‘We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks’. Wat is het belang?

Alex Gibney kwam afgelopen week met een documentaire die zo afwijkt van de feiten dat de vraag rijst wie er achter steekt. Geen vraag voor complotdenkers. Bij Zero Dark Thirty bleek de CIA invloed op het eindresultaat te hebben. WikiLeaks heeft niet meegewerkt aan de documentaire, maar geeft commentaar bij het script. Het leest als een ‘Who is Who’. Het commentaar laat weinig heel van de onderbouwing van de documentaire die niets onthult. De kracht van film is de suggestie, het aangeven van verbanden en het onuitgesprokene laten spreken. Alex Gibney heeft een slecht geïnformeerde kijker nodig om hem daarin te kunnen volgen.

Blogster Alexa O’Brien die het proces Bradley Manning op de voet volgt, geeft in een analytische recensie aan in welk krachtenveld Gibney opereert. Samenwerking tussen het leger en de amusementsindustrie is in de VS groot. Die wordt nog hechter bij de ontwikkeling van huidige surveillance-systemen. Amusement is media en informatie. Amerikaanse omroepen profiteren van hun schaalgrootte: ‘Volgens de economen Deidre McClosky en Arjo Klamer zijn overreding (‘persuasion‘), reclame, advisering en consultancy goed voor 25 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product. In feite zijn de Amerikaanse media en amusementssector de enige Amerikaanse sectoren die een overschot op de handelsbalans hebben met bijna elke natie in de wereld.’

O’Brien geeft WikiLeaks de context die Gibney mist. Of dat door z’n gebrek aan intellectuele scherpte of moed komt. WikiLeaks is beslissend voor de Amerikaanse regering omdat het een strijd is over de informatie op internet. Daarom is Assange gecriminaliseerd via Zweden en Interpol en werd een verzegelde aanklacht door een geheime grand jury tegen hem opgesteld. Ze zegt: ‘De vervolging van Manning en het federale/militaire criminele onderzoek van WikiLeaks zijn onderdeel van de grotere strijd door de overheid om de controle ‘over‘ informatie in het digitale tijdperk. Het is een strijd die deels gevoerd wordt tegen wat Mike Rogers, voorzitter van het House Permanent Select Committee on Intelligence, de ‘cultuur van openbaring’ van internet noemt.’

Kortom, wie de documentaire ‘We Steal Secrets‘ van Alex Gibney wil gaan zien wacht de taak om de vele fouten en onwaarheden te signaleren. Maar de film krijgt meerwaarde als de kijker zich voorstelt wat het economisch belang is van Gibney, wie zijn partners zijn en hoe de Amerikaanse amusementsindustrie en het leger samenwerken. Over WikiLeaks zegt de film niks nieuws, maar over iemand als Alex Gibney des te meer.

wwiip64

Foto: Affiche ‘Stop Him, And the Job’s Done‘ uit de Tweede Wereldoorlog (1941-1945).

2 gedachten over “‘We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks’. Wat is het belang?

 1. WikiLeaks heeft vooral de overheid in de VS op de korrel genomen en dat valt natuurlijk niet lekker. Maar het heeft ook op internet het een en ander veroorzaakt. Het is ook opvallend dat bij ons in Nederland opeens zo veel fraude gevallen in de openbaarheid komen. De jacht is door WikiLeaks geopend op groot wild. Niks mis mee

  Like

 2. @rikus
  Het beeld bestaat dat WikiLeaks het vooral op de Amerikaanse overheid gemunt heeft. Dat klopt niet. Zeker niet als men kijkt naar de periode 2007-2010 toen WikiLeaks door onthullingen over van alles en nog wat breed geaccepteerd werd als een journalistiek medium.

  Vanaf 2010 kwam de Amerikaanse overheid in actie met een tegenoffensief. Precies om de reden die ik hierboven citeer: de controle ‘over’ de informatie op internet. Da’s blijkbaar voor de Amerikaanse overheid vanwege politieke, publicitaire, economische en militaire redenen te belangrijk om vrij te laten.

  Door de onthullingen van WikiLeaks zijn ministers, ambassadeurs, hoge ambtenaren en journalisten moeten aftreden. Het is niet ongemerkt gebleven. Inderdaad: groot wild. Dat heeft een felle tegenreactie opgeroepen met claims die in de gevestigde media zonder zinnige onderbouwing werden ‘geplaatst’. Voor de duidelijkheid: WikiLeaks heeft onthuld, maar altijd afgewogen. Het doel was het aan de orde stellen van onrecht, van illegale acties.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.