Britse geheime dienst onderschepte communicatie van bezoekende delegaties op G-20. Terrorisme?

780px-Comanche_Code_Talkers

The Guardian komt met de onthulling dat de Britse geheime dienst GCHQ op de G-20 top van 2009 in Londen in een gecoördineerde actie de telefoons en de computers van deelnemers afluisterde. Niet duidelijk is op welke schaal dat gebeurde. De aldus vergaarde informatie werd doorgespeeld aan de Britse delegatie die het succesvol gebruikte in de onderhandelingen. Het kreeg een voorsprong. Enkele delegaties maakten zelfs gebruik van een door de GCHQ nagebouwd internetcafé waar hun e-mails werden onderschept. The Guardian suggereert dat de Britten in deze operatie samenwerkten met de Amerikaanse NSA. Dat wordt niet uitgewerkt.

Klokkenluider Edward Snowden is deze informatie in ‘top secret‘ NSA-documenten op het spoor gekomen en heeft ze aan The Guardian overhandigd. Juist aan de vooravond van de G8 die op maandag in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast begint. Snowden bevindt zich vermoedelijk in een ‘safe house‘ in Hong Kong. Guardian-journalist Glenn Greenwald werkt met een team aan het checken en redigeren van komende onthullingen.

The Guardian merkt op dat deze nieuwe onthulling nieuwe vragen stelt over de claim van Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten dat hun toegang tot het telefoon- en internetverkeer nodig is om terrorisme en zware criminaliteit te bestrijden. Bondgenoten als Turkije en Zuid-Afrika werden door de GCHQ op de korrel genomen. Niet in te zien valt of deze bondgenoten werkelijk als terroristen of criminelen worden beschouwd. Volgens de documenten werd de operatie door de toenmalige Britse premier Gordon Brown goedgekeurd. Britse ministers werden ook voorzien van de onderschepte informatie, zodat zij ook op de hoogte waren.

In de Tweede Wereldoorlog gebruikte het Amerikaanse leger aan het front native Americans als codespreker. Door gebruikmaking van dialecten van Indiaanse talen als Cherokee, Comanche of Navajo die de Duitsers of Japanners niet konden decoderen gaven ze boodschappen aan elkaar door. Ze maakten het verschil. Jan-Peter Balkenende die altijd zo opgaf van z’n niet te kraken Blackberry en aanwezig was bij de betreffende G-20 in Londen had met Zeeuwse, Friese of Limburgse dialectsprekers zijn internetverkeer waarschijnlijk beter beveiligd dan nu. Hoewel z’n Nederlands ook lastig te volgen was voor Nederlanders. Laat staan voor Britten.

Foto: Comanche Codesprekers van het 4th Signal Corps, 1940-45.

3 gedachten over “Britse geheime dienst onderschepte communicatie van bezoekende delegaties op G-20. Terrorisme?

 1. Machiavelli, ‘De Vorst”:
  “as experience shows, many have been the conspiracies, but few have been successful for the state and the people.”
  Vele ‘Prinsen’ tegenwoordig…… En enkele ‘Prinsesjes’

  O tempora,_omores. Brood en Spelen zijn ons deel.

  Like

 2. Turkey has responded angrily to today’s Guardian revelations about the UK spying on foreign delegations at the G20 summits in London in 2009. My colleague Julian Borger has sent me this.

  The Turkish government has demanded an immediate explanation from the UK government of a British eavesdropping operation targeted at the Turkish delegation to a G20 meeting, saying that – if confirmed – such behaviour towards a Nato ally would be “unacceptable” and “scandalous”.
  The UK ambassador to Ankara has been summoned to the Turkish foreign ministry to hear Ankara’s reaction in person.
  A spokesman at the foreign ministry read out an official statement saying: “The allegations in the Guardian are very worrying and we want an official and satisfactory explanation for them.
  “If these allegations are true, this is going to be scandalous for the UK.
  “At a time when international co-operation depends on mutual trust, respect and transparency, such behaviour by an allied country is unacceptable.”
  http://www.guardian.co.uk/politics/blog/2013/jun/17/g8-summit-lough-erne-cameron

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.