Opstelten onzorgvuldig in praatje over veiligheid. Hij ziet gezamenlijke inspanning politie en beveiligingsbranche

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie stelt dat de nationale staat de veiligheid niet in haar eentje kan realiseren. Daar is een gezamenlijk inspanning met het bedrijfsleven voor nodig. En ook de burger. Opstelten verwijst niet naar afzonderlijke inspanningen van overheid, bedrijfsleven en burger met een gezamenlijk doel -het garanderen van een veilige samenleving- maar naar een gezamenlijke inspanning. Ivo Opstelten vindt dat publieke taken uitbesteed kunnen worden aan het bedrijfsleven, hij vindt dat een goede zaak: ‘Publieke taken zitten niet vastgeklonken aan publieke uitvoering‘. Hij vindt dat de samenwerking tussen beveiligingsbranche en politie nog ‘kan en moet groeien‘. Opstelten zet in op doelmatigheid en rendement van de veiligheid. Door de kwaliteiten, bevoegdheden en kennis van beveilingsbranche en politie naast elkaar te zetten suggereert de minister dat een en ander uitwisselbaar is. Hij stelt daarbij niet de kwaliteit van de beveiliger als voorwaarde, maar het vertrouwen van de burger in de beveiliger. Een norm die ruimte laat om af te wijken van de norm.

Wat voor commentaar verdient dit praatje van Opstelten? Onder beperking kan samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Doel van de overheid is om de burger te dienen. De overheid moet via kabinet en parlement daarover verantwoording afleggen aan de burger. Doel van het bedrijfsleven is afwijkend: winst, het eigen voortbestaan en behoud van maatschappelijke acceptatie. Bedenkelijk is daarom dat Opstelten spreekt over een gezamenlijke inspanning van staat en bedrijfsleven. Die kan er per definitie niet zijn. Bevoegdheden en verantwoordelijkheden van bedrijfsleven en overheid lopen daarvoor teveel uiteen. Ze dienen juist gescheiden te blijven omdat de burger wel het kabinet, maar niet het bedrijfsleven ter verantwoording kan roepen. Het zou correcter zijn als Opstelten sprak over afzonderlijke inspanningen van politie, beveiligingsbranche en burger met een gezamenlijk doel: een veilige samenleving. Veiligheid begint bij bestuurlijke zorgvuldigheid.

VPB_Opstelten

Foto: Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie spreekt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Veiligheidsbranche, 16 januari 2013.

Advertentie

10 gedachten over “Opstelten onzorgvuldig in praatje over veiligheid. Hij ziet gezamenlijke inspanning politie en beveiligingsbranche

 1. Die ontwikkeling is al een tijdje aan de gang, ook wat de privatisering van gevangenissen betreft. Detentiecentra voor de opsluiting van zgn. illegalen zijn al in private handen, dat was een soort testcase. De misstanden aldaar komen pas de laatste tijd mondjesmaat naar buiten. In verkennende rapporten over de zo vurig gewenste pps-constructie gaat het ook nooit over het vraagstuk van het geweldsmonopolie van de overheid of zo, er wordt enkel geconstateerd dat alle betrokken partijen er inmiddels wel ‘voor voelen’ (wat eigenlijk niet veel meer betekent dan dat ze geen tegenstand (meer) bieden) – en ‘dat is dan dat’, kennelijk.

  Like

 2. Ivo Opstelten is een authentieke NAR, een ordinair loopjongetje voor de elite en het bedrijfsleven, deze man is een schande voor het liberalisme. Beshermd trouwens grote misdaad-organisaties, en Ivo hierbij roep ik ook iedereen op om zijn geld VAN DE BANK te halen, wat een waardeloze liberaal.

  Like

 3. @George Knight
  Tikkeltje de weg kwijt? Als Opstelten een libertariër is dan ben ik een pinguïn.
  Als men zeg liberaal bedoelt men heden ten dagen iets dat tien mijl linkser is dan Obama.

  Geld van de bank halen? Wat wilde u ermee gaan doen? In de matras stoppen? En wat nou als er overmorgen nieuwe biljetten van de pers rollen en de oude ongeldig zijn?
  Ach, u kunt er briketten van persen.

  Like

 4. @King Billy
  Bedankt. Interessant.

  @Toestssteen
  Niemand had het over libertariër, wel liberaal. Het Amerikaanse ‘liberal’ is weer wat anders: progressief. Da’s inderdaad 10 keer vooruitstrevender dan het fletse regenboog-links van president Obama.

  Bijvoorbeeld op een Australische bank zetten. Maar dat geeft praktische problemen. De bestemming is natuurlijk ook afhankelijk van de totale som.

  Like

 5. Pingback: Big Brother Awards. Stem op grootste privacyschender | George Knight

 6. Pingback: Opstelten wint Award als grootste privacyschender van Nederland | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.