Obama’s regering zet zichzelf te kijk door beschuldiging journalist

rosen1-1

Het beeld van de regering-Obama brokkelt per dag verder af. Nu is er weer het schandaal van Fox’ journalist James Rosen waarover The Washington Post bericht. Waar bij het recente AP-schandaal de journalisten zelf niet werden gecriminaliseerd, gebeurt dat nu wel. President Obama begeeft zich met de vervolging van journalisten op een terrein waar voorgangers als Nixon of Bush jr. voor terugschrokken. Onder president Obama worden klokkenluiders, journalisten en hacktivisten meer vervolgd dan onder welke regering ook. Zelfs als de rechtsgrond ontbreekt. Obama is hard op weg om te solliciteren naar afzetting, impeachment.

Het Rosen-schandaal gaat erover dat het ministerie van Justitie in 2009 een onderzoek startte naar Rosen die contact had met de genaturaliseerde Zuid-Koreaan en adviseur voor Buitenlandse Zaken Stephen Kim. Een specialist die geclassificeerde informatie over het Noord-Koreaanse atoomprogramma kon duiden en dat voor Rosen deed. Zonder daarmee de wet te overtreden. Uit de documenten blijkt dat niet alleen Kim focus van onderzoek was, maar ook Rosen. Zijn telefoon werd door de FBI afgetapt en zijn e-mails gelezen. Om daar toestemming voor te krijgen beweerde Justitie dat ook Rosen een ernstig misdrijf had begaan. Hij zou een co-conspirator, samenzweerder zijn. Journalisten en hun bronnen worden afgeluisterd door de overheid. De persvrijheid staat onder druk. Dit besef heeft een afschrikwekkend effect op andere journalisten. Chilling.

Bijkomend effect van de schandalen is dat het de kwestie Assange in een ander daglicht zet. Feitelijk had Julian Assange dezelfde rol tegenover Bradley Manning als James Rosen tegenover Stephen Kim. Glenn Greenwald legt in zijn Guardian-column uit dat onderzoeksjournalisten altijd actief bezig zijn om informatie te bemachtigen. Polsen, bevragen en aanmoedigen van een bron hoort bij het vak. En evenals het publiceren van geclassificeerde documenten is dat in de VS niet strafbaar. Het besef neemt daarom toe dat dit precies zo voor Assange geldt en dat-ie geen aparte categorie vormt. Afgelopen jaren dachten Amerikaanse media dat wat Assange overkwam aan hun voorbij zou gaan. Nu beseffen ze dat dat niet zo is en zich te weer moeten stellen tegenover de regering-Obama die de wetten aan haar laars lapt. En de persvrijheid om zeep helpt.

Foto: James Rosen.

Advertentie

7 gedachten over “Obama’s regering zet zichzelf te kijk door beschuldiging journalist

 1. Dat impeachment zal wel meevallen. De republikeinen weten dat ze er waarschijnlijk genadeloos voor worden gestraft. Aan iedere president zit immers een luchtje. Weet je nog hoe bizar GWB reageerde op
  9/11?.

  Like

 2. @reine
  De recente ontwikkelingen hebben zeker te maken met partijpolitiek. Maar interessant is dat het meer dan dat is geworden. Dat maakt het publicitair explosief. Impeachment is denk ik (nog) niet aan de orde. Maar feit dat het genoemd wordt is een slechte zaak voor president Obama. En nogmaals, het gaat verder dan de roep om afzetting van president Clinton en de Lewisky affaire. Dat werd nooit meer dan partijpolitiek. En vergeet niet dat de regering-Obama restrictiever is dan alle voorgaande presidenten.

  Like

 3. Commentaar Fox News: ‘We are outraged to learn today that James Rosen was named a criminal co-conspirator for simply doing his job as a reporter. In fact, it is downright chilling. We will unequivocally defend his right to operate as a member of what up until now has always been a free press.’
  https://pressfreedomfoundation.org/blog/2013/05/conspiracy-commit-journalism-justice-depts-dangerous-new-argument-threatens-basic (Trevor Timm).

  Like

 4. Opiniestukken zijn niet positief over Obama. Een Australisch en Duits voorbeeld:

  Is the Obama administration the greatest threat to press freedom since the 19th century?
  It’s becoming increasingly hard to dispute this.

  http://www.crikey.com.au/2013/05/21/reporters-as-co-conspirators-in-obamas-war-on-journalism/

  Mit Drohnen und Spitzeln: Das Weiße Haus führt gegen seine Gegner einen geheimen Krieg. Dabei geraten auch Journalisten ins Fadenkreuz. Sie werden als „Mitverschwörer“ verfolgt.
  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/medien/spitzel-skandal-in-amerika-obamas-angriff-auf-die-pressefreiheit-12190126.html

  Like

 5. Pingback: Amerikaanse journalisten moeten Assange ondubbelzinnig steunen | George Knight

 6. Pingback: Peter King wil journalisten vervolgen wegens openbaarmaking geheime informatie | George Knight

 7. Pingback: Abby Martin verklaart Russia Today voor Russia Today. En Liz Wahl | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.