Opnieuw: Arto Imago veilt 475 werken van Kunstuitleen Tilburg

Papegaai

Kunstuitleen Arto Imago met vestigingen in Uden en Tilburg veilt weer ‘modern’ werk. Deze keer gaan bij het Notarishuis Arnhem 475 objecten onder de hamer. Schilderijen, aquarellen en heel veel grafiek. Er kan online geboden worden. Kijkdagen in Tilburg (naast Textielmuseum) op 19 en 20 mei en in Arnhem op 25 en 26 mei.

In de informatie van het Notarishuis wordt deze keer niet de herkomst vermeld, maar uit de informatie van Arto Imago valt af te leiden dat het om werk van de Kunstuitleen Tilburg gaat. Deze voormalige gemeentelijke collectie werd in 2010 als bezuinigingsmaatregel door de gemeente Tilburg afgestoten en overgenomen door Arto Imago. De cultuurwethouder Marjo Frenk zei over deze voortzetting: ‘Met deze overeenkomst zorgen we ervoor dat de gemeentelijke kunstcollectie behouden en toegankelijk blijft voor de kunstliefhebbers van de stad’. De overeenkomst heeft een looptijd van 5 jaar, zodat de Tilburgse raad binnenkort een evaluatie wacht.

In maart 2012 veilden de eigenaren van Arto Imago Catherine Megens en Cessy Paardekooper 537 werken van de Kunstuitleen Tilburg, in mei 2012 zo’n 150 werken en in oktober 2012 407 werken. Zodat nu ruim 1500 werken van de Kunstuitleen Tilburg op de markt zijn gebracht. Het valt moeilijk in te zien hoe door verkoop de gemeentelijke kunstcollectie behouden en toegankelijk kan blijven als de opschoning zo fors uitpakt.

In hoeverre zo’n veiling marktverstorend werkt voor kunstenaars die via een galerie of op eigen initiatief hun werk op de markt brengen is de vraag. Trendbeheer sprak in oktober 2012 over de Dolle Dwaze Dagen bij Notarishuis Arnhem onder verwijzing naar de voorwaarden: ‘De circa 400 werken zullen voor slechts 10% van de verkoopprijs worden ingezet!‘. De Tilburgse kunstenaar Marc Mulders reageerde afwijzend op de veiling door te spreken over ‘de verderfelijke wereld van Arto Imago’. Hij had werk verkocht aan de Kunstuitleen Tilburg om de Tilburgers ervan te laten genieten, niet om het door de gemeente te laten veilen, zo voegde hij toe. Kunstenaar en moderator van Trendbeheer Jeroen Bosch merkte op: ‘Nu alles op de schroothoop ligt krijgt waarde een andere kleur – maar welke precies.’ Dat wordt steeds duidelijker: de kleur van geld.

Foto: Schermafbeelding van Marc Mulders, papegaaitulpen, olieverf op doek. Startprijs 150 euro. Uit de Collectie van de Kunstuitleen Tilburg dat ‘beheerd’ wordt door Arto Imago en dit werk veilt bij Notarishuis Arnhem. (In oktober 2012 was er sprake van dat ook een doek met de titel ‘Papegaaitulpen’ van Marc Mulders werd geveild; voor 4000, mogelijk een typefout).

Advertentie

5 gedachten over “Opnieuw: Arto Imago veilt 475 werken van Kunstuitleen Tilburg

 1. …die 4000 E. was helaas geen ‘typefout’ ; 4000 E. slim geincasserd door die ‘Arto Imago’… Shame on hen, en de gemeente Tilburg.

  Marc

  Like

 2. …of wel een typefout’ ? Net zoals het schilderij ‘Nek op doek’ geveild volgens ‘Arto Imago’ voor ik dacht ± 10.000 E. Wat is waar en niet waar bij deze koehandel?

  Like

 3. @Marc
  Ik ben benieuwd of je -of je galerie- die werken die geveild worden door Arto Imago onder schappelijke voorwaarden had verkocht. Vergelijkbaar met de manier waarop musea soms een koop met korting gegund wordt. Martijn Sanders wees er bij de BAT-collectie op dat het vervolgens ongepast was om de onder die bijzondere voorwaarden verkochte werken op de veiling te brengen. Hij noemde het cultuurbarbarisme. De vraag is wie in dit geval de grootste cultuurbarbaar is: de gemeente Tilburg of Arto Imago?
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/03/26/santralistanbul-museum-veilt-volledige-collectie-hoe-kan-dat/

  Trouwens, hoe kan het dat je werk ‘papegaaitulpen’ zowel in 2012 als in 2013 op een veiling bij het Notarishuis Arnhem verschijnt? Help me uit de brand. Is het een ander werk (variant) of wordt het werk nu voor de tweede keer ingebracht? Als dat laatste zo is, waarom zou dat dan zijn?

  Like

 4. Beste George,
  ik heb het indertijd met 40 % korting verkocht aan de kunstuitleen, louter en alleen om zo ook mogelijk te maken voor de niet zo kap. krachtige tilburger iets van mij te zien een tijdje in de huiskamer. (tegen de zin in van mijn toenmalige A’damse galerie, want die verkocht alles liever aan ‘echte’ verzamelaars…ahum) Grootste cultuurbarbaar in deze is dus de gemeente Tilburg. Mijn dee om de Tilburger zo kans te geven om…is ingewisseld voor geld-hebzucht…Arto Imago is verder ordinaire’ huisjesmelker’ in de kunsten. Deze Pap. tulpen is andere ja in een serie.
  Pijnlijk allemaal. En onnodig vernederend werken van kunstenaars voor 10 E. startprijs aan te bieden.
  Dank dat je ook deze wantoestand aandacht hebt gegeven ! Voorwaarts maar weer met de strijd.

  Like

 5. @Marc
  Voorwaarts met de strijd voor de kunst, en tegen de anti-kunst. Dank voor je uitleg. Dit maakt het er allemaal nog schrijnender op dan het al leek. Je verkocht je werk met een korting van 40% aan de Kunstuitleen Tilburg, en die verkocht de boel aan Arto Imago. Die opschoont, en opschoont en opschoont.

  Ik ben benieuwd of er in de Tilburgse raad nog wakkere stemmen zijn die alsnog de gemaakte fouten uit het verleden willen herstellen. En nog enig gevoel met cultuur hebben. Of is cultuur na de verliespost met het Adje-theater waarin door de wakkere gemeente bijna 10 miljoen werd weggegooid in Tilburg een verboden onderwerp om over na te denken? En je schrap over te zetten? Formeel moet de overeenkomst met Art Imago immers na 5 jaar verlengd worden. Of is dat een wassen neus? Reden genoeg om dat niet te doen.

  Door mijn hoofd spoken de woorden van cultuurwethouder Marjo Frenk (GroenLinks): ‘Met deze overeenkomst zorgen we ervoor dat de gemeentelijke kunstcollectie behouden en toegankelijk blijft voor de kunstliefhebbers van de stad’. Dus Marc, via verkoop op een kunstveiling blijft je werk behouden en toegankelijk voor de Tilburgse kunstliefhebbers. Zeg maar, het Tilburgse model: You can have your cake and eat it. Wonderbaarlijk. Jouw werk kan toch moeilijk als niet-uitleenbaar of ongeschikt worden geacht? Is zo’n wethouder nou gek, dom of gewoon ongeschikt voor haar functie?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.