeel wellicht.

  Like

 2. @Reggie
  Klinkt logisch, afschrikking. Maar vraag is of de jongere generatie van twintigers/dertigers daarvan onder de indruk is. Politici, militairen en ‘journalisten’ die het beleid van de regering-Obama verdedigen zijn doorgaans toch de oude grijze pakken die als medeplichtigen op heterdaad betrapt zijn met hun hand in de koekjestrommel. En daarom beleid goedpraten wat krom is.

  Like

 3. @George,

  Ik verwacht dat er nog meer uit school zullen klappen. Las ergens

  “The Guardian understands that a total of 850,000 NSA employees and US private contractors with top secret clearance had access to GCHQ databases.”

  Dat is alleen al de NSA, laat staan hoeveel het er zijn met overige “overheids”organen. Manning en Snowden zullen toch wel een paar aan het denken gezet hebben. Daar moet toch wel 1 of 2 echte tussen zitten denk ik zo.

  Like

 4. @Reggie
  Ja, er zullen ongetwijfeld meer klokkenluiders volgen. Zeker nu duidelijk wordt hoe door de spionageprogramma’s de Amerikaanse grondwet wordt overtreden, en dat de ‘transparantie’ waarvan Obama de mond vol heeft feitelijk ontbreekt. Ook voor de parlementsleden. En reken maar dat Greenwald nog met onthullingen over misstanden komt die kandidaat klokkenluiders ervan zal overtuigen om naar buiten te treden.

  Like

 5. @George,

  Ik krijg wel steeds meer de indruk dat er een beweging is om Obama af te laten treden. De afgelopen maanden heeft Obama nogal wat moeten incasseren. Zoals de geforceerde uitspraken die hij moest maken m.b.t. het droongebruik. Guantanamo. En niet te vergeten hoe de IRS er een politiek kleurtje op nahield. Ik begrijp overigens niet dat daar (nog) zo weinig ophef over is. En nu de afluisterpraktijken. Vanuit kansberekeningsperspectief gezien bespeur ik toch wel een trend ten nadele van Obama.

  Like

 6. Het beste antwoord op deze vraag komt m.i. van William Binney in deze videoclip van Viewpoint beginnend bij 4:10. De informatie waar Snowdon over beschikt of wat deze daarover vrijgeeft is gewoon niet zo ‘hot’ maar wordt opgeblazen met de bedoeling om daden van de Amerikaanse regering te verbergen die niet in overeenstemming zijn met de Am. constitutie.

  http://current.com/shows/viewpoint/videos/nsa-whistleblower-william-binney-calls-edward-snowdens-national-security-leaks-a-public-service/

  Interessanter vind ik de opiniestukken van politici en mediacraten in Nederland – Jack de Vries, Charles Groenhuijsen, Paul Brill, Rob de Wijk – waarin het woord constitutie niet voorkomt. Dat zegt veel.

  Like

 7. @Reggie
  Dat IRS-schandaal is afgehandeld. Er was niet echt een schandaal. Toch wat opgeklopt door de Tea Party en Fox. Ja, Obama moet incasseren. Het verwondert me nog steeds dat het verschil tussen wat-ie zegt en doet zo groot is. Dat maakt hem voor velen ongeloofwaardig. Hoewel dat besef langzaam komt bij de meerderheid.

  @Arjan
  Het lukt me niet de film met Binney te openen. Ik neem aan dat-ie op een lijn zit met Snowden. Over de Nederlandse commentatoren en would-be journalisten die je noemt vraag ik me af hoe gebonden ze zijn. Zo’n Rob de Wijk is geen journalist omdat-ie betaald wordt om het belang van de overheid te behartigen. En zo’n Charles Groenhuijsen is geen journalist omdat-ie niet ongebonden kan denken. Ze tekenen de kleinheid van Nederland.

  Like

 8. @George Het interview heet = NSA whistleblower William Binney calls Edward Snowden’s security leaks ‘a public service’ = Google de titel. Het interview is van 10 juni en gaat merendeels over juridische implicaties.
  Binney: “… and the government is fighting as hard as they can to keep it out of court because they don’t want it to get into the supreme court for it to be declared unconstitutional. If that happens the whole house of cards they build around 9/11 and the follow-on, the amendment on the Visa-act, the Patriot-act and their secret interpretations .. all that becomes unconstitutional, so their whole house of cards falls. Even the retro-active immunity of the top-dogs(?) becomes unconstitutional and therefor illegal … (dit alles uiteraard n.a.v. de door Snowdon onthulde activiteiten van de NSA).

  Like

 9. ‘Visa-act’ moet ‘Fisa-act’ zijn: De 2008 Fisa Amendments Act

  De manier waarop de regering deze wet interpreteerd is geheim.

  “We were disappointed to see that this factsheet contains an inaccurate statement about how the section 702 (van die 2008 Fisa Amendments Act) authority has been interpreted by the US government,” Wyden and Udall wrote to Alexander, in a letter dated 24 June and acquired by the Guardian.

  “In our judgment, this inaccuracy is significant, as it portrays protections for Americans’ privacy as being significantly stronger than they actually are,” the senators write. Yet they specified the “inaccurate” statement only in “the classified attachment to this letter”, which the Guardian did not acquire.

  Daar doelde William Binney op 10 juni al op

  The Guardian (Monday 24 June 2013 23.21)
  Senators: NSA must correct inaccurate claims over privacy protections

  http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/24/senators-nsa-letter-inaccurate-information-privacy

  Like

 10. Pingback: Doet het er iets toe of Snowden naar Frankrijk gaat? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.