Identitair Verzet zoekt onze identiteit. Hoe geloofwaardig is dat?

800px-Hendrick_Avercamp_-_Winterlandschap_met_ijsvermaak

Vandaag werden bij de Rotterdamse Ibn Ghaldoun school toegangshekken met kettingsloten afgesloten. Deze islamitische school kwam de laatste weken in het nieuws door examenfraude. Leerlingen die opkwamen om hun examen over te doen moesten de school via een achteringang bereiken. Aanhangers van Identitair Verzet eisen de actie op. Jongeren uit Rotterdam en Haaglanden zouden er achter zitten. De meeste publiciteit ging trouwens naar een 17-jarige leerling van Ibn Ghaloun die doordraaide en cameramannen aanviel. Wat is de relatie tussen identiteit en verzet? Vindt Identitair Verzet haar identiteit in het verzet of omgekeerd?

Identitair Verzet baseert zich op het Franse Génération Identitaire dat in oktober 2012 publiciteit zocht door in Poitiers een moskee te bezetten. Is Génération Identitaire een rechtse Occupy-beweging? Gevoed door de woede van het buitengesloten zijn? Ik vroeg het me af: ‘Dus in de maatschappijkritiek van de jongeren kan ik me vinden. (..). Interessant is dat die kritiek voor een groot deel identiek is met wat de Occupy-generatie, ‘mavericks’ als de Amerikaanse libertarier Ron Paul of echt onafhankelijke (..) critici en journalisten zeggen. Namelijk dat het individu wordt vermalen in de samenwerking tussen grote bedrijven en overheden. En dat dit door media nauwelijks wordt gemeld omdat ze tot onderdeel van de macht zijn gemaakt.’ Identitaire jongeren zoeken de verklaring in de uitverkoop van de nationale identiteit door het establishment. Omdat moslimhaat publicitair slecht scoort spreekt het immigranten indirect aan. Ze zeggen de samenleving terug te willen veroveren en hun identiteit terug te willen vinden. Maar da’s positivisme dat veel negativisme in zich bergt.

Op de eigen website ziet Identitair Verzet zich als ‘een Groot-Nederlandse actiegroep welke zich weert tegen de toenemende immigratie en islamisering, maar bovenal vóór behoud van de Nederlandse identiteit. Wij zijn de generatie die zich niet langer laat passeren, die zich niet langer monddood laat maken. Wij treden in het verzet, en brengen ons woord de straat op.‘ Op Facebook afficheert de actiegroep zich als ‘de Groot-Nederlandse actiegroep voor Nederland en Vlaanderen‘. Het Franse voorbeeld leert dat het betoog verpakt moet worden in een positief betoog. Hoe brengt het dat in praktijk en hoe handelbaar is dat thema identiteit?

Identitair Verzet is een actiegroep die zich richt op het voeren van acties. Nergens op de Facebook-pagina of de website wordt verwezen naar een doelstelling of kernprogramma. Sowieso is het lastig om onze nationale identiteit in positieve termen te omschrijven zoals ook bleek uit een uitzending van het Filosofisch Kwintet over geschiedenis en identiteit met vragen als: ‘Wie zijn wij Nederlanders, wat heeft ons gemaakt tot wat wij zijn, wie zijn wij aan het worden en waarom zijn we juist dezer dagen toch zo op zoek naar onze identiteit?’ Identitair Verzet gaat met haar woede en gevoel van buitengesloten zijn de straat op zonder deze vragen te kunnen beantwoorden. Zoals niemand deze vragen kan beantwoorden. Dit roept de vraag op of de focus op identiteit handig is voor een actiegroep die zo naar positivisme verlangt, en wat het uiteindelijke doel is.

stop-de-invasie

Foto 1: Hendrick Avercamp, Winterlandschap met ijsvermaak. Omstreeks 1608. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Foto 2: Affiche ‘Stop de Oost-Europese Invasie’ tegen het ‘Polenhotel’ Boskoop. Credits: Identitair Verzet.

Advertentie

11 gedachten over “Identitair Verzet zoekt onze identiteit. Hoe geloofwaardig is dat?

 1. Wat wil George Knight?

  Oproepen tot NEST (dus identitaire) bevuiling?

  Rot een eind op joh, als het je niet bevalt in dit ‘racistische’ land.

  Groeten Ben Binnenlander.

  Like

 2. @Ben
  Ik vraag me af wat de identiteit is die IV nastreeft. De moderator van IV bedankt me op Facebook voor het stellen van deze vraag en zegt dat deze binnenkort in boekvorm beantwoord wordt. Dat wacht ik met belangstelling af.

  Het bevalt me trouwens prima in Nederland. Waar u uit afleidt dat het me niet zou bevallen is me werkelijk een raadsel.

  Like

 3. De grap is dat Islam een gezamenlijke vijand biedt die Europeanen nodig hadden voor hun “Eenwording”. Dat wordt nog wat. Hoe ziet een Wereldoorlog eruit wanneer Europeanen als 1 blok samenwerken? Oeps.

  Like

 4. Beste George, heb je iets opgeslagen van de GI-site van oktober 2012, waarover je schreef – als ik je eerdere blog goed heb begrepen – dat je er donaties kon overmaken naar NorthWest Front. Helaas kan ik met Wayback Machine geen restant terugvinden van een lijntje naar deze racistische Amerikaanse club.

  Mocht je geen screenshot of iets dergelijks hebben: misschien kan je dan nader omschrijven hoe & wat, of weet je een andere manier om een & ander met terugwerkende kracht min of meer te bewijzen.

  Dit in verband met wat ik nu alleen in een noot heb opgenomen onder mijn blog “Wilders’ vriend Dewinter omarmt fascistische ‘identitairen’ en racistische American Renaissance”:
  http://ikje.blogspot.nl/2013/06/wilders-vriend-dewinter-omarmt.html
  Als het nog hard te maken is, wil ik het prominenter in de tekst van de blog opnemen.

  Like

 5. @George 25 juni 2013 op 12:14 – Ja, die had ik met een simpele zoekopdracht al gevonden. Maar dit betreft een extreem rechtse site, met in de linkerkolom een link naar Northwest Front, waarop een stuk over GI staat, datum 15 oktober 2012. Dat is geen substantieel lijntje in mijn optiek. Kan het zijn dat je je destijds in de gauwigheid hebt vergist en dacht dat dit een site van GI was, bijvoorbeeld een regionale afdeling? (Geen blamage hoor, iedere blogger begaat nu en dan een onnauwkeurigheid.) Of heb je 100 procent zeker op de IG-site zelf een link of mogelijkheid gezien om geld over te maken naar Northwest Front? – via Wayback Machine kan ik dit zoals gezegd niet terugvinden.
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Like

 6. @Inez
  Ik informeer me doorgaans goed voordat ik iets opschrijf en ga altijd uit van de feiten. Ik heb opgeschreven wat ik opgeschreven heb. En blijf daarbij. Maar documentatie heb ik er niet meer van. De verwijzing van GI naar NWF lijkt me geloofwaardig ondersteunend bewijs voor de verwijzing van NWF naar GI.

  Like

 7. Ik begrijp het niet. Waar staat dan een verwijzing van GI naar NWF? Het gaat er toch juist om dat daar geen documentatie (meer) van is?

  Like

 8. Mocht je nog tegen aanvullend bewijs aanlopen en het willen melden in een comment onder voornoemde blog, heel graag en alvast bedankt.

  Like

 9. Pingback: Burgemeester Leiden betreurt fel islamdebat. Wat is daar mis mee? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.