Frankrijk koopt Amerikaanse drones. Luchtvaartindustrie in beweging

2436573

In Nederland probeert een tsunami van oud-politici die lobbyen voor de defensie-industrie de JSF, de F-35 van Lockheed Martin te slijten. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian verklaart in een gesprek voor Europe 1 de behoefte aan drones. Hij schetst twee opties. De Franse Harfang van EADS moderniseren of inkopen bij de twee landen die hoogwaardige drones fabriceren: de VS en Israël. Drones die volgens Le Drian geschikt zijn om een terrorist ‘discreet’ op de korrel te nemen, ‘essentieel voor militaire operaties’. Hij bevestigt de laatste optie, de aankoop van Amerikaanse drones. Mogelijk met ‘verfransing’ van het project.

Dat biedt voor de toekomst geen oplossing. De minister hint erop dat het de wens van Frankrijk, Duitsland en Engeland is om een eigen drones-industrie op te zetten. Of zegt-ie dat vanwege zijn onderhandelingspositie met de Amerikanen? Complicatie is de reflex van Fransen om niet onder de koepel van het Amerikaanse veiligheidsapparaat te willen functioneren. Vraag is of globalisering een Europese ‘Alleingang‘ nog wel toelaat.

Ogenschijnlijk biedt Finmeccanica voor Frankrijk een uitweg. In naam Italiaans, feitelijk Amerikaans. Antonio Mazzeo schetst de achtergronden. Nu al ontrolt zich het scenario van een luchtvaartindustrie die voor het publiek Europees toont, maar een bijwagen van Lockheed Martin is. Zo maakt aan de ontvangende kant de aanschaf van F-35 of drones weinig uit. Het geld komt toch bij de Amerikaanse luchtvaartindustrie terecht. Mazzeo zegt over de overname van de Italiaanse defensieindustrie door de Amerikanen: ‘Het is opnieuw een bewijs van het globaliseringsproces van wat men kan definiëren als een militair-financieel-industrieel complex.’ Het wachten is op Nederlandse oud-politici afkomstig van VVD en CDA die gaan pleiten voor de aanschaf van een vloot aan drones. Met verwijzing naar de Europese defensie-industrie. Dat we het begrijpen.

Harfang_41-2

Foto 1: De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian kondigt aankoop Amerikaanse drones aan. 19 mei 2013.

Foto 2: Franse drone Harfang in actie.

7 gedachten over “Frankrijk koopt Amerikaanse drones. Luchtvaartindustrie in beweging

 1. Hmmm, het door Duitsland in Amerika bestelde ‘Eurohawk’ droneprojekt (Northrop) is zeer recent afbesteld. Niet uitgesteld, voor de goede orde. Voornaamsre reden: geen Europees luchtwaardigheidscertificaat. Wel zo handig voor testvluchten….. Daarnaast, zoals de JSF, technische problemen. E.e.a. in ruil voor afbestellen van nieuwe ‘Eurofighters, zo’n 120 stuks….
  Franse drones voldoen niet aan de Duitse specificatie eisen. Lockheed Martin was tijdens het oorspronkelijke bidproces al afgevallen.
  €250 miljoen down the drain. Feiten al bekend in 2004, maar door Duitse ambtenaren verzwegen. Een hot item in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen en nagenoeg tegelijkertijd deelstaatverkiezingen in Beieren en Hessen (Frankfurt!).

  Moet nog veel water door de wijn worden gemengd voordat, de Duitsers in dit zgn. ‘Europese’ projekt willen participeren.

  Like

 2. @King Billy en Blewbird
  Bedankt voor de informatie over ‘Euro Hawk’ en Duitsland. Dus over drones van Northtrop die niet mogen vliegen in Duitsland vanwege besturingsproblemen. Het schandaal versterkt de positie van Lockheed Martin, zo lijkt het.

  Like

 3. http://www.presseurop.eu/nl/content/news-brief/3791541-europese-drone-industrie-krijgt-harde-klap

  Commentator van ARD schat in dat het duitse debacle de regering de kop kan kosten. Het enige Europese alternatief op korte termijn is EADS met aangepaste Airbus i.s.m Israel. Uitgerekend de vliegtuigbouwer waarmee Duitsland in zee ging i.s.m. Northrop volgens onderstaand artikel.

  ‘Kolos im Blindflug’ kopt de FAZ, die de zaak afgelopen week naar buiten bracht in een ander artikel, waarop de Duitse Minister van Defensie razendsnel reageerde.

  Overigens, niet alleen de Eurohawk is een kolos in blinde vlucht. De hele EU.

  http://www.faz.net/aktuell/drohne-euro-hawk-koloss-im-blindflug-12187500-l2.html

  Like

 4. GB, Duitsland, Spanje Italie vliegen met de Euroifhter Typhoon van EADS (15% Franse Staat, moet verkocht worden vanwege bezuinigingen, Daimler 30%, wordt verkocht, Duitse Staat geen aandelen), eerste operationeel rond 2006 of zo en beconcurreren Dassault met de Rafale.

  In de burgerluchtvaart werkt Duitsland samen met Frankrijk in EADS (Airbus, o.a. gebouwd in Hamburg). En had Duitsland een contract voor drones met EADS, dat op haar beurt ook weer met Israel aan de Heron drone sleutelt.

  Duitsland wilde in ruil voor 120 bestelde Typhoons drones bij EADS dat dus de mist inging. Dus biedt EADS Airbus A310 drones aan, terwijl Dassault drone problemen met Lockheed (JSF) heeft. en NATO-lidstaten met de JSF.

  Kortom, de gebruikelijke haat/liefde verhouding en staat Europa inderdaad met lege handen. Honderden miljarden belastinggeld worden verspild. Dat speelt nu op de achtergrond in de Bondsdag, die 250 miljoen voor Duitse drones is slechts een schijntje. Kan vlak voor de verkiezingen Merkel’s voortijdig aftreden beteken Indien de Duitse Min. van Defensie niet met een oplossing en goede verklaring komt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.