Hoe reageren Europese politici op het nieuws dat president Barack Obama de spionage van miljoenen burgers goedkeurt? En goedpraat. Met grensoverschrijdende effecten voor Europese burgers. Hoe werken Amerikaanse en Europese geheime diensten samen? In Duitsland waar grondrechten worden getoetst in tegenstelling tot Nederland roept de liberale politicus Jörg-Uwe Hahn uit Hessen op tot een boycot van de internetbedrijven die hun gegevens aan de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA geven. Maar hoe praktisch is dat voor gebruikers? Directeur Ot van Daalen van Bits of Freedom vindt dat niet de burgers, maar overheden aan het werk moeten.
In hun verdediging voeren bedrijven aan dat de Amerikaanse overheid geen ‘direct access‘ had. Maar deze ICT-term verwijst naar een specifiek soort toegang die alleen eigen technici hebben. Chris Soghoian legt het uit. De baas van Google Larry Page zegt zelfs nooit van PRISM gehoord te hebben. Dit zijn geen ontkenningen van een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, maar het leggen van een rookgordijn om dat te verhullen. Of is het de bedrijven door de overheid verboden om te erkennen dat ze kennis van PRISM hadden?
Zoals vaker gaat de prijs voor de slechtste timing, het minste politieke besef en de grootste ongevoeligheid naar minister Opstelten die op de dag met onthullingen over de aantasting van de privacy zegt het zorgelijk te vinden dat het beschermen van persoonsgegevens het Nederlandse bedrijfsleven 1,1 miljard euro gaat kosten: ‘Databescherming mag niet ten koste gaan van het bedrijfsleven’. Nattevingerwerk van Veiligheid en Justitie.
Naschrift: In een nieuwe onthulling komt The Guardian vandaag met informatie over Boundless Information. Een globaal datamaning-programma waarmee de NSA land voor land kan doorzoeken op gegevens.
Foto: Overzicht van de resultaten van programma Boundless Information. De kleur varieert van groen (minst onderhevig aan toezicht) via geel tot oranje en rood (meeste toezicht). The Guardian. 8 juni 2013.
Tijd voor een heuse IT–Minister met een eigen Ministerie.
LikeLike
@King Billy
Goed mogelijk. Ik zie meer in het uit elkaar halen van Veiligheid en Justitie. Die kritiek wordt in Nederland breed gedeeld. Die onderdelen conflicteren fundamenteel en dit gaat ten koste van Justitie. Het IT-beleid inzake bescherming van de burgerrechten kan dan ondergebracht worden bij Justitie. Bijvoorbeeld in de portefeuille van een staatssecretaris die ook de consumentenbescherming in brede zin beheert.
LikeLike
LikeLike
Ik denk dat ook hier heel veel het stempel geheim heeft
Gelukkig ontdekken de onderzoek journalisten steeds meer
Legaal of illegaal
LikeLike
Ronald Plasterk ziet geen reden om opheldering te vragen aan Washington. Er hoeft ook geen opheldering te worden gevraagd want ze moeten al op de hoogte geweest zijn van deze praktijken. Terwijl de overheid de plicht heeft om zijn burgers te beschermen tegen spionagepraktijken lijkt het er op dat onze overheid er juist aan meewerkt.
LikeLike
Pingback: Big Brothers are watching us, our computers & our electronic data traffic | KING BILLY's REPUBLIC