Petitie tegen wettelijke inperking openbaarheid Denemarken. Waarschuwing voor Nederland?
Of het nou komt door de sociale media die signaleren, uitzoeken en aan de orde stellen of door overheden die steeds verkrampter omgaan met de openbaarheid is niet eens de hoofdzaak. Neem nou Denemarken, zo’n land dat in de goede lijstjes altijd bovenaan staat. Met Zweden, Noorwegen, Canada, Nieuw-Zeeland en Nederland. Da’s de liberale democratie waarop vele inwoners van minder democratische landen jaloers zouden zijn. Laat staan die van gemankeerde staten waar een mensenleven niets waard is. Soms staat echter een oud beeld van hoe een land ooit was voor hoe het nu is. Onomstotelijk is dat in Zweden dat met een afgewogen publicitair ontwikkelingsbeleid goede sier maakt, maar eveneens een grote wapenfabrikant is die schimmige deals afsluit. Denemarken is ook zo’n land dat in een spagaat zit tussen schijn en wezen.
‘Something is rotten in the state of Denmark‘, legde Shakespeare ooit een karakter in Hamlet in de mond. Voldoende om er een petitie van Avaaz aan te wijden. Het gaat om het wetsvoorstel over een ‘Freedom of Information Act‘ (‘Offentlighedsloven’) dat de openbaarheid van bestuur en de persvrijheid bedreigt. Als de wet aangenomen is heeft de regering tegenover burgers, media en parlementsleden geen wettelijke verplichting meer om openheid van zaken te geven. De petitionisten zien het als de dood van de Deense democratie. Deense journalisten maken zich zorgen en roepen op tot actie. Zie hier voor een commentaar en doorverwijzingen. Laten we dit als een waarschuwing en les beschouwen voor wat Nederland kan overkomen.
Met dank aan King Billy.
Foto: Schermafbeelding van petitie ‘Save Denmarks Democracy‘ op Avaaz.org.
Written by George Knight
29 mei 2013 bij 18:25
Geplaatst in Maatschappij, Media, Politiek, Recht
Tagged with avaaz.org, Canada, Democratie, Denemarken, Journalistiek, Liberale democratie, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Offentlighedsloven, Openbaarheid, Parlement, Petitie, Publieke debat, Rechtsstaat, Shakespeare, Sociale media, Transparantie, Wapenhandel, Wet Openbaarheid Bestuur, Zweden
3 Reacties
Subscribe to comments with RSS.
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
Openbaarheid van bestuur en de persvrijheid zouden heel goed hand in hand kunnen gaan. Maar helaas
rikus
29 mei 2013 at 21:05
Slecht voorbeeld, doet volgen. Niet verbazend, dat de Europese Commissie dit tot dusverre negeert. Blauwdrukken en proeftuintjes zijn populair in Brussel en ondertussen schaven aan een Richtlijn voor de journalistiek.
De term EUSSR tot nu toe nimmer mee vereenzelvigd, maar het noment nadert.
King Billy
29 mei 2013 at 23:08
Komkom, niet zo’n koudwatervrees voor het Vierde Rijk!
Something rotten? De rot zit aan de wortel
toetssteen
30 mei 2013 at 01:32