Adonis: een Syrische dichter pleit voor scheiding van kerk en staat

De Syrische dichter Adonis, ofwel Ali Ahmad Sa’id woont in Parijs. Hij heeft er geen vertrouwen in dat Arabische landen de moderniteit binnentreden. In zijn ogen is de voorwaarde daarvoor de scheiding van kerk en staat. Door de toenemende macht van de politieke islam in de Arabische wereld raakt dat doel steeds verder uit zicht. Adonis gaat verder dan andere critici door de schuld voor de stagnatie in de Arabische wereld niet te leggen bij het kolonialisme, het Westen of Israël maar bij de Arabische staten zelf. Daarom is-ie niet onomstreden. En moet-ie als vele Arabische intellectuelen uitwijken naar Europa. Hun vlucht tekent zijn gelijk.

Adonis die is genaturaliseerd tot Libanees staatsburger voelt niets voor de Syrische regering van Assad en evenmin voor de opstandelingen die de macht willen overnemen. Syrië schiet daar niets mee op. Adonis is een vertegenwoordiger uit een Arabisch land die past in de liberale democratie. Beide kanten in de Syrische oorlog wijken daar vanaf. Daarom werken pogingen in Europa om de Syrische rebellen te bewapenen averechts. Humanitaire hulp kan jammergenoeg niet op zijn plek komen. Er valt niets anders te doen dan afwachten.

Op 11 juni zond Het Uur van de Wolf over Adonis het portret ‘Het verdwenen land‘ van John Albert Jansen uit. In een toelichting zegt de regisseur dat Adonis voor velen een icoon is, ‘voor al die intellectuelen maar ook gewone mensen van Arabische komaf die over de hele wereld verspreid leven, van Parijs en Londen tot Toronto en Amsterdam. Deze mensen, het zijn er miljoenen, hebben zich onttrokken aan het juk van fundamentalisme, moskee en imam. Ze zijn allemaal individuen gebleven, en ze hebben zich nooit verenigd.

Het zijn gewone democraten in een seculiere samenleving, ooit gevlucht voor de dwang van de gemeenschap en het toenemende fundamentalisme. (..) De tragiek van onze bestuurders is dan ook dat ze, als ze de dialoog met Arabische immigranten aangingen, dat altijd met de georganiseerden deden, bijvoorbeeld een trotskistische arbeiderspartij, of Milli Görüş-achtigen, of fundamentalistische en fascistoïde groeperingen. Dus niet met de individuele mensen die gevlucht zijn voor de dwang van de moskee, en die tot hun schrik moesten ervaren dat de bestuurders in een buitenwijk van Parijs of Amsterdam-West zich inlieten met die groeperingen waarvoor zij nu juist gevlucht waren.’ Zijn het dan toch de dichters die de waarheid spreken?

Maysalun3

Foto: Generaal Henri Gouraud inspecteert per paard de Franse troepen in het Syrische Maysalun. 24 juli 1920. Syrië was toen een Frans mandaat.

2 gedachten over “Adonis: een Syrische dichter pleit voor scheiding van kerk en staat

  1. De heer Adonis heeft volkomen gelijk. Nimmer zullen de Arabische landen democratisch kunnen worden. De islam is een dodelijk wapen, een verstikkende ketting m.b.t. échte vrijheid…en vrijheid die heb je nodig om een democratie te bewerkstelligen. De linkse laffe politieke partijen (in Europa) hebben massaal de achterlijkheid (lees: radicale islam) naar binnen gehaald en niet de individuen die juist een bijdrage kunnen zijn om islam- geïnfecteerde mensen te helpen. Islam-geïnfecteerd zijn is vergelijkbaar net het hebben van een dodelijke ziekte.

    Like

  2. @rechtse rakker
    Adonis is somber over het perspectief en de weg die de huidige islam inslaat, maar zegt nergens dat de Arabische landen nooit democratisch zullen kunnen worden. Dat zou ook een vreemd standpunt zijn dat de vrijdenkende Adonis nooit voor z’n rekening kan nemen. Oplossing is de vestiging van een liberale democratie en depolitisering van de islam. Dan kan er in de Arabische landen democratie komen. Daarvoor ijvert Adonis. Als eenling in een Arabisch publiek debat dat homogeen is en afwijkende meningen niet toestaat.

    Adonis beantwoordt dat islamitisch racisme groots en ruimdenkend met redelijkheid. Hij laat de weg naar hoop en beterschap open. Waarschijnlijk mede om z’n eigen positie niet nog afwijkender te maken. Daarom houdt-ie de mogelijkheid open voor een functionerende democratie in de Arabische landen. Ooit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.