Beslommeringen en luxe zorgen van een hedendaagse blogger

WP7

Tijd voor een meta-bericht. Dus een bericht over een bericht. Een hedendaagse manier van navelstaren. Ik ontkom er niet aan. Op 12 september 2012 liet ik sociale media de wereld verbinden. Met de verwijzing een week ‘George Knight’ . Een titel die langs het randje van het betamelijke scheert. Want welk fatsoenlijk mens verwijst nou naar zichzelf? Toch eerder iets voor politici, BN’ers van wie verondersteld wordt dat men ze kent terwijl dat zelden zo is of de categorie gewetenloze narcisten. Enfin, negen maanden later kan het wel weer.

Constant is dat zo’n 25% van de bezoekers van dit blog van buiten Nederland komt. Niet valt na te gaan of dat Nederlanders zijn of mensen die het Nederlands machtig zijn. Sinds 25 februari 2012 geeft WordPress een overzicht per land. Voor wie dol is op landkaarten, getallen en de relatie tussen landen een waar genot.

Enkele dagen geleden schreef ik in een stukje over het jihadistische tijdschrift Inspire: ‘Wat is verdacht in de ogen van Amerikaanse veiligheidsdiensten? De berichtgeving over de elektronische programma’s die elke toetsaanslag op een computer registeren roept die vraag op. En de twijfel over wat geoorloofd is.’  Ik voel als blogger de adem van de veiligheidsdiensten in mijn nek. Ik heb geen idee of die zorg realistisch is. Hopelijk niet. Tevens moet ik oppassen dat al te hardop uit te spreken want voor ik het weet gaan sommigen me in verband brengen met interessantdoenerij. Overbodig om te zeggen dat ik het zo uiteraard niet bedoeld heb.

Denkend aan de woorden van president Roosevelt uit 1933 moet zorg of voorzichtigheid geen angst worden. Hij liet ‘the only thing we have to fear is fear itself‘ volgen door ‘nameless, unreasoning, unjustified terror which paralyzes needed efforts to convert retreat into advance‘. Dus ‘naamloos, redeloze, ongerechtvaardigde terreur die de benodigde inspanningen verlamt om een terugtocht in vooruitgang om te zetten’. ‘Terror‘ dient dan eerder geassocieerd te worden met de noties angst, doodschrik en paniek dan met wat we nu onder terreur of terrorisme verstaan. Het gaat erom de eigen geest niet te laten wegzinken in onverschilligheid.

Hoe kom ik hier nou op? Vanuit de VS werden vandaag 169 blogpostings elk driemaal bezocht. Zoiets gebeurt wel vaker en wijst op een automatisch programma dat de inhoud langsscant. Controle van WordPress? Advocaten van auteursrechtenfirma’s die de rechten van foto’s bewaken? Een collega-blogger die teksten kopieert? Of toch GI Joe die vanuit een kantoorcomplex in Maryland de veiligheid van zijn land bewaakt? Maar zij laten toch geen sporen na? Het zijn de zorgen van een internetgeneratie die de oude zorgen vervangt.

Image.i4

Foto 1: Schermafbeelding van een wereldkaart met het bezoek aan dit blog van de afgelopen week. 14 juni 2013.

Foto 2: President Franklin Delano Roosevelt in zijn inaugurele speech van 1933.

8 gedachten over “Beslommeringen en luxe zorgen van een hedendaagse blogger

 1. Nee, ze laten geen sporen na, dat zou wel heel amateuristisch zijn. Ze hebben gewoon toegang tot de computers van WordPress, Google en Facebook. In plaats van berichtje voor berichtje via het internet te lezen, scannen ze de databases op interessante woorden / combinaties. Dat gaat duizenden keren sneller, en je ziet het niet in de statistieken. Het is ook mogelijk dat ze een backup ter beschikking gesteld krijgen, dan kost het de computers van WordPress geen tijd. WordPress e.a. dupliceren alle data voor eigen gebruik al een keer of 15, een duplicaat extra is dus geen probleem.

  Like

 2. Ik weet niet wat je bezoekersaantallen zijn maar zolang je niet een al te grote massa bereikt zullen ze je negeren. Mahatma Ghandhi’s woorden zijn hier denk ik op zijn plaats:

  First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

  Volgens mij moet jij nog fase 2 zien te behalen.

  Like

 3. Als je je taalinstelling op Nederlands zet, krijg je nauwelijks buitenlandse bezoekers. Ik deed een week of wat geleden het omgekeerde en krijg nu aanbevelingen uit GB en USA. Ik vat dit maar op als complimentjes voor mijn foto’s, want ik verwacht niet dat mijn tekst -in het Nederlands- ook wordt gelezen. Mijn bezoekersaantallen schat ik lager dan de jouwe.

  Like

 4. De profi’s lachen misschien, maar gratis Statcounter geeft meer informatie dan de WP statistieken. IP nummers en locatie, datum tijd, browser, returning visits, o.a. worden getoond. Uit ervaring: Ivent en ‚Zoetermeer‘ werken met LINUX, Belastingdienst soms met Windows XP, MvJ met Windows 7. MvD ook zoiets.
  Zoekmachine vervolgens op IP nummer laten checken, kan additionele informatie opleveren. Komen soms frappante dingen naar boven, bijvoorbeeld, namen en toenamen op een juridische afdeling van een imposante belangenbehartiger met nog imposantere firmanamen of adellijke namen die Wikipedia pagina’s over bepaalde personen manipuleren, inks en rechts in het bestuur zitten van een culturele organisaties, adviescommissies, semi-overheids organisaties, etc . Of toeleveringsbedrijven voor bepaalde diensten van de overheid, die …….

  Nou ja laat maar, ware het niet dat het dan leuk wordt om door te graven op op RvB en RvT, jaarverslagen, (grensoverschrijdende)dochterbedrijven en wat dies meer zij. En dan kun je bijvoorbeeld zomaar terechtkomen bij een persoon van een genationaliseerde bank, die vanuit het bijkantoor in Chicago, derivatenhandel, ge-interesseerd is in Target2 blogjes.

  Of -gas & olieindustrie- een investeringsmaatschappijtje van een paar geologen en ingenieurs, die concessies hebben voor schaliegaswinning in Nederland en alles uitbesteden aan onderaannemers om geen risico’s te lopen als het fout gaat. op het snelle geld uit zijn en flink lobbyen in Brussel..

  Een Excel programma kan dan van pas komen om patronen eenvoudiger te herkennen.

  http://wordpress.org/plugins/official-statcounter-plugin-for-wordpress/

  En ja. bespioneerd door een organisaties, die onderdeel zijn, of toeleveranciers van overheden, die het machtsmonoplie in handen hebben en mensen die daar werken net zo onberekenbaar kunnen zijn als Assange, Manning en Snowden, bovendien de vage grenzen van wetgeving, voor zover aanwezig, overschrijden, kann uiteindelijk uit angst leiden tot zelfcensuur.
  De ‘Edgar Hoovers’ zijn echt niet uitgestorven.

  Like

 5. Als je iets op het publieke domein gooit moet je niet verbaasd zijn dat er meegelezen wordt. Zeker als het (wat je doet) actuele blogs zijn. Niet alleen de overheid slaat veel op, maar uiteraard doen de private ondernemingen dat ook. Google is er groot mee geworden, wat we allemaal heel normaal vinden overigens.
  Verder ben je een liefhebber van het gebruik van veel tags. Dat zijn ideale uithangborden om gevonden te worden of even makkelijk te snuffelen wat je meer over dat onderwerp geschreven hebt.
  Maar dat wil je toch ook? 😉

  Like

 6. @Aad
  Ik wil gelezen worden. Ook in de VS. Als Peter Stuyvesant het handiger had gespeeld dan hadden ze daar toch Nederlands gesproken. Zoals je opmerkt als je je richt op het publieke domein, dan zit daar iets aan vast. Ik probeerde de onzekerheid over de onbekende onbekenden onder woorden te brengen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.