Protesten in Turkije tegen Erdogan. VS veroordeelt optreden politie

Demonstraties in Istanbul en Ankara tegen het beleid van premier Erdogan krijgen steeds meer een eigen dynamiek. Ze begonnen als protest tegen de herinrichting van het Gezipark in Istanbul maar kregen gaandeweg een bredere focus. Demonstranten ageren tegen de conservatieve en islamistische agenda van de AK-partij. De regering slaat het protest hardhandig neer. Dat roept weer reacties op in nieuwe protesten tegen de regering. Opvallend is de verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over het harde optreden van de politie. Het merkt op dat stabiliteit, veiligheid en welvaart voor straks het beste gediend worden als de Turkse regering de vrijheden van meningsuiting, vergadering en vereniging nu waarborgt.

1370017635_g_0.storyimage

Foto: De politie vuurde traangas af tegen demonstranten die bijeenkwamen op het Taksim-plein. Op dit epicentrum van de demonstraties raakten tientallen mensen gewond. Dit heeft Turkije een zeldzame berisping van bondgenoot de VS opgeleverd.

50 gedachten over “Protesten in Turkije tegen Erdogan. VS veroordeelt optreden politie

 1. Ik denk dat het verstandig is dat de VS en Europa zich afzijdig houden in islamitische landen.
  Laat ze het zelf uitzoeken.
  Ook wapens geven aan de opstandelingen in Syrië is onverstandig het zal het bloedbad alleen vergroten. En Sadad is daar nog steeds de officiële regering. Dus het zou betekenen dat we terroristen met wapen steunen tegen een officiële overheid. Hoe gruwelijk die ook is

  Like

 2. @rikus
  Mee eens. Laat landen het zelf uitzoeken. Maar wat als overheden hun minderheden onderdrukken? Of zelfs een meerderheid. De demonstranten in Turkije zijn inwoners van Turkije die hun vrijheid van meningsuiting gebruiken.

  Dat premier Erdogan daar zo fel op reageert kan op van alles duiden. Voelt-ie zich nou juist sterk of zwak? Dat er in Turkije meer dan ergens anders zoveel journalisten in de cel zitten getuigt evenmin van veel respect door de staat voor de meningsuiting.

  Assad is het doelwit in Syrië. Hoe dan ook is de opstand uit de hand gelopen. De les lijkt dat opstandige krachten die met elkaar niet een zekere mate van consensus weten te vinden de levens van de inwoners onnodig in gevaar brengen. Assad is de kop van jut en de oppositie een continu rinkelende bel.

  Like

 3. Wat gisteren gebeurd is zal toch eerder onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester van Istanboel zijn gevallen dan die van Erdogan. (Als er in Amsterdam wat gebeurt kijken we toch ook niet Rutte daar op aan?) Er zijn meerdere dodelijke slachtoffers gevallen, maar in de Nl. pers wordt daar nauwelijks over gerept.

  Like

 4. @Joke
  Je vergelijking lijkt me ongelukkig. Nederland is Turkije niet. Burgemeester van Istanbul Kadir Topbaş is lid van de AK-partij van premier Erdogan. En de premier heeft zich uitdrukkelijk uitgelaten over de protesten.

  Voor de bewering dat er gisteren of vandaag meerdere doden waren heb ik geen bron gezien. Wel voor zwaargewonden Waar heb je dat vandaan, Joke?

  Hier een livestream uit Istanbul. interessant om te zien welke groepen aan het protest deelnemen:
  http://www.vgtv.no/#!/video/65035/live-direktebilder-fra-istanbul-live-video-from-istanbul

  Like

 5. @George: De burgemeester van Maastricht is van dezelfde partij als Opstelten en Teeven. Toch is het in de strijd om de coffeeshops wel duidelijk wie wat voor beleid voert. Wat gister in Istanboel gebeurde was onverwacht, dus dan vind ik het wat voorbarig om dat Erdogan in z’n schoenen te schuiven.

  Er wordt in de msm steeds gesproken over herinrichtingsplannen voor dat plein, maar waar de protesten om begonnen was het opofferen van het naastgelegen park t.g.v. een winkelcentrum. Een premier die zich hard maakt voor een winkelcentrum… als dat echt waar zou zijn dan heeft-ie ze niet op een rijtje.

  Mijn bron is deze: http://www.krapuul.nl/overig/nieuws/107946/hevige-rellen-turkije/ – en de herkomst van dat bericht is inderdaad onduidelijk. Een van mijn vrienden zit ’s zomers altijd in Turkije, ik zal hem zo even een mailtje sturen of hij wat meer weet te vertellen over de situatie.

  Like

 6. Ik volg de ontwikkelingen sinds gisteren en er zijn officieel nog geen doden gevallen. Er worden wel via social media valse berichten de wereld ingestuurd met als doel provoceren. Het lijkt er op dat er groeperingen zijn die van de situatie gebruik willen maken. De situatie zoals die nu is is inderdaad uit de hand gelopen door het harde optreden van de politie tegen een sit-down van een tiental mensen eerder deze week. Een fotograaf die gemaskerde mannen fotografeerde die tenten in de fik staken heeft er een gescheurde balzak aan over gehouden. Na die bewusten nacht is de bal gaan rollen. In de afgelopen twee dagen tijd is er net zoveel traangas gebruikt als normaal in een heel jaar. Ook Erdogan zag dit niet aankomen en gaf in zijn speech vanochtend aan dat excessief gebruik van geweld vanuit beide kanten aangepakt zal worden. Maar tot nu toe lijkt de groep opgehitst te worden door excessen tussen de politie en protesteerders. Ik hoop dat een terecht protest als deze niet gekaapt zal worden door groeperingen met hele andere bedoelingen. Ik vrees dat het wel die kant op gaat en vanacht zal denk ik een spannende zijn. Mijn hoop is dat beide kanten hun kalmte zullen bewaren.

  Like

 7. @Joke
  Het kan zijn dat wat gisteren in Istanbul gebeurde onverwachts was. Maar er zijn procedures en instructies voor om het onverwachte op te vangen. Het optreden van de politie past in een machtsstructuur. Ik zie daarom vooralsnog geen reden om in een autoritaire staat als de Turkse premier Erdogan niet direct verantwoordelijk te stellen voor de harde reactie.

  Wat ik ervan begrijp is dat het protest begon tegen de herinrichting van het Gezipark in de Taksimbuurt. Dus in de buurt van het gelijknamige plein dat als het centrum van de Turkse staat wordt beschouwd. En een grote symbolische betekenis heeft. Dat verklaart de hevige reacties van voor- en tegenstanders.

  @Reggie
  De bal aan het rollen? De politie met het machtsmonopolie en de meeste middelen treft denk ik een groter verwijt dan de demonstranten. Daar duidt ook de reactie van de Amerikaanse regering op.

  Probleem lijkt me dat autoritaire staten als de Turkse maar een register van conflictbeheersing hebben. Tja, dan verlies je de publicitaire wedstrijd van een tegenstander die dat uitdaagt. Maar ook bij provocatie moet de staat zich inhouden. Kortom, de demonstranten kijken mentaal naar het Westen en de regering naar het Oosten. Dat botst.

  Like

 8. @George,

  De bal is gaan rollen ja. Het begon met een tiental mensen en nu zijn het inmiddels duizenden. Niet alleen in Taksim-Istanbul maar ook in verschillende andere provincies zijn mensen gisteren nacht de straten op gegaan.

  Like

 9. @George,

  Ik weet niet hoe jij mij berichten leest maar ik sta hier aan de kant van de protesteerders en niet de overheid, Mijn ongerustheid zit bij het feit dat er groeperingen misbruik gaan en zullen maken van deze situatie om het uit de hand te laten lopen.

  Overigens 1 van mijn reacties heeft de status “wacht op moderatie”.
  Het laat zien dat de foto van de video die je hierboven geplaatst hebt, nep is.

  Like

 10. @Reggie: Ah, bedankt voor je info.

  @George: Het centrum van de Nl. staat is de Dam in Am*dam, maar toch heb ik jou laatst niet de naam van Rutte zien verbinden aan de arrestaties tijdens de koningskroning.

  Like

 11. @Reggie
  Dank voor de informatie over de foto. Goed onderzoek, Reggie. Ik zal me er nog in verdiepen. Het geeft maar weer aan hoe soms de media gemanipuleerd worden. Soms blijven reacties ‘hangen’. Ik kijk dat geregeld na, maar kan dat niet altijd in ‘real time’ oplossen.

  @Joke
  Omdat Nederland Turkije niet is. En omdat premier Erdogan zelf de tegenstellingen aanscherpt. Onder andere door zijn openbare toespraken. Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom iemand het -indirect- zou willen opnemen voor het autoritaire en restrictieve beleid van premier Erdogan.

  Like

 12. @George: “Omdat Nederland Turkije niet is.” Dat rechtvaardigt nog steeds niet dat we er vanuit zouden moeten gaan dat bij hun de premier overal achter zit. Zoals Reggie al zei is hij juist de-escalerend bezig. Jij ziet altijd overal Erdogans hand in, alsof er niet veel meer machten en krachten in het spel zijn.

  Like

 13. @Joke
  Er zijn sterke aanwijzingen dat Erdogan achter de polarisatie van de laatste tijd zit. Ik vermoed niet dat-ie er trots op is dat de politie niet adequaat heeft opgetreden. Daarom neemt-ie afstand als het uit de hand loopt. Falen kent weinig initiatiefnemers. Maar dat bewijst niks.

  Ik zeg niet dat Erdogan overal de hand in heeft. Ik ontken evenmin dat er andere krachten zijn die voordeel kunnen halen uit onrust en het doorbreken van de status quo. Maar ik vind het eerlijk gezegd naief om te denken dat in een autoritair land de premier niet gemoeid wordt in het hardhandig neerslaan van protesten in de twee belangrijkste steden.

  Zie ook de in mijn ogen provocatieve en militante houding van Erdogan die anderen provocatie verwijt:
  http://www.euronews.com/2013/06/01/turkey-pm-erdogan-issues-warning-to-republican-opposition/

  Like

 14. @George: Iemand als Cameron zou precies eender reageren. Bij mijn weten zijn de protesten van vandaag niet zo hardhandig onderdrukt als die van gisteren in Istanbul (en zelfs dat was gelukkig niet zo extreem als ik aanvankelijk dacht). Dit is gewoon een neoliberaal plan, en het maakt blijkbaar niet uit wat voor politieke kleur er op het pluche zit, want het is overal van hetzelfde laken een pak.

  Like

 15. @Joke
  Maar dat zegt toch niks? Dan zouden we kritiek hebben op Cameron. Of Obama. Of Putin. En lees mijn posting nogmaals over en zie dat ik indirect verwijs naar premie Erdogan.

  Het gaat erom dat de Turkse regering de gewone vrijheden niet respecteert. De aanleiding voor het protest is de herinrichting van een park, maar het ongenoegen zit dieper en is geleidelijk opgebouwd.

  @Reggie
  Dank. Om 18.08u had ik ook verwezen naar livestream. Dezelfde beelden. RT lijkt minder scherp.

  Like

 16. George, je zet nota bene ‘Erdogan’ in de titel van je blog (hoezo indirect?) en je schrijft dat de “Demonstranten ageren tegen de conservatieve en islamistische agenda van de AK-partij”. Bij Cameron of Obama zou je toch ook niet telkens hun geloof of andere eigenaardigheden erbij vermelden? Zoiets heet een rode haring.
  ‘Herinrichting’ is nogal een eufemisme: het hele park gaat eraan. Het laatste beetje groen in de publieke ruimte valt ten prooi aan de privatisering.

  Like

 17. @Joke
  Zowel de titel als het noemen van het perspectief van de demonstranten geven aan wat het doel van het protest is. Indirect dus. Over premier Cameron blog ik nauwelijks, maar ik kan me voorstellen dat ik de omschrijving ‘conservatief’ zou gebruiken. En president Obama karakteriseer ik herhaaldelijk als iemand die geen democraat is en de burgerrechten veel te fors inperkt.

  Ik begrijp je opstelling niet. Die erop lijkt dat je premier Erdogan in bescherming neemt tegen kritiek. Waarom? Onder zijn beleid worden niet-islam minderheden gediscrimineerd. Het is Erdogan die er zelf steeds weer voor kiest om het over de islam te hebben.

  Nog onlangs over de lesbische pleegouders en een pleegzoon van Turkse herkomst. Dan zegt Erdogan dat homosexualiteit conflicteert met de islamitische cultuur. Mij verbaast die vergelijking. Niet omdat-ie homosexualiteit veroordeelt -dat valt te verwachten- maar omdat-ie het relateert aan de islamitische cultuur. Hoezo islam? Is Turkije niet een seculiere staat? Erdogan had daarom als-ie werkelijk wilde optreden als premier van alle Turken moeten zeggen dat homosexualiteit niet past bij het seculiere Turkse karakter. Of iets in die aard.

  Verschil is dus dat Cameron, Obama of Rutte in ieder geval proberen om namens alle inwoners en alle culturen van hun land te praten. Hoe gemeend dat verder ook is. De eenzijdige focus van Erdogan zijn ze voorbij. Kortom, Erdogan roept het protest en de associatie met de islam zelf op. Heel actief zelfs.

  Like

 18. Turkije wordt idd. geacht een islamitische cultuur te hebben, maar dat was onder het kemalisme ook al zo. Net zoals Nederland geacht wordt een joods-christelijke cultuur te hebben. Allebei even kleingeestig en irritant. Maar denk je nu echt dat een andere gevestigde politieke partij dit project niet gesteund zou hebben? Die hele Arabische Lente lijkt ook vooral een protest tegen neoliberale tendenzen te zijn – vandaar ook dat conservatieven c.q. confessionelen populariteit genieten. Maar het maakt allemaal geen zak uit, want iedere nieuwe regering moet door het IMF goedgekeurd worden.

  Like

 19. Hoezo dom? Ik sla ik echt van achterover!; Nee joh het is niet zo het is zus!!!

  @Joke
  Ja hoor we zijn de spruitjes niet ontwassen, Conservatief, neoliberaal! in een zin! Mijn beste mevrouw u praat totale onzin, U heeft in feite niet eens een begin van dat waarover u meent te kunnen babbelen.
  Het IMF, Ik durf er een gok op te zetten dat u ergens de bel hebt gehoord maar de klepel bent u echt waar volkomen kwijt.

  http://drimble.nl/nieuws/imf/index_p2.html

  Like

 20. Samenvattend is het redelijk denkende volk in Turkije nu op de been, Deze mensen willen geen islamitische staat waar Erdogan op afstevent.
  Mijn angst is dat de opstand gekaapt zal worden door de bekende groepen, lees meejankers en islamisten. Meejankers is het spul dat religie altij en overal en in elke vorm heeft gesteund, Waarom, omdat dat profijtelijk was. Wie zijn zij?

  Zucht: mensen die het profijtelijk perfect uitkomt omdat zij er beter van worden: lees de elite.
  Jezus had daar een heel amusante over.
  Ach, zijn dood was net zo voorspelbaar als die van Fortuyn….

  Like

 21. Beste toetssteen, u strooit altijd met kwalificaties, maar argumenten ho maar. En dat met zo’n nickname! En dan ook nog drimble als lektuur aanbevelen, al is dat wel weer humor.

  Overal waar het hommeles is, daar is het IMF om je van de wal in de sloot te helpen. De tegenprestatie is altijd dat de basisvoorzieningen geprivatiseerd moeten worden, of dat anderszins multinationals vrij spel krijgen. Van Latijns-Amerika mag dat als bekend verondersteld worden, maar daar is hun rol nu uitgespeeld – en meteen gaat het een stuk beter. En nu dan Griekenland uiteraard – je hoeft maar te zien wat daar gebeurt. Egypte heeft allang toegehapt, vandaar dat de onlusten weer opgelaaid zijn. Tunesië zit zonder regering? Geeft niet hoor, het IMF laat weten dat hun uitgestoken hand er nog steeds is. 3 x raden waar die regeringscrisis om draaide. Mali één grote chaos? De aasgieren van het IMF staan al in de startblokken. (Turkije heeft zijn schuld aan het IMF toevallig een week of wat geleden afbetaald. Zij zijn nu donorland geworden.)
  En daarom is het ook niet raar dat in die landen mensen op orthodox-islamitische partijen gaan stemmen. De islam belijdt immers met de mond dat ze tegen geldwoeker is.

  Like

 22. @Joke
  Je mist mijn punt van kritiek dat premier Erdogan zich niet pluriform opstelt. Formeel niet en in de praktijk niet. Daartegen richt zich het protest dat vanuit de politiek wordt gevoed. De directe aanleiding is wat je een neoliberaal project noemt. Wat weer andere organisaties zoals Occupy aantrekt.

  Dat burgers op conservatief-islamitische partijen stemmen mogen ze zelf weten. Zoals in Nederland burgers op conservatief-christelijke partijen kunnen stemmen. In een open samenleving moet dat kunnen.

  Een regeringsleider mag met zijn eigen partijpolitieke agenda niet de neutraliteit van de democratische instellingen aantasten. Zoals Erdogan doet. Hij voerde als impliciete legitimatie daarvoor aan dat de instellingen niet neutraal waren, want kemalistisch. In het begin had-ie waarschijnlijk voldoende reden voor zo’n opstelling. Maar een gelijk speelveld had-ie al lang kunnen realiseren. De tendens in Turkijke is niet dat-ie dat nastreeft. Dat falen voedt het protest het meest.

  De Britse oud-ambassadeur en mensenrechtenactivist Craig Murray relativeert de slechtheid van de regering en de goedheid van de demonstranten. Maar: ‘Then of course Erdogan gradually got sucked in to power, to money, to NATO, to the corruption of his Black Sea mafia and to arrogance. It all went very wrong, as it always seems to. That is where we are now.
  http://www.craigmurray.org.uk/archives/2013/06/talking-turkey/

  @Toetssteen
  Ja, da’s altijd het gevaar, dat de opstand wordt gekaapt. Zoals in Egypte de Moslimbroeders deden die de jongeren de kastanjes uit het vuur lieten halen en er met de buit vandoor gingen.

  Like

 23. Pingback: Turkije komt tot stilstand in protest. Regering treedt hard op | George Knight

 24. ‘ een neoliberaal project ‘, kunt u de term neoliberaal eens uitleggen Knight?

  Like

 25. @Toetssteen
  Nee. Er staat: ‘De directe aanleiding is wat je een neoliberaal project noemt.’ Het lijkt me duidelijk dat ik verwijs naar een term waarover ik kritisch ben.

  Like

 26. @toetssteen: Zo te zien heeft u internet, dus dan kunt u dat heel eenvoudig zelf googlen. (Ik heb het trouwens al een aantal keren aangeduid (zoals bv. ‘privatisering van de publieke ruimte’), maar dat levert bij u blijkbaar geen samenhangend plaatje op.)

  Like

 27. @Joke Mizée
  Wat u omschrijft als zijn neoliberaal beleid, dat wordt al járen toegepast in Singapore, maar dan wel in het echt en niet dat halfzachte door de overheid geleide gedoe dat de prijs alleen maar opdrijft.
  In feite kent Nederland een zuiver socialistische geïnitieerd beleid. Vandaar al die subsidies waar mee gefraudeerd wordt. Immers waar gefraudeerd kàn worden, wordt gefraudeerd. Nederland kent helemaal geen vrije markt, was het maar waar! In dat geval waren de zorgkosten niet dwars door het plafond gegaan.

  Like

 28. @George Knigt
  Er zit een commentaar van mij (21:53) in de wacht. Niet dat dat erg is, maar slaat de waakhond aan als er meer dan 1 link wordt geplaatst? Indien ja, dan zal ik daar rekening mee houden.

  Like

 29. @toetssteen: Daar gaan we weer: niemand heeft hier beweerd dat ‘de vrije markt’ het probleem is. Neoliberalisme heeft wel met vrije markt te maken, maar in een extreme, parasitaire variant. Singapore heeft, als een van de weinige landen ter wereld, geen schulden en kan dus ook niet tot bepaalde handelsdeals gedwongen worden. Zijn de basisvoorzieningen daar in handen van speculanten en/of multinationals? Vast niet. We hadden laatst al geconstateerd dat de overheid daar gebouwen beheert tbv kunst en cultuur.

  Turkije heeft óók geen schulden, het behoort net als wij tot de winnaars van het monopoliespel. (Dat zal ook wel de verklaring zijn van Erdogans electorale succes, dat-ie het land economisch uit het slop getrokken heeft.) En nu demonstreren er mensen tegen de uitverkoop van dit stukje publieke ruimte. Hebben zij dat recht volgens u, of is dit niet ‘des vrije marktdenkens’?

  “Nederland kent helemaal geen vrije markt, was het maar waar! In dat geval waren de zorgkosten niet dwars door het plafond gegaan.”
  En uw onderbouwing daarvoor is…..?

  Like

 30. @Toetssteen: 21.53
  Ik heb geen invloed op het ‘in de wacht’ staan van artikelen. Ik vermoed dat het een ingebouwde technische drempel is die met verwijzingen te maken heeft.

  Like

 31. @Joke Mizée
  U heeft overduidelijk niet eens gelezen wat ik waar dan ook maar schreef.
  Nogmaals, in Singapore kent men de vrije markt, zeer lage belasting, voor de lagere inkomens en het hoogste van rond de 20%, maar dan moet u wel héél erg veel verdienen.
  Voor de gezondheidszorg al ook de oudedagsvoorziening gaat op uw eigen rekening, het blijft dus uw eigendom en als u eerder doodgaat, blijft het dus in de erfenis. Verzekeren voor bepaalde zaken staat u volkomen vrij, maar niet verzekerd, jammer dan. Kortom, neem uw eigen verantwoordelijkheid.

  Speculanten in de vrije markt? Huh? moet u eens proberen! Dan wordt u immer keihard afgerekend. De markt controleert namelijk. Immers het kost hen geld.

  Maar opnieuw, u schijnt het principe werkelijk niet te begrijpen.

  Turkije is een luchtbel. Degene die Turkije uit het moeras heeft getrokken was Atatürk. De bel die in Turkije is opgeblazen is net zo groot als in Griekenland en wel door dezelfde mannetjes van Goldman Sachs.

  * Aangaande de nep vrije markt in Nederland die niet bestaat. Hoe denkt u nu mevrouw dat het mogelijk is dat hier de kosten door het plafond schieten terwijl u zich voor minder dan de helft in Singapore kan laten helpen? Tandartsen idem trouwens. Verbaast u zich er dan werkelijk niet over dat u overal die ex politici ziet in die takken van sport. Toeval? Vast! Net zoveel toeval als dat fiasco als de Fyra:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/03/teruglezen-nrc-reconstructie-van-het-debacle-rond-de-fyra/

  In een vrije markt draait degene die het fiasco zorgt op voor de financiële perikelen. Zal ze leren om te laag te bieden.

  By the way, kunst wordt in Singapore particulier aanbesteed.

  Like

 32. @George Knight
  Maakt niet uit. Op sommige blogs is meer dan 1 link zetten genoeg om een moderatie in werking te stellen.

  Enfin het ging me om het live verslag van Van der Galiën.

  Like

 33. Nogmaals: niemand heeft hier iets tegen een (werkelijk) vrije markt. We hadden het ook niet over de vrije markt, daar begint u plotseling over – we hadden het over neoliberale praktijken.

  Like

 34. @Joke 22:04

  Dit is gewoon een neoliberaal plan, en het maakt blijkbaar niet uit wat voor politieke kleur er op het pluche zit, want het is overal van hetzelfde laken een pak.

  Ik zou erover zijn begonnen?? Sorry, u was het.

  Like

 35. Ik zei ‘neoliberaal’ ja, en dus niet ‘vrije markt’. Is het nou echt zo moeilijk? Ik herhaal: niemand heeft hier iets tegen een (werkelijk) vrije markt.

  Like

 36. Nog zo’n mooie:

  “Die hele Arabische Lente lijkt ook vooral een protest tegen neoliberale tendenzen te zijn – vandaar ook dat conservatieven c.q. confessionelen populariteit genieten.”

  Nou! Vandaar dat de mensen die demonstreren er zo westers uitzien!
  Is het in uw hoofd opgekomen dat de Turk die zijn zakken vol heeft van religie en de bedilzucht tegen de bedilzucht protesteert?
  Het gaat juist tegen de religieuze conservatieven. De moderne Turk wil niet terug naar een kalifaat.

  Like

 37. @Joke Mizée
  Legt u me dan maar uit hoe u uw commentaar om 15:01 aub uit. U schrijft:

  ‘Ik heb het trouwens al een aantal keren aangeduid (zoals bv. ‘privatisering van de publieke ruimte’)’

  En dan heeft u het niet over privatisering/ vrije markt?? Voor hoe suf houdt u me eigenlijk?

  Like

 38. @toetssteen:

  N.a.v. 00:33: De feiten zijn echter dat Erdogans partij al 3x als grootste uit de stembus kwam, met elke keer meer stemmen dan de vorige. En dat in vrijwel alle landen die een zgn. Arabische Lente hebben beleefd, vervolgens moslimpartijen democratisch aan de macht zijn gekomen. Waarom deden die kiezers dat dan? Kennelijk verwachtten ze een andere politieke koers. Maar het is uiteraard allemaal 1 pot nat (en da’s ook weer zo’n kenmerk van neoliberalisme: er is nog maar 1 kompas, en dat zijn de ratings).

  N.a.v. 00:42: Zegt het begrip publieke ruimte u ook maar iets? Zoiets privatiseer je toch niet! Net zoals dat de plannen om het Europese drinkwater te privatiseren op grote verontwaardiging stuitte. Maar denkt u nou echt dat speculatie en monopolisering niet meer voor zouden komen als overheden er nou maar hun handen vanaf zouden trekken?

  Like

 39. @Joke Mizée
  Wat meent u nou dat er gebeurt in een land waar een groep zich in feite uitrangeert door te werken, te ontwikkelen en maar gemiddeld nog niet aan de 2 nazaten komt. Daarnaast is er ook een groep die een deel heeft in dit alles,platteland en de strategisch door Erdogan gepositioneerde buitenplaatsen naast de stad voor het stemvee.
  Weet u mevrouw u zou een konijnenplaag nog goedpraten omdat ze zo goed zijn voor het land zonder te vermelden dat deze schattige diertjes een ramp zijn.

  De Arabische lente. Ach ja, de waterwerken van Khadaffi waren niets ten opzichte van de achteruitgang nadien.
  Natuurlijk was Khadaffi een griezel, maar hij was wel een van de weinigen die de Rothschild bank afwees. En raad is wat er pal na zijn dood binnentrok. Juist ja.

  Kijk, ik ben het wel met u eens dat de bankiers een smerige rol in het geheel spelen, maar u moet dat niet mengen met andere zaken.

  Aangaande het privatiseren van het drinkwater: zolang het niet betekent monopoliseren is er niets mis mee.

  Like

 40. @Joke Mizée o1:10
  Hoe lang denkt u nou dat een samenleving kan bestaan die gestoeld is op mooie luchtfietserij? Dat werkt toch niet mevrouw.
  De mens is een competitief dier. Maar blijkbaar bent u van mening dat dat dier wel vaart op Marx of anders wel Mohammed. (na de verlichting is het christendom redelijk pootje gelicht). Maar hoe kunt u nu iets positiefs verwachten bij achteruitboeren?

  Like

 41. “Natuurlijk was Khadaffi een griezel, maar hij was wel een van de weinigen die de Rothschild bank afwees. En raad is wat er pal na zijn dood binnentrok. Juist ja.”
  Kijk, daar zijn we het dan ineens weer gloeiend eens. En natuurlijk is ook Erdogan een eng mannetje die al te lang aan de macht is – maar dat is secundair, daar gaat het niet in de eerste plaats om.

  Ik vind dat de overheid de taak heeft een gelijk speelveld te bevorderen. Als dat niet gebeurt zullen grote bedrijven de kleintjes opslokken en alle inspraak platwalsen. Helemaal in de situatie zoals we nu hebben, waarin sommige bedrijven veel machtiger zijn dan de staten waarin zij opereren.

  Like

 42. @Joke Mizée
  Het spel van de vrije markt is een gelijk speelveld Ik zou waarachtig wensen dat het er was, want dan zouden zo veel kleine zeer innovatieve bedrijven die staatsmoloch (want dat is het) kunnen overrulen.
  De automatisering bij de overheid is een drama, beter woord is er niet voor. Zoiets zal iemand in het bedrijfsleven niet overkomen. (Helaas zit men ook daar weer regelmatig aan de commu dictaten van Brussel vast).
  Dat moet niet. Er zijn ongelooflijk veel goede software bedrijven, maar men moet uitbesteden naar bedrijven met zoveel in portefeuille. Dat is bizar!
  Ik bedoel: stel nu dat u een werkster zoekt (ik zou het ook interieurverzorgster kunnen noemen, maar het komt op hetzelfde neer) dan kijkt u toch ook naar de praktische resultaten. U neemt per slot ook geen Fyra aan als u zoekt naar degelijkheid.

  Kortom Joke, de overheid zou eens op moeten houden partner te zijn in die zogenaamde markt. De enige taak van de overheid zoals u terecht opmerkt, is te zorgen voor gelijk speelveld. Lees de externe controle.
  Maar dat is nou net de taak die ze keer op keer verzaken.
  Het waarom hoeft u niet ver te zoeken: ze maken deel uit van de markt.

  Like

 43. @Toetssteen en Joke
  Wat dit onderwerp met de actuele situatie in Turkije te maken heeft ontgaat me. Ik wil best soepel zijn en proberen een verband te vinden. Maar ik vind het niet. Voor de toekomst zal ik deze stokpaardjes die zich ver van een onderwerp verwijderen dan ook wegjorissen. Reden is dat het moeilijk te volgen is voor anderen.

  Like

 44. @George: Nou, er is wel een verband. Ik heb bv. op 3 juni aan toetssteen gevraagd:
  “En nu demonstreren er mensen tegen de uitverkoop van dit stukje publieke ruimte. Hebben zij dat recht volgens u, of is dit niet ‘des vrije marktdenkens’?”
  Er kwam toen geen antwoord, maar zo te zien is er voor gewone burgers geen plaats ingeruimd in die gedachtenkronkel.

  Like

 45. The Turkish economy is a bubble that could burst at any time and that know Erdogan. Economic growth in Turkey consists mainly thanks to game of Erdogan. He is now trying out the responsibility for his irresponsible behavior on the evil outside world. The danger where Erdogan is talking about does have a very Turkish face and runs across the squares in Istanbul.
  His own people!
  Now we all know that Erdogan is a life-threatening dictator and should go away as soon as possible. Before it is too late. Erdogan is the new dictator in the Middle East. Far removed from the integration in the European Union. If you see that woman next to him found guilty of fanatical headscarf you know enough.

  Erdogan is a dangerous man to becoming, that the separation of Church and State in Turkey would end. He is a fanatical Muslim, who will throw back to Turkey to earlier poor times. Top generals are trimmed, journalists and other intellectuals are in prison etc. etc. Who is going there to that aggressive country on holiday? I no longer.
  In addition, now that he’s so called. the outdoor country blames the disorder in his country, he is similar to Gadaffi c.s., who always called if they felt attacked. Europe beware of Erdogan!
  The danger is something where a fundamental Islamic freedom and self-determination by abhors.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.