Justitie VS luistert journalisten AP af: schandelijk en gevaarlijk

Zonder wettelijke basis heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) stiekem telefoongegevens geregistreerd van verslaggevers en redacteuren van persbureau Associated Press (AP). Volgens AP gaat het om meer dan 20 aparte lijnen, waaronder de persoonlijke en zakelijke nummers van verschillende journalisten, de uitgaande lijnen op het hoofdkantoor van de AP in New York, evenals de telefoons van de kantoren in Washington en Hartford. Ook de lijn van het persagentschap van de AP in het Huis van Afgevaardigden is in de gaten gehouden. AP noemt het een massale en ongekende inmenging in de nieuwsgaring.

De reacties zijn vernietigend voor het DoJ. Mensenrechtenorganisatie ACLU praat over intimidatie van de pers en ziet er machtsmisbruik in door het DoJ. Digitale burgerrechtenorganisatie EFF kenmerkt het als ‘een verschrikkelijke klap tegen de persvrijheid en het vermogen van journalisten om het nieuws te onderzoeken en te verslaan’. Het ziet er ook een wake-up call in voor Congresleden en rechters. New York Times noemt in een opiniestuk de acties van het DoJ ‘schandelijk’ en Washington Post noemt het schokkend en verontrustend.

Dit komt op andere schandalen. Zoals de extra focus van belastingdienst IRS op leden van de Tea Party en andere conservatieven. Of de inzet van drones. Of het hardhandig optreden tegen klokkenluiders als Bradley ManningJulian AssangeJeremy Hammond of John Kiriakou. Of Guantanamo Bay. Of de nasleep van de aanval op het consulaat in Benghazi. Onder Obama worden democratische instituties gepolitiseerd die onafhankelijk zouden moeten werken. Dat past een rechtsstaat niet. De controlestaat die onder Obama wordt opgebouwd baart burgerrechtenactivisten zorgen. Het afluisterschandaal van AP is daar maar een toevallig voorbeeld van.

In een opiniestuk voor Politico kijken Alexander Burns en John Harris naar de gevolgen voor president Obama. Zelfs hun welwillende bril kleurt kritisch. Obama is de verhalenverteller die met een krachtig verhaal mensen aan zijn kant wist te krijgen. De bevolking vrat het. Maar nu klinkt een steeds geloofwaardiger tegenverhaal dat de middengroepen overtuigt. Mogelijk kan Obama niet direct gekoppeld worden aan de schandalen, maar zijn denkbeelden lijken tot aan het uitvoerend niveau doorgesijpeld te zijn. Het verschil tussen zijn goede bedoelingen en de uitvoering wordt steeds groter, en pijnlijker. Het tekent op z’n minst het gebrek aan grip dat de president op de uitvoering heeft. Dat noemen niet alleen conservatieven gevaarlijk, maar ook progressieve activisten. Goede bedoelingen van Barack Obama zijn een gevaar voor de rechtsstaat geworden.

ae51barack-obama-191

Foto: President Barack Obama: ‘Any Political Capital That Obama Had Is Now Gone’.

9 gedachten over “Justitie VS luistert journalisten AP af: schandelijk en gevaarlijk

 1. En dan komt er straks een nieuwe verhalen verteller waar iedereen vervolgens achteraan gaat lopen en begint het hele riedel weer opnieuw.

  Like

 2. Denk je dat ze hier de media niet afluisteren? Laat je niks wijsmaken. Zelfs de advocatuur is niet veilig

  Like

 3. @Reggie
  Ja, daarom zijn politici slecht te geloven. En te vertrouwen. Maar Obama maakt het wel erg bont, juist door het verschil tussen wat-ie zegt en doet.

  @Rikus
  Klopt. Het duo Teeven en Opstelten doet in intentie weinig onder voor de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder. Alleen in middelen komen ze tekort. Godzijdank.

  Like

 4. http://www.go2war2.nl/artikel/2610/Einsatzgruppen.htm?page=10

  Ik ben hier nu in bezig, maar na alles wat ik al wist is het echt the survival of the Sovjet. De oude stijl beviel niet, nieuwe doopnaam EU.
  Maar vermits u weet waar u en ik ooit hebben kunnen stemmen voor een gnoom als een van Rompuy. Democratie???? Die is toch al sinds dat Lubbers tekende overboord gegooid.
  Jaja, Balkenende zette zijn signatuur onder het verraad van Lissabon, maar het was Lubbers die tezamen met zijn vriendjes tekende voor een utopie dat idem zo krankzinnig was als het innige gelijkheidsdenken van Marx.

  Like

 5. Pingback: Harde landing van Obama is nederlaag van eenzijdige media | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.