‘In onbeschoftheid steken de Oranjes hun lakeien naar de kroon’

-

Update 26 april 2014: Campagneleider Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap doet alsnog aangifte tegen de Amsterdamse politie. Hij werd bijna een jaar geleden op 30 april 2013 op de Dam samen met activiste Joanna van der Hoek door de politie gearresteerd en vastgezet. Ondanks de afspraak met burgemeester Van der Laan dat demonstreren tegen de monarchie mocht. Op de arrestatie kwam kritiek. Het Amsterdamse bevoegd gezag bood excuses aan. Een door de politie zelf samengesteld feitenrelaas volgde. Een persoonsverwisseling en miscommunicatie bij de politie zouden geleid hebben tot de aanhouding. Hans Maessen gelooft er niks van. Het feitenrelaas kreeg kritiek niet onafhankelijk en geloofwaardig te zijn. Hij denkt eerder dat de politie Amsterdam de instructies van burgemeester Van der Laan niet heeft opgevolgd. Een onafhankelijk onderzoek kan deze keer uitkomst bieden over de precieze gang van zaken. 

Meindert Fennema vindt koningin Beatrix, nu prinses Beatrix een takkewijf. Zo’n geluid is een welkome, want afwijkende afwisseling van de Oranje-propaganda die Nederland al sinds 28 januari in z’n greep houdt. Toen kondigde Beatrix haar aftreden aan. Ontdaan van hun gewone redelijkheid en kritisch vermogen kwamen de hermelijnvlooien, jaknikkers en hielenlikkers tevoorschijn om Oranje’s lof te uiten. Fennema legt aan de hand van Oranjefanaat en aftredend Senaatsvoorzitter Fred de Graaf in De Volkskrant uit hoe dat in z’n werk gaat.

Fennema biedt hoogst vermakelijke kost. Niet alleen omdat hij de kleinheid van mensen in de nabijheid van Oranje zo grappig tekent. Maar bij lezing groeit het besef hoe zelden deze kritiek eigenlijk klinkt. Is dat niet bizar? We lezen volop negatieve verhalen over Obama, Merkel, Hollande of Putin. Maar in de Nederlandse gevestigde media blijft dat soort kritiek op het koningshuis achterwege. Het lijkt daarom bijna of Fennema bewust een taboe probeert te doorbreken. Ter emancipatie van Nederland en de Nederlandse media.

Dat heeft in zijn ogen alles met de verstorende werking van de democratie te maken: ‘De kern van de zaak is dat de Oranjes een verkeerd soort gezagsgetrouwheid aanwakkeren.‘ Oranje kweekt amechtige horigheid en geen kritisch burgerschap. Fennema laat ongenoemd dat het openbaar bestuur geen raad weet met een ander geluid. Demonstranten tegen het koningshuis worden gearresteerd. En daarna met een smoes vrijgelaten.

Volgens Fennema zit het Oranjegevoel achter de ellebogen. ‘Het gaat er om zo dicht mogelijk bij het centrum van de macht te geraken: bij de koning.‘ Daar verliezen politici, journalisten, bestuurders en iedereen die in de nabijheid van Oranje komt hun fatsoen en verstand bij. ‘Het hebben van een vorstenhuis roept bij veel mensen het slechtste naar boven. Veel van die zelfbenoemde lakeien zouden er de maagdelijkheid van hun dochter voor over hebben om in de nabijheid van de koning te geraken.’ Een thema dat past bij sprookjes.

Fennema heeft niet alleen geen goed woord over voor de aanstellers die voordringen en zich vergeten in de nabijheid van Oranje, maar ook voor de Oranjes zelf: ‘In onbeschoftheid steken de Oranjes hun lakeien naar de kroon. Leden van de Staten-Generaal die om staatsrechtelijke redenen geen trouw aan de koning hadden gezworen werden door de koning niet begroet. Toen Marianne Thieme niettemin op Willem-Alexander afstapte, gaf hij haar een hand ‘met afgewend hoofd, terwijl hij doorsprak met iemand anders‘. Waarschijnlijk heeft Fennema gelijk. Hoe dan ook is het verfrissend dat iemand eens niet meegaat in de Oranje-propaganda.

Foto: ‘Mensen kijken naar de nieuwe koning Willem-Alexander en zijn moeder, koningin Beatrix, tijdens de abdicatieceremonie. Amsterdam, 30 april 2013.’ Credits: AFP.

Advertentie

5 gedachten over “‘In onbeschoftheid steken de Oranjes hun lakeien naar de kroon’

 1. Wat is er nou tegen die over het algemeen keurige al is het niet helemáál lekkere miljonairsfamilie Van Amsberg? Ga er nou eens niet op zitten te vitten zeg: die mensen dóen al zo hun best om ‘koninklijke familie’ te spelen, vooral onder aanvoering van die wat neurotische Bé, terwijl dat in 1890 met de dood van koning Willem III allang voorbij is. Nounou zeg. 🙂

  Like

 2. In een reactie op de Vk-site verwees ik naar het door Meindert F zelf vernoemde loser-gevoel, dat iemand kan overvallen als hij zich niet kan gedragen in een voor hem niet gewoon gezelschap. Dan word je ineens overkritisch op het “hoog” in zo’n gezelschap en neem je het “hoge lui” zomaar met overdreven geraaktheid gruwelijk kwalijk, dat ze zich niet op jouw manier gedragen. Die reactie is niet geplaatst, ik gok omdat ik ook vermeldde dat MF wellicht het publicitair al doodgebloedde oranjecomplotdenken rond een opgestapte de Graaf terwille van Wilders cs nog wat wilde rekken. Een voor anti-Wildersgeluiden gevoelige VK-censuur is daar niet zo van gediend. Maw ik vind de kritiek op steeds gewoner wordende Oranjes eerlijk gezegd vaak erg opgefokt..en voel me daarmee allerminst lakei!

  Like

 3. @Kees
  Ze zijn geweldig.

  @Joost
  Een feit is dat De Graaf is opgestapt. Niet vrijwillig. De man had het parlement moeten vertegenwoordigen, niet een koninklijke familie. Dat was zijn fout.

  Wie de weinig kritische berichtgeving over de Oranjes in de Nederlandse media in ogenschouw neemt ziet heel wat anders dan kritiek op de Oranjes. Die ziet heldenverering. Die ziet propaganda. Allemaal best, ik stoor me er verder niet aan. Het raakt me niet. Maar het is in mijn ogen erg eenzijdig.

  In datzelfde kader past je reactie om achter een kritische kanttekening van Meindert Fennema een ander motief te zoeken. Wilders! Waarom? Mag MF niet gewoon kritisch zijn op Oranje omdat-ie ze maar arrogant, onbeschoft en vervelend vindt en ze een soort gezagsgetrouwheid aanwakkeren dat niet bij Nederland past?

  Like

 4. Iedereen mag in dit land alles. De vraag is soms of het wel verstandig is. Je kunt je ook geweldig opwinden over de de mij trouwens ook niet rakende Oranje-rage bij sport. De vraag is of dat allemaal zo erg is en zo razend gevaarlijk, dat je er van alles en nog wat achter moet zoeken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.