Politie overtreedt de wet bij bemiddeling islamitisch huwelijk

dagelijksleven_trouw_bruiloft

Update 15 mei: Leden van verschillende partijen stellen kamervragen. Keklik Yücel  van de PvdA, Joram van Klaveren van de PVV en Malik Azmani van de VVD. Ze richten hun vragen allen aan minister Asscher van Sociale Zaken. Yücel ook aan minister Bussemaker van Onderwijs en Van Klaveren aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en Plasterk van Binnenlandse Zaken. De toon van alles is kritisch en afwijzend.

Politie Amsterdam Zuid-Oost en hulpverleningscentrum Fier Fryslân uit Leeuwarden hebben zichzelf klem gezet. De Volkskrant bericht over hun bemiddeling bij de sluiting van een islamitisch huwelijk tussen minderjarigen. Een meisje met een islamitische achtergrond was uitgehuwelijkt aan een neef in Pakistan en wilde daar vanaf. Als compromis besloot de familie toe te stemmen in een religieus huwelijk zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk met een Pakistaans-Hindostaanse jongen. In Nederland is dit strafbaar. Maar de eer voor de familie was gered. De politie presenteerde in een workshop van 11 april trots het resultaat. Nu kritiek van burgerrechtenactivisten klinkt ontkennen politie en hulpverleners. Ze waren niet ‘actief‘ betrokken.

Femmes for Freedom vindt het onbegrijpelijk dat de politie zich niet aan de wet houdt: ‘Niemand staat boven de wet en mag de rechteloosheid van vrouwen en kinderen bevorderen, ook de politie en Fier Fryslan niet. Toen Femmes for Freedom de politie en Fier Fryslan tijdens de workshop wees op het feit dat het sluiten van een religieus huwelijk zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk strafbaar is en dat een imam daarmee in overtreding is, werd gereageerd: “Het waren minderjarigen en alleen een religieus huwelijk was mogelijk. Zo gaat het nou eenmaal in die culturen.Femmes for Freedom vindt de gang van zaken kwalijk: ‘De politie wordt geacht conform de wet te handelen en niet mee te werken aan het sluiten van religieuze huwelijken.’

Ook PvdA-Kamerlid Yücel hekelt de rol van politie en hulpverleners: ‘Het kan niet zo zijn dat sommige meisjes in een religieus huwelijk en dus rechteloosheid terechtkomen, vanwege een compromis tussen instanties en familie.‘ Ze twitterde: ‘Niemand staat boven de #wet en niemand mag de rechteloosheid van vrouwen bevorderen!‘ Keklik Yücel gaat minister Asscher van Sociale Zaken vragen uit te zoeken hoe instanties de culturele achtergrond meewegen: ‘Waar vrouwen onderdrukt worden of met eerkwesties te maken krijgen, moet de familie niet worden ontzien, maar de dader worden aangepakt en de vrouwen worden beschermd‘.

Vanwege hun verschillende rol kan nog enig begrip op worden gebracht voor de hulpverleners van Fier Fryslân die willen verbinden en sussen. Da’s hun blinde vlek waarbij de lieve vrede boven alles gaat. Maar de politie die de wet moet toepassen past geen enkel begrip. De houding ‘Zo gaat het nou eenmaal in die culturen‘ is neerbuigendTen koste van de ene boven de andere burger mag het nooit kiezen voor overtreding van de wet. Dat de politie nattigheid voelt blijkt er wel uit dat het zich nu onder haar verantwoordelijk probeert uit te draaien. De minister Asscher en Opstelten dienen de politie erop te wijzen dat een glijdende schaal die buiten de wet uitkomt voor de toekomst ontoelaatbaar is. Zoals gebeurde. Cultureel relativisme is van vroeger.

Foto: Islamitisch huwelijk (niet van de genoemde minderjarigen). 

Advertentie

4 gedachten over “Politie overtreedt de wet bij bemiddeling islamitisch huwelijk

 1. @rikus
  Mede onder druk van Europese regelgeving is in Nederland de minimumleeftijd om te trouwen 18 jaar. Een maatregel om gearrangeerde huwelijken met bruidsschat te voorkomen.
  http://www.nu.nl/politiek/2508915/minimumleeftijd-trouwen-wordt-altijd-18.html

  @Toetssteen
  Mee eens. De instanties hadden het meisje moeten steunen, in plaats van de ouders.

  @Jumasy
  Klinkklare onzin als de politie dit zegt. En uitermate selectief. In andere omstandigheden geeft de politie toch ook niet toe aan dreigen met geweld? Dat zou een mooie chaos worden in onze steden. Als de ouders blijven dreigen met geweld moet hun voorgelegd worden dat ze kunnen kiezen of delen. Met als enig gedragskader: de Nederlandse rechtsstaat. Ze moeten gewaarschuwd worden dat ze bij gebruik van geweld tegen hun dochter opgesloten worden in de gevangenis.

  Nogmaals, het misplaatste idee bij de politie dat voor ‘andere culturen’ in Nederland de rechtsstaat niet geldt, onder het mom: ‘Zo gaat het nou eenmaal in DIE culturen’ getuigt van een verkeerde taakopvatting. Dat gat dat de politie in de wet laat ontstaan moet door een aanwijzing van het kabinet per omgaande hersteld worden. Daarover kan de overheid niet duidelijk genoeg zijn. Wat de politie in dit geval heeft gedaan is niet alleen onwettelijk en ontoelaatbaar, maar geeft als voorbeeld ook het verkeerde signaal af.

  Het is ontoelaatbaar dat in Nederland een minderjarig meisje met een islamitische achtergrond door de instanties minder wordt beschermd en in haar recht wordt gelaten dan andere in Nederland wonende meisjes van haar leeftijd. Dat maakt haar immers tot een tweederangs burger. Anders kan ik de laakbare opstelling van hulpverleners en politie niet duiden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.