Arnhemse politiek worstelt met referendum over Kunstencluster

Update 13 mei: De PvdA roept het college ter verantwoording over de informatievoorziening van het referendum, aldus De GelderlanderHet stelt vanavond raadsvragen. De PvdA is tegen een cultuurgebouw. 

Arnhem heeft op woensdag 15 mei een referendum over het zogenaamde kunstencluster. Een gebouw in de zuidelijke binnenstad dat het Museum voor Moderne Kunsten en het Filmhuis moet gaan huisvesten. Het eerste referendum dat wordt afgedwongen door de burgers en waarin de politieke partijen geen zin hebben. Met een opkomst van 30% is het referendum geldig. De strijd over dit onroerend goed-project is fel. Zelfs de feiten zijn afhankelijk van het perspectief. Tegenstanders spreken over 50,3 miljoen euro voor variant Plan C dat de raad koos, met het kunstencluster en de renovatie van de Schouwburg. Voorstanders begroten de kosten op 22 miljoen euro, inclusief een voorwaardelijke bijdrage van 10 miljoen van de provincie Gelderland en exclusief de Schouwburg. Arnhem heeft een coalitie van SP, GroenLinks, VVD en D66 die voor is.

RB

Merkwaardig is dat raadsleden van GroenLinks en VVD burgers oproepen om niet deel te nemen. Journalist Rob Berends noemt dat in een tweet ‘politiek vandalisme’. Volgens kunstencluster.nl heeft een kwart van de raadsleden gemeld niet te gaan stemmen. Onder meer GroenLinkser Sjaak van ’t Hof roept anderen op dat evenmin te doen. Ze vermoorden hiermee het referendum en hun eigen geloofwaardigheid. Uit de oproep om niet te gaan stemmen blijkt trouwens weinig vertrouwen in hun eigen project. SP en D66 durven de strijd wel aan en hebben gezegd elke uitslag te respecteren. Voorstander D66 wijst de oproep van GL en VVD af.

SH

Arnhemmers lijken geen vertrouwen in de goede afloop te hebben omdat ze vermoeden dat het door de raad al beslist is. Op een aparte site noemt de VVD niet stemmen als optie. De toevoeging ‘In de Raad hebben we een weloverwogen beslissing over het Kunstencluster genomen‘ is van een neerbuigendheid waarmee de VVD zichzelf belachelijk maakt. Alsof de burger niet beter kan weten. Opnieuw blijkt dat in Nederland de burger op afstand wordt gehouden door de gevestigde politiek als het echt ergens over gaat. De partijpolitiek torpedeert voor de zoveelste keer een poging om te experimenteren met vormen van directe democratie. Nu in Arnhem.

VVD

Foto 1: Tweet van 7 mei 2013 van de journalist van De Gelderlander Rob Berends.

Foto 2: Tweet van 7 mei 2013 van het Arnhemse raadslid voor GroenLinks Sjaak van ’t Hof.

Foto 3: Kunstencluster in Arnhem?! van de Arnhemse raadsleden voor de VVD Leendert Combée en René Westra.

3 gedachten over “Arnhemse politiek worstelt met referendum over Kunstencluster

 1. @ George, van kinds af aan (ik woonde er 500 meter vandaan) kom ik in het bestaande (Gemeentemuseum) MMKA aan de Utrechtsestraat. Een unieke, prachtige locatie. Het grote probleem is de veel te geringe parkeergelegenheid en dat terwijl het NS-station er slechts 700 meter vandaan ligt. Waarom zorgt de gemeente cq het MMKA er niet voor dat daar meer het accent op wordt gelegd, anders gezegd laten die met gepaste middelen het openbaar (NS) vervoer stimuleren en aantrekkelijker maken!

  Like

 2. @baruman
  Ja, het museum ligt op een schitterende locatie. En een gebouw van een goede maat voor Arrnhem. Velen begrijpen daarom de verhuizing niet. Het zal wel met projectontwikkeling te maken hebben. Het verschuiven van de pijn zoals Rotterdam dat ook doet. Met als gevolg leegstand in oudere gebouwen die opgeofferd worden voor nieuwbouw. Maar volstrekt onnodig en geldverspilling.

  Zie voor verdere informatie en om een idee te krijgen van het niveau van de Arnhemse loopgravenoorlog tussen leden van politieke partijen en belanghebbenden:
  http://www.arnhem-direct.nl/berichten/het_kunstencluster_machtspolitiek_2.0

  Like

 3. Pingback: Militaire musea: Soesterberg schiet beter op dan Gelderland | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.