George Knight

Debat tussen links en rechts

Schoonheid van de grimmigheid: Turkse onlusten en sociale media

with 4 comments

778791339

Sociale media sturen en voeden de onlusten in de Turkse steden. Vorige week werden ze door premier Recep Erdogan vervloekt. Hoewel-ie zelf miljoenen volgers heeft. Sociale media die zich tegen politieke leiders keren doorbreken de overheidspropaganda. Dan is de liefde gauw voorbij. Op actie volgt reactie. Da’s de wetmatigheid van watervlugge sociale media. Met Twitter als straatkrant, Instagram als plaatjesboek, Facebook als muurkrant en blogs die de laatste restjes geloofwaardigheid van de zittende macht afbreken.

201364124557885693_8

Valt er een vergelijking te maken tussen de protesten tegen premier Erdogan en de Arabische Lente? Lastig. In het democratische Turkije heerst geen winter. Tunesische bloggers en Egyptische activisten haalden in 2011 en 2012 met steun van Amerikaanse en Europese hackers de kastanjes uit het vuur waarvan de islamisten profiteerden. In Turkije wachten de islamisten niet in de coulissen, maar vormen ze de macht. Op internet laten twitteraars of bloggers zich niet de wet voorgeschreven door de politiek of de gevestigde media die net doen alsof ze willen communiceren en de tijdgeest in hun vingers zouden hebben. Die verleidingsstrategie is uitgewerkt omdat hoogopgeleide, autonome, kritische burgers door de kloof met gevestigde media en politiek in hun eigen domein verkeren. En nagenoeg onbereikbaar zijn geworden. Ze gaan hun eigen weg. Samen.

BMCLHQPCEAAaoIp.jpg-large

Foto 1: Demonstrant met gasmasker gebruikt sociale media. Turkije, juni 2013.

Foto 2: Demonstranten met sociale media om hun boodschap te verspreiden. Credits: Oren Ziv/Al Jazeera. Turkije, juni 2013.

Foto 3: Demonstrante met gasmasker gebruikt sociale media. Turkije, juni 2013.

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik denk dat Erdogan door zijn Islamitisering drang de deur voor toetreding tot de EU definitief sluit. Alleen je weet het met de EU maar nooit

  Like

  rikus

  9 juni 2013 at 16:24

 2. Religie, Turks nationalisme en een beter opgeleide Turkse bevolkingsgroep in West Turkije met Istanbul als bakermat, strijden om de macht in de Turkse samenleving. Het Taksimplein als symbool. De als onverzoenlijk bekend staande Erdogan, getuige zijn politieke visie, religieuze overtuiging, zijn handelen en zijn uitspraken, is hij de laatste die Turkije op vreedzame wijze uit deze impasse kan loodsen.

  Westeuropa staart zich blind op Istanboel als de poort naar het Nabije Oosten. Voor Ankara is Istanboel een welkom attractieparadijs en welriekend rookgordijn waarachter inmenging door derden in binnenlandse kwesties niet gewenst is terwille van consolidatie van de repressieve macht in Ankara.

  Like

  King Billy

  9 juni 2013 at 17:39

 3. En zo dichtbij. Het is heel spannend.

  Like

  Blewbird

  9 juni 2013 at 20:41

 4. Like

  George Knight

  10 juni 2013 at 16:47


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: