Snowden geland in Moskou. Op weg naar Ecuador?
Update: Edward Snowden is geland in Moskou. Julian Assange liet eerder vandaag aan de Sydney Morning Herald weten dat Snowden in Moskou opgewacht zou worden door de diplomaten van het land waarnaar-ie op weg is. Naar verluidt werd Snowdon op de luchthaven onderzocht door een Ecuadoriaanse dokter en blijft-ie in een hotel op de luchthaven. Wachtend op een vlucht naar Cuba. De minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador Ricardo Patiño Aroca bevestigt in een tweet een asielaanvraag van Snowden. In elk geval kiest Snowden een ‘veilige’ route die zich onttrekt aan de macht van de VS. In de samenwerking tussen China, Rusland, Cuba en Ecuador tekent zich een front tegen de VS af. Passend in een roman over de Koude Oorlog.
Klokkenluider Edward Snowden heeft Hong Kong verlaten. Hij zit-ie op een Aeroflot vlucht naar Moskou. Een woordvoerder van de regering van Hong Kong heeft bevestigd dat Snowden ‘wettelijk en legaal’ het land verlaten heeft. Moskou is niet z’n eindbestemming. Wikileaks zegt in een tweet dat het Snowden geholpen heeft met reispapieren en asiel in een democratisch land. Juridische adviseurs van WikiLeaks vergezellen Snowden op de vlucht. Als mogelijke bestemmingen worden Ecuador en IJsland genoemd. In dat laatste land heeft-ie naar verluidt asiel gevraagd. Complicatie is dat IJsland sinds kort een conservatieve regering heeft die mogelijk minder afstand tot de VS houdt. Maar ook daarover bestaat op dit moment nog onduidelijkheid.
Het vertrek komt na een uitleveringsverzoek van de VS aan Hong Kong. Gisteren werd bekend dat de Amerikanen de regering van Hong Kong onder druk zetten om Snowden uit te leveren. De afgelopen weken verbleef Snowden daar in een ‘safe house’ van de regering dat werd gecontroleerd door de veiligheidsdienst, aldus een bericht in de New York Times. De vrees bestond dat de VS Snowden illegaal zouden ontvoeren.
De affaire Snowden krijgt steeds meer de trekken van een globaal kat-en-muis-spel van de VS plus enkele bondgenoten tegen de rest van de wereld. Dat maakt het interessant om te zien hoe de verhoudingen liggen.
Foto 1: Tweet van de minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador Ricardo Patiño Aroca.
Foto 2: Schermafbeelding van persbericht Hong Kong over Edward Snowden.
Written by George Knight
23 juni 2013 bij 11:02
Geplaatst in Internet, Maatschappij, Media, Politiek, Recht
Tagged with Aeroflot, Assange, Barack Obama, Bradley Manning, Burgerrechten, Censuur, CIA, Controlestaat, Corporate fascism, Cuba, Edward Snowden, Eric Holder, Espionage Act, Gevestigde media, Glenn Greenwald, Journalistiek, Julian Assange, Keith Alexander, Klokkenluider, Manning, Mensenrechten, Moskou, Nationale veiligheid, NSA, Oorlogspresident, Pentagonism, Pentagonisme, Persvrijheid, President Obama, Rechtsstaat, Republikeinen, Ricardo Patino, RT, Rusland, Spionage, Staatsfascisme, Staatsmacht, Staatsveiligheid, the Guardian, Veiligheidsdienst, Venezuela, Vladimir Putin, VS, Warrants, Whistleblower, WikiLeaks, Witte Huis, Zelfcensuur
2 Reacties
Subscribe to comments with RSS.
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
De reactie van de Chinezen vond ik behoorlijk eufemistisch. Die verdomde procedures ook altijd! 🙂
ReggieRoning@gmail.com
23 juni 2013 at 18:57
@Reggie
Hoe dan ook staat de Amerikaanse diplomatie behoorlijk in haar hemd. En zou president Obama de banden niet verbeteren met de Russen? Ook op dat gebied klinken Obama’s woorden beter dan zijn daden werkelijkheid zijn.
George Knight
23 juni 2013 at 19:18