George Knight

Debat tussen links en rechts

Turkije komt tot stilstand in protest. Regering treedt hard op

with 2 comments

Erdogan tast met zijn eigen partijpolitieke agenda de neutraliteit van de democratische instellingen aan. Hij had ooit als legitimatie voor zijn aanpak dat de instellingen niet neutraal waren, want kemalistisch. Daarom was er 10 jaar geleden reden voor zo’n opstelling. Noem het een politiek van positieve discriminatie om achtergestelde groepen erbij te trekken. Maar in die 10 jaar had-ie een gelijker speelveld kunnen realiseren. Erdogan drukt zijn islamitische agenda door. Dat falen om boven de partijen te staan voedt het protest. Nog versterkt door grootscheepse corruptie. Niks nieuws onder de Turkse zon. Cenk Uygur van The Young Turks legt uit dat een regeringsleider het protest dient aan te horen om er passend op te antwoorden. Met een toelichting over het beleid. Protest met geweld en overmacht neerslaan is in een democratie niet de oplossing.

Zoals politieke leiders die te lang blijven zitten is Erdogan verslaafd geraakt aan de macht. De Britse oud-ambassadeur en mensenrechtenactivist Craig Murray omschrijft dat zo: ‘Then of course Erdogan gradually got sucked in to power, to money, to NATO, to the corruption of his Black Sea mafia and to arrogance. It all went very wrong, as it always seems to. That is where we are now.‘ Murray relativeert de slechtheid van de regering en de goedheid van de demonstranten. Los van de ‘integere’ demonstranten grijpen allerlei belangengroepen de Turkse crisis aan om hun kansen te grijpen. Dat moeten we in gedachten houden. Maar Erdogan had de confrontatie die Turkije niks oplevert door een evenwichtig beleid kunnen voorkomen. Dat heeft-ie nagelaten.

skynews_876828

 

Foto: Onrust in Turkse steden houdt aan, voor derde dag op rij,  juni 2013.

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik vraag mij af of Erdogan dit had kunnen voorkomen. De situatie is uit de hand gelopen nadat deze gemaskerde mensen de tenten in de fik staken en de journalisten die er verslag van maakten de ziekenhuis hebben ingeslagen:
  http://webtv.hurriyet.com.tr/2/50032/0/1/kim-bunlar-taksim-deki-o-olayin-goruntuleri-ortaya-cikti.aspx

  De vraag is wie zijn die gemaskerde mensen en wie gaf hen en de politie eromheen de opdracht voor het gebruik van excessief geweld. Mijns inziens is dat allerereerst de gemeente Istanboel en daarna de minister van Binnenlandse zaken die het optreden van de politie de afgelopen dagen ook sterk heeft verdedigd.

  Like

  ReggieRoning@gmail.com

  2 juni 2013 at 12:49

 2. @Reggie
  Da’s de directe aanleiding. Natuurlijk zijn er provocateurs die zich in het protest mengen. En zoals ook Craig Murray stelt daar gebruik van willen maken. Maar de onrust komt niet uit de lucht vallen. Da’s door het beleid van de regeringspartij jarenlang ‘voorbereid’.

  Het lijkt me omjuist om te veronderstellen dat in een autoritair land als Turkije -of China, Rusland, Noord-Korea- lokale autoriteiten bij dit soort excessief geweld op eigen houtje kunnen opereren zonder afstemming met en directieven van de leiding van het land.

  Interessant is om ons af te vragen welke ruimte Turkije heeft om echt te democratiseren. En, zijn de protesten nou behulpzaam richting democratisering. Of leidden ze juist een verdere terugslag in richting politiestaat?

  Like

  George Knight

  2 juni 2013 at 13:36


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: