Journalistiek VS onder vuur moet samenwerking en ambitie tonen

opc

Een terugkerende vraag op dit blog is hoe journalisten van de gevestigde media denken. Waarvoor springen ze in de bres? Zijn ze behoudend in hun denken en kunnen ze buiten hun eigen kring denken? Wat is hun politieke filosofie? Deze vragen zijn niet los te zien van veranderingen in de media. Het internet doet gedrukte media sluiten en nieuwe verdienmodellen ervoor worden ontwikkeld. Professionele blogs zijn in opmars, maar richten zich niet meer op een breed publiek. Dat wordt gefragmenteerd. Broadcasting wordt narrowcasting.

Journalisten mogen aan hun eigen hachje denken. Een journalist hoeft niet vanwege een mening de eigen baan in gevaar te brengen. Vaak kiezen ze midlife eieren voor hun geld en stappen over naar bedrijfsleven of de overheid. De overstap van de controle op de macht naar de controle van de media kleedt de journalistiek nog verder uit. Maar wacht even … de journalistiek wordt toch beschouwd als een venster op de democratie en zijn het niet de journalisten zelf die dat beeld in stand houden? Koesteren, zelfs. Kan de journalistiek die pretentie nog waarmaken of is het een oud beeld waarmee de media alleen uit marketingoogpunt leuren?

Juist op die overgang van een gesloten naar een open beroepsgroep kondigde zich de affaire WikiLeaks aan. Die vooral in de VS en het Verenigd Koninkrijk tot debatten leidde. Vanaf de zomer van 2010 werd Julian Assange in het geheim tegengewerkt door de Amerikaanse regering die alles in het werk stelde om hem publicitair onschadelijk te maken. Via inzet van media. Da’s half gelukt. WikiLeaks werd economisch -en illegaal- tegengewerkt door de regering-Obama en moest temporiseren, maar bleef doorgaan met onthullingen. De harde aanpak van klokkenluiders bezorgde president Obama een slechte naam bij mensenrechtenactivisten en in progressieve kring. Alleen niet in de gevestigde media. Tot afgelopen maand.

Kevin Gosztola zet op firedoglake.com de feiten op een rij. Hij pleit ervoor dat journalisten in samenwerking zelfverzekerd hun recht nemen en stoppen zich te gedragen als slachtoffer van een restrictieve overheid. In progressieve kring werd de recente opwinding over het registreren van de AP-journalisten en de beschuldiging door het ministerie van Justitie van Fox News journalist James Rosen als opportunistisch gezien. Pas toen collega nieuws- en onderzoeksjounalisten werden aangepakt, kwamen ze in het geweer. Wat is dan nog de ‘democratische meerwaarde’ van de journalistiek als de meerderheid van journalisten pas reageert als het persoonlijk wordt? Toen Assange in 2010 zonder aanklacht op een Red Notice-lijst van Interpol werd gezet en door Amerikaanse politici en opinieleiders naar de andere wereld werd gewenst zwegen ze.

Gosztola verwijst naar een commentaar uit december 2010 van Nancy Youssef over de prestigieuze ‘The freedom of the press committee of the Overseas Press Club of America‘ dat Assange not one of us verklaarde. Hierboven afgebeeld. Journalisten van ‘The Freedom of The Press Committee‘ spraken zich dus uit tegen een organisatie die in z’n eentje voor meer onthullingen zorgde dan alle journalisten van de wereld bij elkaar. Het commentaar verdraait ook nog eens feiten zoals het idee dat WikiLeaks documenten niet redigeerde en geheimen onthulde. Ook nu nog beschamend om te lezen omdat het doet uitkomen dat journalisten onder het mom van ‘persvrijheid’ de persvrijheid geweld aandoen en toetreders buiten de deur houden. Zo denken journalisten. Als reactie lanceerden progressieve kringen eind 2012 de Freedom of The Press Foundation.

Foto: Schermafbeelding van commentaar van 9 december 2010 door Jeremy Main, Larry Martz and Kevin McDermott van The freedom of the press committee of the Overseas Press Club of America over WikiLeaks.

2 gedachten over “Journalistiek VS onder vuur moet samenwerking en ambitie tonen

 1. Ik heb juist de indruk dat bij ons de controle van de media steeds groter wordt. Er blijft weinig meer verborgen. Ook onze overheid probeert op alle manieren om dit aan banden te leggen. Maar er lekt steeds meer uit. Vaak ook uit een bepaalde hoek geregisseerd

  Like

 2. @rikus
  We weten niet wat er verborgen blijft. De voormalige Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld had het in dat verband over de ‘unknown unknowns‘. Ofwel, ‘er zijn dingen waarvan we niet weten dat we ze niet weten’.

  Lekken via de media is vaak een eentweetje tussen voorlichting en journalistiek, dus tussen overheid en media. Alleen dat komt naar buiten waarvan de overheid wil dat het naar buiten komt. Met een bepaald doel.

  Je zegt zelf al dat het vaak uit een bepaalde hoek geregisseerd is. Dit soort lekken toont naar mijn idee eerder de afhankelijkheid van de media, dan de zelfstandigheid ervan aan. Echte onderzoeksjournalistiek die boven water haalt wat verborgen was en moest blijven komt in Nederland steeds minder voor.

  Het is te duur geworden om het uit te voeren. Maar was dat maar de enige verklaring. Ik heb het sterke idee dat met name de Nederlandse gedrukte media zich onderhorig aan de macht van bedrijfsleven, banken en overheid opstellen.

  Ze volgen de agenda en de logica die de media door deze partijen opgelegd wordt. En verslaan zo een schijnwereld van personen, cijfertjes en feitjes die haaks is komen te staan op de werkelijkheid. Da’s de grote afleiding waarvoor deze media verantwoordelijk zijn. Dat klinkt maatschappijkritisch, nietwaar?

  En als er dan een organisatie als WikiLeaks of klokkenluiders langskomen, dan worden deze niet gesteund omdat ze de journalistiek hard met de neus op het eigen falen drukt. Dus de journalistiek doet niet alleen niet zelf verslag, maar is ook nog eens zo afgunstig om anderen die dat wel doen de volle eer te gunnen.

  Je ziet het, ik heb weinig goede woorden over voor de journalistiek die fabrieksmatig lijstjes, rubrieken en agenda’s invult en niet meer achter de werkelijkheid weet te kijken. Zeker niet als het onbekende onbekenden betreft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.