Kan Piratenpartij uitdaging aan op twee kompassen te varen?

f073dcebae41474293aaf97bf012f0f6-576x0

Hoe moet de politieke partij van de toekomst eruit zien? Hier een terugkerende vraag op zoek naar de graal. Want onderzoekers en critici delen de observatie dat de rol van de partijpolitiek in z’n tegendeel is verkeerd. Welke bouwstenen zijn nodig? Wat is de stok achter de deur die de burgers in handen kunnen nemen om de huidige partijpolitieke organisaties die zowel de macht verdelen als de regels van het spel bepalen tot nieuwe vormen van representatie te dwingen zodat die burgers beter betrokken worden in de machtsdeling?

Ik blijf somber dat bewustwording over verandering op korte termijn mogelijk is. Politieke partijen hebben er geen belang bij om de macht te delen. Gevestigde media zitten gevangen in het paradigma van partijpolitiek. Ze komen er niet aan toe om daarbuiten te denken. Zo wordt politiek nooit meer dan verdeling van bestaande macht. Restauratie door cosmetische ingrepen is het hoogst haalbare. Zo komt bewustwording nooit op gang en wordt de ene traditionele partij op z’n best vervangen door de andere. Dat brengt machtsdeling en nieuwe democratie niet dichterbij. Maar somberen helpt evenmin. Een samenleving die om de 10 jaar van karakter wijzigt dwingt vanzelf veranderingen af. Door daarop vooruit te lopen kunnen we de ontwikkelingen helpen.

In de sfeer van de piratenpartijen bestaat het idee dat e-democratie de oplossing biedt. Dus de inspraak vanaf de basis met de techniek van het internet. In een interview met het Italiaanse l’Espresso is Julian Assange sceptisch over de technische mogelijkheden. Die visie komt overeen met het standpunt van Juan Carlos De Martin dat e-democratie slechts de helft van de oplossing is. Bemiddeling door gedelegeerden en politiek handwerk blijft nodig. Over de beweging van Beppe Grillo zegt Assange dat het zo kan functioneren vanwege het leiderschap van Beppe Grillo. Het overleg binnen de Berlijnse Piratenpartie ziet Assange als een ramp.

Dat meningsverschil over de mate van centralisatie scheidt de geesten binnen de Nederlandse Piratenpartij. Mogelijk is het debat over de opbouw van de organisatie er een verklaring voor dat een partij die alles mee lijkt te hebben toch niet doorbreekt. Dat met kernpunten, inlevingsvermogen en gerichtheid van de achterban die bijna ideaal aansluiten bij de wereld van vandaag. De uitdaging voor partijen van morgen is om zich niet op te laten nemen in het traditionele bedrijf van de politieke partijen, maar toch professioneel te opereren als een politieke partij. De fusion tussen oud en nieuw, tussen leiderschap en stuurloosheid, tussen deskundigen en leken is de oplossing voor nieuwe partijen die niet in oude valkuilen willen wegzakken. Met als complicatie dat ze op twee kompassen moeten varen. Het ene om een plaats te vinden tussen de andere politieke partijen, en het andere om de politiek als bedrijf naar een politiek bestel te voeren waar de burger stevig meepraat.

Foto: Op de brug van een oorlogsschip speurend naar U-boten, Tweede Wereldoorlog.

Advertentie

10 gedachten over “Kan Piratenpartij uitdaging aan op twee kompassen te varen?

 1. Waar te beginnen na jouw inleiding George!?

  Je zegt somber te zijn over bewustwording en verandering op korte termijn.

  De belangrijkste bouwsteen hiervoor op korte termijn 😉 is misschien, om de juiste vragen te stellen om iets meer duidelijkheid te krijgen waar vandaag de maatschappelijke prioriteiten liggen en wat ons ervan verhindert om deze prioriteiten in de praktijk te brengen.

  Wat verstaan we vandaag onder “algemeen belang”?

  Wat zou een definitie van het algemeen belang kunnen zijn waar een agrariër, arts, politicus, ondernemer, blogger, criticaster, werknemer, gepensioneerde, student politicus, julian assange, bakker, jurist, journalist, werkeloze, onderwijzer etc. etc. zich in kunnen vinden?

  Een mogelijke conclusie na beabtwoording van deze twee vragen is dat we vandaag maar wat aan rommelen? Zonder kader, zonder basis met duizenden wetten, regels en procedures die met Mozes van de berg zijn gekomen maar geen inhoud hebben omdat we niet de voorwaarden hebben gecreëerd om de geest van de wet in de mens, in het individu in de samenleving “tot leven te wekken”.

  Misschien dienen we het onderscheid te leren maken tussen “technische” en “inhoudelijke” “oplossinghen”?
  E-democratie kan een fantastisch hulpmiddel zijn maar ze is slechts “technisch” het zegt als het puntje bij paalte komt niets over de inhoud. Wanneer meer duidelijk wordt wat we inhoudelijk onder “algemeen belang” verstaan zal e-democratie een inhoudelijker hulpmiddel kunnen worden. Als idee op zich is het zo dood als een pier. 😉

  Voor centralisatie als thema geldt het zelfde ………

  Wanneer een politieke piraat in zichzelf ervaart waar hij “gelijk” is aan iedere andere (wereld)burger zal er potentiëel wat mogelijk worden. Zolang we daar geen inhoudelijk antwoord op weten te geven zullen we opvallende gelijkenis vertonen met andere politieke partijen en in de categorie parasiterende praatjesmakers blijven hangen.

  Like

 2. @Peter
  Verschil is dat de Piratenpartij een hogere ambitie heeft dan andere politieke partijen. Het wil ook het bestel veranderen. Zeg, zoals D66 vroeger. Dat er gelijkenissen met andere partijen zijn wordt niet ontkend. Als die veranderingen pas plaats zouden kunnen vinden als alle vragen zijn beantwoord, dan wordt het lang dobberen.

  De kernpunten van het programma zijn echter duidelijk genoeg omschreven evenals de richting om het bestel te veranderen om te blijven koersen. Vraag is echter of de twee zijn te combineren. Niet in het minst vanwege de bescheiden ter beschikking staande middelen.

  Like

 3. @ George,

  Wanneer je/we het kompas innerlijk niet min of meer op één lijn krijgen dan is dat onvermijdelijk. (D66 voel ik me als partij idiologisch het meest mee verbonden en kan sympathie opbrengen voor de Piratenpartij als een initiatief om een nieuwe impuls tot stand te brengen!!!!)

  Het individu moet/dient ergens weer in zichzelf te ervaren dat hij/zij onderdeel uitmaakt van het geheel en daar in bij wijze van spreke gelijk is aan ieder ander (theoretisch het communistische element). En dat hij/zij daar zijn eigen invulling aan dient te geven (het klasiek-liberale element). De synthese tussen deze twee is politiek theoretisch de belangrijkste prioriteit voor politieke partijen.

  Vandaag is dit binnen de gegeven maatschappelijke context onmogelijk door dat we “verdelen” om te kunnen blijven “heersen”.

  Er is geen wederkerigheid vanda

  Like

 4. @ George,

  Wanneer je/we het kompas innerlijk niet min of meer op één lijn krijgen dan is dat onvermijdelijk. (D66 voel ik me als partij idiologisch het meest mee verbonden en kan sympathie opbrengen voor de Piratenpartij als een initiatief om een nieuwe impuls tot stand te brengen!!!!)

  Het individu moet/dient ergens weer in zichzelf te ervaren dat hij/zij onderdeel uitmaakt van het geheel en daar in bij wijze van spreke gelijk is aan ieder ander (theoretisch het communistische element). En dat hij/zij daar zijn eigen invulling aan dient te geven (het klasiek-liberale element). De synthese tussen deze twee is politiek theoretisch de belangrijkste prioriteit voor politieke partijen.

  Vandaag is dit binnen de gegeven maatschappelijke context onmogelijk door dat we “verdelen” om te kunnen blijven “heersen”.

  Er is vandaag geen wederkerigheid tussen “politiek” en “burgers”. We hebben het “kat en muisspel” tussen deze twee verinstitutionaliseert, waarbij niet altijd duidelijk is wie de kat en wie de muis is, wat het nog onduidelijker en ondoorzichtiger maakt.

  We hebben een kloof gecreëerd tussen “politiek” en “burgersé welke ook is waar te nemen in onszelf. Je illustreert het juist met de “twee kompassen” wat onze “schizofrenie” naar boven haalt.

  Hen dit ooit proberen duidelijk te maken in “Machine tegen de Mens” (en dus ook mens tegen de machine):

  http://plein66.nl/thoughts/11403

  Om het te kunnen lezen dien je op de PDF link boven de foto te klikken.

  Like

 5. @Peter
  Ik heb respect voor de denkbeelden, het gedachtengoed en het vrijdenken van D66. Ik heb er zelfs jarenlang met overgave op gestemd. Maar D66 als politieke partij vind ik minder geslaagd. De basisbeweging is stram geworden.

  De Piratenpartij is gegrond in een andere tijd, heeft andere verwachtingen en een ander wereldbeeld en richt zich met andere (technische) middelen op andere doelgroepen. Hoewel er een overlap is, zoals studenten. Het probeert binnen de eigen organisatie in praktijk te brengen wat het voor de ‘grote’ politiek ook voor ogen heeft. In dat samenvallen van vorm en inhoud is naar mijn idee de Piratenpartij uniek in het Nederlandse politieke bestel.

  Like

 6. Mee eens George!!! Ben alleen nu al wat sceptischer dan jij ten aanzien van piratenpartij. Wat niet wil zeggen dat de piratenpartij niet voor een doorbraak/doorgang gaat zorgen. Ik kan het alleen maar hopen!!!

  D66 is een intelectuele “elite” partij met hoge idealen zonder wortels. De meest Franse partij van Nederland!

  Voel me zelf zeer Frans!!! 😉 🙂

  Like

 7. Pingback: Kan Piratenpartij uitdaging aan op twee kompass...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.