George Knight

Debat tussen links en rechts

Hellend vlak voor journalist. Geen infiltrant voor de AIVD

leave a comment »

franke.jpg

#HETDUEL in De Volkskrant tussen SP-kamerlid Ronald van Raak en Bas Paternotte gaat over de relatie tussen journalisten en de AIVD. Van Raak vindt het niks dat journalisten optreden als infiltrant voor de AIVD. Hij wil een verbod. Paternotte ziet dat anders. Hij citeert inlichtingendiensten­expert Roger Vleugels die zegt dat ‘veel journalisten samenwerken met de geheime dienst’. Vleugels zegt: ‘Dat is het voordeel van journalist zijn, de perfecte dekmantel voor spionnenwerk‘. En: ‘Ik durf te stellen dat er een overaanbod is van journalisten die informatie doorgeven aan de AIVD. Dat heeft ook te maken met een vorm van vaderlandslievendheid.

De verwijzing naar vaderslandslievenheid is bizar. Journalisten moeten zich immers niet tot het verlengde van de macht laten maken, ze moeten de macht kritisch volgen. Het vaderland van de journalist is de waarheid. Het land waar informatie voorop staat. Journalisten kunnen alleen deze meester dienen. In samenwerking met een geheime dienst komen ze op een hellend vlak terecht waar informatie een afgeleide van de waarheid wordt. Daarbij komt dat door internationale contacten en samenwerking over grenzen vaderlandslievendheid een gedateerd en schemerig begrip is geworden dat eerder bij de 19de dan de 21ste eeuw past.

Van Raak zou ‘de mogelijkheid van onze geheime diensten willen beperken om journalisten in te zetten als betaalde bron‘. Want ‘als journalisten in een situatie komen dat ze financieel afhankelijk worden van de diensten, lijkt mij de onafhankelijkheid van de journalistiek niet langer gewaarborgd.’ Hij heeft in m’n ogen groot gelijk. Journalisten moeten zich op geen enkele manier afhankelijk willen maken van de overheid. En al helemaal niet van een geheime dienst, omdat ze dan hun onafhankelijkheid verliezen. En chantabel worden.

Feit dat een publicist als Paternotte serieus meent in dit duel een standpunt in te kunnen nemen dat pleit voor samenwerking tussen journalisten en overheid tekent de verslonzing van de Nederlandse journalistiek. Ronald van Raak vertegenwoordigt met zijn ethische standpunt waarschijnlijk een minderheidsstandpunt. Treurig.

Foto: Filmmaker Vik Franke in uniform in Afghanistan. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: