Peter King wil journalisten vervolgen wegens openbaarmaking geheime informatie

Het Republikeinse lid van het Permanent Select Committee on Intelligence van het House of Representatives Peter King wil journalisten aanklagen die gelekte informatie publiceren. Dit vanwege de staatsveiligheid. Met deze criminalisering zit King op het spoor om journalisten en activisten als co-conspirator, samenzweerder te beschouwen. Hetzelfde overkwam FoxNews journalist James Rosen hoewel tegen hem nooit een aanklacht werd ingediend. De beschuldiging van co-conspirator diende voor de veiligheidsdienst om toestemming te krijgen zijn gegevens in te zien. Maar King gaat verder en pleit voor het actief vervolgen van journalisten.

Peter King noemt Edward Snowden een overloper of verrader. Om hem juridisch aan te pakken verwijst King naar de Espionage Act uit 1917. Met deze wet pakt de regering-Obama ook Tom Drake, John Kiriakou, Bradley Manning en andere klokkenluiders aan. King suggereert dat Snowden Amerikaanse levens op het spel gezet heeft en door zijn onthullingen Al Qaeda en zijn bondgenoten op detailniveau inzicht heeft gegeven in de werkwijze van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. King relativeert het liegen van DNI-directeur James Clapper in de senaat. Hij meent dat-ie vanwege de staatsveiligheid mocht liegen tegenover een parlementslid.

Voor King heiligt het doel alle middelen. Af te wachten valt of deze conservatieve hardliner representatief is voor de stemming in het  Amerikaanse parlement. Een inschatting is dat zijn kwalificatie van Edward Snowden niet erg afwijkt van die van andere volksvertegenwoordigers. Hoewel het een onderschatting van Al Qaeda is om te veronderstellen dat ze details die uit de onthullingen blijken nog niet kenden. Dat moet eerst nog maar vastgesteld worden. Met het goedpraten dat een NSA-directeur in een openbare zitting tegenover een senator mag liegen ondergraaft King het belang van het parlement. Opvallend geluid van een volksvertegenwoordiger.

Met zijn stellingname dat journalisten die gelekte informatie publiceren aangeklaagd moeten worden verlaat King de constitutionele democratie die de controle en het evenwicht van checks and balances kent en treedt de politiestaat binnen. Zijn standpunt zet het beroep van journalist onder druk omdat nooit op voorhand duidelijk is welke informatie de staatsveiligheid in gevaar brengt en welke publicatie tot een aanklacht kan leiden. Mogelijk gemaakt door een Espionage Act met een cultuur van geheimzinnigheid en bureaucratie. Dit perspectief verlamt de journalistiek, probeert deze tandeloos te maken en de staatsmacht te vergroten.

hqdefault

Foto: Schermafbeelding van afgevaardigde Peter King en CNN-pournalist Anderson Cooper, 11 juni 2013.

Advertentie

4 gedachten over “Peter King wil journalisten vervolgen wegens openbaarmaking geheime informatie

 1. In de Washington Post reageert Glenn Greenwald op Peter King die hem in de schoenen schuift om de namen van CIA-agenten te onthullen. Wat Greenwald ten stelligste ontkent. Hij zegt: “I would think that even the most extremist Democrats on national security would be offended at the idea that journalists would be threatened with prosecution for doing their jobs,” Greenwald said. “If Democrats don’t stand for the principle that journalists can’t be prosecuted for doing this, then what do they stand for?
  http://www.washingtonpost.com/blogs/plum-line/wp/2013/06/12/glenn-greenwald-to-pete-king-bring-it-on/

  The Guardian geeft een verklaring naar aanleiding van de uitspraken van Peter King: ‘We are surprised and disappointed by comments from Rep. Peter King R(NY), chairman of the House Subcommittee on Counterterrorism, saying “legal action should be taken” against Guardian journalist Glenn Greenwald for his reporting on NSA surveillance.
  This is especially troubling in light of comments from Eric Holder, US Attorney General who stated: “As long as I am attorney general, we will not prosecute any reporter for doing his or her job.” Holder went on to say he was “troubled by the possibility that leak investigations may chill the investigative journalism that holds government accountable.

  http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/12/edward-snowden-hong-kong-live#block-51b8e0dfe4b053cde2ed63ee

  Like

 2. Pingback: Snowden beantwoordt vragen die de journalistiek laat liggen | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.