George Knight

Debat tussen links en rechts

Europa schrikt wakker uit American Dream van cyberspionage

with 7 comments

De verontwaardiging van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) over het onrechtmatig verzamelen van internetgegevens is opvallend. Professionele boosheid, want voor een langlopend programma van cyberspionage door de Amerikaanse overheid wordt al jaren gewaarschuwd. Het bereikte tot nu toe nauwelijks het grote publiek omdat de gevestigde media de signalen negeerden. Volgens de NOS vraagt voorzitter Jacob Kohnstamm van het CBP de Europese commissaris Reding in een brief om opheldering. Kohnstamm is voorzitter van het uitvoerend Comité van toezichthouders. Kohnstamm heeft nu voor het eerst zwart-op-wit gegevens in handen waarmee hij concrete vragen kan stellen die niet genegeerd kunnen worden.

Ook D66 en GroenLinks uiten in het openbaar nu hun zorgen over de aantasting van de privacy door de VS en de effecten die het heeft voor Europeanen. D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld meent dat de Europese Unie zich niet langer de regels moet laten voorschrijven door de VS en dat de mogelijkheden van het spionageprogramma PRISM moeten worden ingeperkt. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil dat Europese bedrijven zich niet langer ondergeschikt maken aan Amerikaanse wetgeving die de privacy van Europese burgers aantast. Beide Europarlementariërs zijn van mening dat het absurd is dat Amerikaanse wetgeving over de Europese heen kan gaan. En het meest absurd is dat dit al sinds 2003 bij het aannemen van de Patriot Act aan de gang is en de Europese politiek pas 10 jaar later opschrikt. De Zweedse piraat Rick Falkvinge merkt op dat activisten en Piratenpartijen dit al jarenlang roepen. Aan dovemansoren gericht.

Onder president Obama zijn de privacy en de openbaarheid sterk aangetast. Omdat geheime programma’s ook na jaren niet openbaar worden gemaakt is een vergelijking lastig te maken. Worden de burgerrechten nu bijvoorbeeld meer ingeperkt dan onder president Bush? Het lijkt er wel op. De technische mogelijkheden zijn de laatste jaren toegenomen. En onder Obama worden meer klokkenluiders aangepakt (‘crack down’) dan onder alle andere presidenten  na de Tweede Wereldoorlog samen. Glenn Greenwald legt het uit.

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Toen ik dit nieuws zo’n anderhalf jaar geleden al hoorde vanuit een andere bron. hoorde ik ook van de truc die Amerika en Engeland gebruikt om beschuldigingen zoals “impeachment” te voorkomen. De overheid zegt dat het met PRISM alleen data van buitenlanders verzameld. Door de surveillance van Amerikaanse burgers over te laten aan de inlichtingendienst van Engeland, MI5 (wellicht ook MI6) en viceversa omzeilen ze beide een forse inbreuk op de grondwet.

  Like

  ReggieRoning@gmail.com

  7 juni 2013 at 23:04

 2. Kijk ook eens naar deze aflevering van Jesse Ventura:

  Like

  het Haagse Complot

  7 juni 2013 at 23:48

 3. En als nu eens een miljard niet-amerikanen hun gmail, facebook, .mac, Yahoo, etc. bij het grofvuil zetten? Dan is de boodschap snel duidelijk, zou je denken.

  Dit zou een enorme economische buitenkans voor niet-amerikaanse communicatie-aanbieders kunnen blijken.

  Like

  Anne

  8 juni 2013 at 01:50

 4. Nou Anne, dat wordt nogal een uitdaging wanneer je er achter komt dat er 35 landen mee doen aan PRISM:

  “This is happening in over 35 countries and done in cooperation with private businesses, and intelligence partners worldwide. We bring this to you so that you know just how little rights you have.”
  http://rt.com/usa/anonymous-leaks-prism-nsa-docs-395/

  Ik ben benieuwd welke 35 landen dat dat zijn, maar iets zegt mij dat Nederland daar zeker tussen zit…

  Like

  ReggieRoning@gmail.com

  8 juni 2013 at 11:27

 5. @Reggie
  Ik vermoed ook dat Nederland volledig aan boord zit. Luister ook naar Dirk Poot die achtergronden geeft in Tros Nieuwsshow:
  http://tinyurl.com/mccr986

  Like

  George Knight

  8 juni 2013 at 11:32

 6. Wie zou er bi ons allemaal mee kijken?
  Ik denk het veelvoud van wat je denkt

  Like

  rikus

  8 juni 2013 at 16:16

 7. […] met Edward Snowden. De 29-jarige Amerikaanse inlichtingen-analist blijkt de klokkenluider van het PRISM-surveillance systeem dat dagelijks het communicatieverkeer van 300 miljoen Amerikanen en buitenlanders volgt en […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: