Museum Jan Cunen of Golfbad Oss. Is dat het debat?

De gemeente Oss wil korten op Museum Jan Cunen. De educatie zou gespaard blijven. Directeur Nicolette Bartelink heeft daar weinig vertrouwen in omdat alles met alles samenhangt. De reacties op de voorgenomen sluiting zijn groot. Ook het misnoegen van de politiek voor de cultuursector speelt mee. Kunstminnaars zijn het onderhand zat om in het verdomhoekje gezet te worden. Ze emanciperen in hun protest. Ten langen leste.

De directeur van Golfbad Oss Peter Jongsma noemde me gisteren in een tweet een ‘lafhartig’ mens omdat ik onherkenbaar maar wat riep vanaf een ‘blogje’. Dit als reactie op mijn oproep aan hem dat maatschappelijke instellingen zich door de politiek niet uit elkaar moeten laten spelen. Peter Jongsma had zich in een tweet afgevraagd of cultuur wel zo belangrijk en zoveel geld waard is als iedereen roept. Dat vond ik onverstandig, ongelukkig en oncollegiaal tegenover de cultuursector die zo onder druk staat. Nicolette Bartelink houdt het in bovengenoemd verslag positief zonder zich tot verdeel-en-heers te laten verleiden. Ook aan het redden van de eigen instelling zit immers een grens. Ik hoor alsnog graag de argumenten van Peter Jongsma.

GK

Foto: Schermafbeelding van tweets tussen Peter Jongsma, directeur Golfbad Oss en George Knight.

3 gedachten over “Museum Jan Cunen of Golfbad Oss. Is dat het debat?

  1. De huidige politieke ontwikkelingen richten zich tégen het behoud van historisch erfgoed en cultuur. Schade die door sluitingen van onder meer musea wordt aangericht is onherroepelijk en daarom verwerpelijk. Collecties en kennis zijn doorgaans vergaard door begunstigers (vaak burgers!) alsook professionals en dienen op alle mogelijke wijzen te worden beschermd. Het Museum Jan Cunen net zo goed als het Tropenmuseum in Amsterdam of de Waag in Deventer. Handen af van ons en míjn erfgoed

    Like

  2. Het is typisch Hollands (zeg bewust niet Nederlands in dit geval) om bij tijden van bezuiniging de cultuur buiten de deur te zetten. Het Rijk wil af van een groot aantal monumentale gebouwen die ze in bezit hebben, musea kunnen wel dicht en ook orkesten kunnen minder. Het nationaal historisch museum is zo goed als afgeblazen, geschiedenisonderwijs uitgekleed tot de hapklare Canon. De schuld ligt deels bij de opvoeding van de laatste 20 a 25 jaar. Door gebrekkig onderwijs zijn mensen opgegroeid met nauwelijks historisch besef en culturele bagage, op TV komt cultuur er al heel lang bekaaid vanaf. Voor veel bestuurders geldt: Alleen platte breed gedragen cultuur mag nog mits er voldoende volk op af komt. Nederland in de 21ste eeuw; land van Andre Rieux, de Toppers en pretparken, alles voor Henk en Ingrid, cultuur mag niet elitair zijn en de overheid geld kosten, het Rijksmuseum uitgezonderd, want immers aan Rembrandt en Vermeer is geld te verdienen, zo dom is men nog net niet!!!

    Like

  3. Pingback: Jan Cunen Museum moet sluiten. Ondanks breed protest | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.