Verizon schandaal in VS wijst op werking controlestaat

Update 7 juni: In nieuwe onthullingen wijst The Guardian op het geheime PRISM-programma waarmee de veiligheidsdienst NSA direct toegang heeft tot de datasystemen van Google, Facebook, Apple en andere Amerikaanse internetgiganten. Het gaat om opgeslagen gegevens en live communicatie die door zogenaamde in-depth surveillance worden  opgepakt. Politici kunnen hier kritische vragen over stellen. Da’s de winst. 

In de VS wordt iedere burger zonder onderscheid, laat staan kennisgeving door de overheid aangemerkt als verdachte. Zonder directe aanleiding. Dat kan onder de Patriot Act. Als legitimatie wordt er achteraf het label ‘terrorisme’ opgeplakt. Indien iets uitkomt dat verborgen had moeten blijven. Maar dat label is niet geloofwaardig, want de aanpak kan veel doelmatiger en gerichter. Daartoe hoeven niet de gegevens van miljoenen burgers opgeslagen te worden. Inclusief volksvertegenwoordigers, advocaten en journalisten.

In de VS is dus iedereen schuldig tot het tegendeel bewezen is. Wat Glenn Greenwald in zijn Guardian-column openbaart is nog steeds een effect van 9/11. Amerikanen lijken nu te schrikken hoe diep de overheid in hun leven ingrijpt. Maar klokkenluiders, activisten en politici waarschuwen al jaren dat de privacy in de VS zo goed als dood is. Burgers hadden het kunnen weten. Er zijn genoeg blogs die benadrukken dat de controlestaat in opbouw is. Zie wat Steven Rambam zegt. Of William Binney. Of Glenn Greenwald. Of Julian Assange. Of Thomas Drake. Hoe kan het dat Amerikaanse burgers zich zo slecht informeren? Er lijkt iets fundamenteel verkeerd aan de huidige Amerikaanse politiek. En de gevestigde journalistiek. Ze verzaken hun plicht.

8 gedachten over “Verizon schandaal in VS wijst op werking controlestaat

 1. In gastbijdrage van de FAZ roepen Schulz (VZ EP) en Malmstrom (EC – ‘Binnenlandse Aangelegenheden’) gezamenlijk op tot strenger optreden tegen extremisme en terrorisme in Europa. Extremisme, -‘nationalisme’, wat daar ook onder wordt verstaan, Beppo Grille, AfD?- niet nader omschreven, is een rekbaar begrip. Op de oorzaken wordt niet ingegaan en gelardeerd met recente voorbeelden van extreem geweld.

  „Wie niet voor ons is, is tegen ons en voeg u naar de Europese idealen“, druipt er vanaf.

  “Zelfs de agenda’s van traditionele politieke partijen en regeringen worden door gebrek aan leiderschap steeds meer be-invloedt door extremistische bewegingen”, volgens Schulz en Malmström.

  „Es muss klar gesagt werden, dass fremdenfeindliche Gruppen und politische Bewegungen oftmals ein Nährboden für ideologisch motivierte Gewalt sind. Anlass zu großer Sorge gibt der derzeitige Führungsmangel in Europa, der dazu beiträgt, dass immer mehr extremistische Bewegungen die Agenda von traditionellen Parteien und Regierungen beeinflussen.“

  http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/martin-schulz-und-cecilia-malmstroem-die-eu-muss-gegen-extremismus-vorgehen-12211147.html

  Let op: de EU “MOET …….. optreden”.

  Like

 2. Schandalig wat hier al sinds Bush aan de gang is en door Obama (ondanks mooie woorden) niet is teruggedraaid. Beperkt zich overigens niet tot Amerika.

  Like

 3. @King Billy
  Verschrikkelijk dat simplisme van Europese leiders die constateren dat er geen Europese leiders zijn. Zonder in de spiegel te kijken. Het extremisme binnen de overheden baart me juist veel meer zorgen dan het extremisme in maatschappelijke bewegingen. Want overheden hebben het machtsmonopolie en bijna onbeperkte middelen. Schultz en Malstrom zouden blij moeten zijn met bewegingen als Occupy, Anonymous en nieuwe politieke partijen die nog enig tegenwicht bieden aan de staatsmacht. Want een macht die in zichzelf gelooft laat een tegengeluid toe.

  @Aad
  Nee, het beperkt zich niet tot de VS. Maar daar is het door de combinatie van financiele middelen, de aanwezigheid van internetbedrijven, militaire infrastructuur, wettelijke middelen (Patriot Act 2003/2005) en een verziekt politiek klimaat dat het toezicht uitkleedt wel het verst gevorderd. Laat Nederlandse politici in hemelsnaam lering trekken uit wat er nu in de VS gebeurt. Van de goede wil als het over burgerrechten gaat door de huidige VVD heb ik geen hoge pet op. En dan druk ik me voor het fatsoen mild uit.

  Like

 4. Pingback: Europa schrikt wakker uit American Dream van cyberspionage | George Knight

 5. Het duurt lang maar uiteindelijk komt de waarheid naar boven. Of anders gezegd: wordt de massa zich bewust van de waarheid, want er waren aanwijzingen en feiten genoeg.
  Jij draagt je steentje bij aan die bewustwording.

  Like

 6. Pingback: Terugblik op een jaar Edward Snowden: held of held? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.