Zie hier voor interview van Glenn Greenwald met Edward Snowden. Zie hier voor toelichting door Greenwald. Zie hier voor Q&A met Ewen MacAskill. Zie hier voor het bedrijf waar Snowden werkte. Alles in The Guardian.
Journalist Glenn Greenwald en filmmaker Laura Poitras spraken in Hong Kong op 6 juni 2013 met Edward Snowden. De 29-jarige Amerikaanse inlichtingen-analist blijkt de klokkenluider van het PRISM-surveillance systeem dat dagelijks het communicatieverkeer van 300 miljoen Amerikanen en buitenlanders volgt en registreert. Snowden wil niet in een controlestaat leven dat het soort dingen doet die hij naar buiten bracht. Opvallend is dat-ie zichzelf bekend maakt. Doorgaans verbergen klokkenluiders zich. Hij meent echter dat het publiek een verklaring over de openbaarmaking nodig heeft. Zo kan-ie ook verklaren dat de gelekte gegevens authentiek zijn. Edward Snowden wil de Amerikaanse overheid niet het alleenrecht op de publiciteit geven.
De tragiek is dat Edward Snowden weet dat-ie zijn lot niet kan ontlopen. De Amerikaanse veiligheidsdiensten en zijn partners zullen de rest van zijn leven achter hem aan blijven jagen. Als ze hem al niet snel te pakken krijgen. En in de diepste kerker opsluiten. Ter vergelijking, de documenten die Snowden openbaarde over het PRISM-syteem zijn ‘top secret‘ terwijl de documenten die Bradley Manning openbaarde op zijn hoogst ‘secret‘ waren. Een hemelsgroot verschil in classificatie. En Bradley Manning wordt door de regering-Obama al zo snoeihard aangepakt dat het op marteling uitliep. Zoals VN-rapporteur Juan Mendez vorig jaar vastlegde.
De grootste vrees van Edward Snowden is dat de onthullingen niets zullen veranderen aan de praktijken van de Amerikaanse overheid. Dat het zelfs de greep op de eigen samenleving en die in andere landen nog verder zal vergroten. Dan is zijn actie vergeeft geweest. Hij laat doorschemeren dat de controlestaat die nu wordt opgebouwd in handen van minder democratische leiders tot rampzalige gevolgen kan leiden voor Amerikanen en burgers in andere landen. Snowden steekt zijn nek uit en riskeert de guillotine. Als held in een tragedie.
Foto: Schermafbeeldingen uit interview door Glenn Greenwald en Laura Poitras met Edward Snowden. Hong Kong, 6 juni 2013.
Vrees het ergste voor hem. Hoop dat Xi Jinping hem in bescherming neemt. We hebben het hier notabene over Amerika die China beschuldigd met ’s wereld grootste hackers, ondertussen tappen America, Engeland met Israëlische tussenkomst de helft van de wereld.
LikeLike
@Reggie
Ik vrees ook het ergste. Hij hint er in het interview zelfs op dat een Chinese triade hem kan vermoorden. Uiteindelijk zal-ie wel naar de VS gevoerd worden. Hoewel ik hem IJsland gun. Tja, de Amerikaanse veiligheidsdiensten breken meer in dan hun opposanten, maar weten in de publiciteit de Chinezen als de grote schuldigen af te laten tekenen.
Van belang voor het vervolg is ook hoe de gevestigde media reageren op het nieuws. Is het vreemd dat ik daar geen enkel vertrouwen in heb? Ik hoop dat ik me vergis.
LikeLike
De discussie gaat nu met name over staatsveiligheid maar nog niet over hoe waardevol deze informatie ook is op andere vlakken. Met name op economische vlak. Hier moet een halt op want hier is sprake van oneerlijk concurrentie.
De gevestigde media heeft met Manning en Assange al laten zien hoe zij zullen reageren..erg hoopvol is dat niet. Ik hoop zelf dat politiek nu eens eindelijk wat gaat doen. Maar ja, welke zwaargewicht hebben we nog die dit kan oppakken. Heb vandaag Plasterk nog getweet waarom er geen behoefte zou zijn voor opheldering. We worden gespioneerd notabene. Op een reactie hoef ik denk ik niet te wachten.
LikeLike
@Reggie
En dan vraag ik me af waarom het Atlantische Nederland zich zo afhankelijk maakt van de VS. Met als dieptepunt toenmalig premier Balkenende die als een houterig-schutterende schooljongen op bezoek mocht bij president Bush. De verhoudingen konden niet beter geschetst worden. Een IJslandse minister van Binnenlandse Zaken durfde een CIA-delegatie op geheime missie het land uit te sturen. Kun je je dat voorstellen van minister Plasterk? Ik zie hem nog eerder een foto nemen. Van zichzelf. Als het moet.
LikeLike
Nee, Plasterk gaat hem niet worden. Er is meer voor nodig. Een volkswoede of zo.
LikeLike
@Reggie
Of een klokkenluider uit een van de Nederlandse veiligheidsdiensten met de durf van Edward Snowden. Maar dan kondigt zich gelijk het eerste probleem aan. Naar welk Nederlands nieuwsmedium met een vertrouwenwekkende journalist moet zo’n klokkenluider stappen? Die keuze is beperkt. Behalve Brenno de Winter en nu.nl zou ik het niet weten. Maar heeft-ie wel voldoende middelen en steun van een hoofdredactie?
LikeLike
Pingback: Kamerdebat over asielaanvraag Edward Snowden gevraagd | George Knight
Zie over verblijfplaats van Edward Snowden artikel in South China Morning Post
http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1257736/nsa-whistleblower-content-have-sparked-surveillance-debate-says
LikeLike
Pingback: Assange zoekt asiel in ambassade Ecuador | George Knight
Pingback: Waarom zochten de VS geen compromis met Snowden? | George Knight
Pingback: Facebook ontkent samenwerking met Turkse overheid. Leuk? | George Knight
Pingback: Stilte in Nederland over staatsspionage is kwestie van strategie | George Knight